Kruiden: pepermunt

Kruiden: pepermunt Pepermunt of mentha piperita is een lid van de muntfamilie. Je kunt pepermunt zelf in je tuin kweken en het is een overblijvende plant.

Geschiedenis

De Romeinen gebruikten pepermunt om de tafel mee in te wrijven. Dat was een teken van gastvrijheid en het diende om de eetlust op te wekken. Verder werd het gebruikt als parfum in het badwater.

Tegenwoordig gebruikt men pepermunt in medicijnen, snoep, kauwgom en tandpasta. Pepermuntolie wordt gebruikt in likeur, zoals Benedictine en Crème de Menthe. Pepermuntolie wordt ook gebruikt als middel om de muggen te weerhouden om te steken. Het gezicht en de ledematen worden er dan mee ingewreven. Ik kan me voorstellen dat die muggen daar geen zin in hebben, maar volgens mij is het ook helemaal niet fijn om je gezicht met pepermuntolie in te wrijven. Doe dat dus maar niet.

Kweken

Pepermunt kun je in mei in de volle grond zaaien en na drie weken uitplanten. Oudere planten kunnen ook gescheurd worden. Pepermunt kan ongeveer 70 cm hoog worden en de planten moeten ongeveer 50 cm uit elkaar gezet worden. En nogmaals, het is een overblijvende plant.

Oogsten en bewaren

Je kunt de pepermunt oogsten van het voorjaar tot het najaar en je gebruikt het blad. Als je het wilt bewaren kun je dat het beste diepgevroren doen, want hoewel het gedroogd kan worden, verliest het bij drogen wel erg veel geur.

Gebruik

Je kunt pepermunt gebruiken in:
  • thee, of er thee van trekken, dan een beetje citroensap erin doen
  • kruidenazijn
  • vruchtensalades
  • chocolademelk
  • snijbonen
  • wortelen
  • koolsoorten

Recept: pepermuntthee

  • Eerste mogelijkheid: steek een takje pepermunt in een kopje versgezette thee. Even laten trekken.
  • Tweede mogelijkheid: schenk heet water op gewassen pepermuntblaadjes. 5 minuten laten trekken. Serveren met citroensap.

Recept: savooiekool met pepermunt

  • 1 kg savooiekool
  • (zout)
  • 1 eetlepel kleingesneden pepermuntblad
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • peper

De schoongemaakte kool klein snijden en in ongeveer 20 minuten gaar koken met weinig water, eventueel met zout. Afgieten en op smaak maken met boter of margarine, peper en kleingesneden pepermuntblad.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen munt, mint en pepermunt?Wat is het verschil tussen munt, mint en pepermunt?Heeft u zicht ooit afgevraagd waar al die frisse ingrediënten op pakjes kauwgom vandaan komen? Freshmint, spearmint, ice…
Munt zelf zaaien in de kruidentuinMunt zelf zaaien in de kruidentuinMunt heeft verschillende soorten waarvan aarmunt het soort is welke we vaak aan treffen in de kruidentuin en in de keuke…
Spastisch colon en kruidenPrikkelbaar darmsyndroom, een vervelende kwaal zonder duidelijke oorzaken maar waar we met geneeskrachtige planten, voed…
Migraine en kruidenMigraine of demi-crâne, halve schedel, zoals de Fransen zeggen, is een kwaal met vele en soms onduidelijke oorzaken. Doo…

Kruiden: oregano of wilde marjoleinKruiden: oregano of wilde marjoleinOregano is wilde marjolein. Oregano en marjolein worden in dezelfde gerechten gebruikt, maar oregano is sterker van smaa…
Alle dieren in je tuinAlle dieren in je tuinBeestjes in je tuin zijn leuk, denk aan bijvoorbeeld vogeltjes, maar niet iedereen zit op mieren of slakken te worden. A…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
  • Voorlichtingsbureau voor de Voeding
  • Stichting Propaganda Groenten en Fruit
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.