Kruiden: bieslook

Bieslook of allium schoenoprasum is een zacht smakend kruid dat familie is van de ui. In het oude China werd het gebruikt als tegengif bij allerlei vergiftigingen en als bloedstelpend middel. In de 16e eeuw begon met bieslook in Europa als keukenkruid te gebruiken.

Kweken

Bieslook moet je niet in de felle zon zetten, op een schaduwrijke plaats lukt het veel beter. Je kunt bieslook in maart en april in de volle grond zaaien. De plantjes worden ongeveer 35 cm hoog en afstand tussen de planten moet ongeveer 40 cm zijn. Je kunt bieslook het hele jaar door oogsten.

Gebruiken en bewaren

Je gebruikt van bieslook de stengeltjes. Stengeltjes waaraan bloemen groeien kun je beter niet gebruiken, ze zijn taaier en minder geurig dan stengeltjes zonder bloemen. Omdat bieslook het hele jaar geoogst kan worden, is er eigenlijk geen reden het te bewaren. Je kunt het echter invriezen als je dat wilt. Bieslook moet je vlak voor gebruik snijden, dan blijven de vitaminen en smaakstoffen behouden. Niet verwarmen. Voor het kleinmaken gebruik je een scherp mes of een keukenschaar. Niet hakken of malen want als de stengeltjes worden geplet gaat het sap verloren. En met het sap gaat de kruidige smaak verloren.
Je kunt bieslook gebruiken in:
  • aardappelpuree, op gebakken aardappelen en in aardappelsla
  • tomaten-, komkommer- en kropsla
  • groente-, tomaten- en linzensoep
  • gestoofde visgerechten
  • gehakt
  • omelet en roerei
  • kwark en verse kaas

Recept: slasaus met bieslook

  • 4 eetlepels olie
  • 4 eetlepels citroensap of azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • peper
  • (zout)
  • kleingeknipte bieslook
  • selderieblad

Alle ingrediënten door elkaar mengen tot een licht gebonden saus. Op smaak maken met peper en eventueel een beetje zout.

Recept: roerlei met bieslook

  • 4 eieren
  • 4 eetlepels melk
  • peper
  • (zout)
  • 4 eetlepels kleingeknipte bieslook
  • 2 eetlepels boter of margarine

Klop de eieren los met melk, peper, (zout) en kleingeknipte bieslook. Smelt de boter of margarine en schenk het eiermengsel erbij. Laat het mengsel gedeeltelijk stollen en roer het los van de bodem. Laat al het ei vast worden, maar niet droog.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: BieslookJe eigen moestuin: BieslookBieslook is een heel makkelijk kruid om te laten groeien in je eigen moestuin. Vooral voor beginners die net een moestui…
Bieslook (Allium schoenoprasum)Bieslook (Allium schoenoprasum)Bieslook wordt al sinds mensenheugenis verbouwd als groente, kruid en medicinale plant. In de Middeleeuwen werd bieslook…
Kruidenwijsheid: Chinese bieslookKruidenwijsheid: Chinese bieslookKruiden zijn smaakmakers. Tenminste... kruiden zijn veel meer maar veel mensen staan daar meestal niet erg bij stil. Wat…
Gerechten met tartaarGerechten met tartaarTartaar is gezond en lekker en absoluut met veel groenten te combineren. Met tartaar kan je ook speciale dingen doen als…

Gazon aanleggenHet aanleggen van een grasveld is helemaal niet moeilijk maar wel arbeidsintensief. In een aantal stappen wordt uitgeleg…
Kruiden: basilicum kwekenKruiden: basilicum kwekenGeloof het of niet, maar men heeft lange tijd gedacht dat door gebruik van basilicum schorpioenen in de hersenen ontston…
Bronnen en referenties
  • Voorlichtingsbureau voor de Voeding
  • Stichting Propaganda Groenten en Fruit
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 07-08-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.