Kruiden: basilicum kweken

Kruiden: basilicum kweken Geloof het of niet, maar men heeft lange tijd gedacht dat door gebruik van basilicum schorpioenen in de hersenen ontstonden. Anderzijds, in Italië en Roemenië dacht men dat het een liefdeskruid was. Zo zie je maar hoe mensen verschillend kunnen denken. Basilicum, of ocimum basilicum komt van het Griekse woord basilicus. Dat betekent 'koning' en basilicumolie werd dan ook gebruikt om de Griekse koningen te zalven.

Kweken

In maart en april kun je basilicum binnen kweken. Vanaf mei kan het in de volle grond. De planten worden ongeveer 65 cm hoog en de afstand tussen de planten moet ongeveer 30 cm zijn. Je moet basilicum oogsten voor de bloei of tijdens de bloei. Basilicum kun je beter niet in de buurt van wijnruit of salie planten, want dit zijn slechte buren voor elkaar.

Gebruiken en bewaren

Je gebruikt de blaadjes en je kunt ze bewaren door ze te drogen of in te vriezen. Als je basilicum wilt invriezen, is het handig de bladeren eerst te pureren of in een vijzel klein te maken. Daarna leg je het pulp in een ijsblokjesbakje en je voegt een klein beetje water toe. Zet een pot basilicum in je keuken, want dat ruikt lekker en het verdrijft vliegen en muggen.
Je kunt basilicum gebruiken in:
  • tomatengerechten
  • peulvruchtensoep
  • kippensoep
  • groentesoep
  • komkommersla
  • fruitsla
  • kropsla
  • eiergerechten
  • kaassaus en kaasfondue
  • gerechten met lever
  • varkensvlees
  • lamsvlees
  • gehakt
  • vis
  • peulvruchtengerechten
  • uiengerechten
  • auberginegerechten
  • kruidenazijn
  • melksaus

Recept: fruitsalade met basilicum

  • 1 sinaasappel
  • 1 grapefruit
  • 1 banaan
  • 1 appel
  • 1 citroen
  • basterdsuiker
  • halve theelepel basilicum

De sinaasappel en de grapefruit dik schillen en de vliezen tussen de partjes wegsnijden. De appel en de banaan geschild in blokjes snijden. Het fruit door elkaar mengen en op smaak maken met citroensap en basterdsuiker. Het kleingesneden basilicum er doorheen mengen en een paar blaadjes basilicum gebruiken voor de garnering.

Recept: tuinbonensalade met basilicum

  • 4 kg verse tuinbonen of 500 gram gedopte tuinbonen
  • knoflook
  • halve dl olie
  • halve dl (wijn)azijn
  • basilicum
  • 100 gram ham in reepjes

De gepelde tuinbonen gaarkoken in water met een beetje zout. Een knoflookteentje persen en vermengen met de olie, de azijn en 2 eetlepels kleingesneden basilicum. De ham met de saus door de tuinbonen scheppen. Dit gerecht kan zowel warm als koud gegeten worden.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden: BasilicumBasilicum is een veel gebruikt kruid in met name de Italiaanse keuken. Met de komst van internationale gerechten is het…
Zomerse gerechtjes met basilicumZomerse gerechtjes met basilicumBasilicum is de smaak van de zomer. Geen ander kruid is zo vol van aroma’s en zo zomers. Hier vind je twee lekkere recep…
Je eigen moestuin: BasilicumJe eigen moestuin: BasilicumBasilicum is een kruid dat je gemakkelijk in je eigen moestuin kunt laten groeien. Het is hierdoor ook heel leuk voor ee…
Gezonde boterhampasta's met kaasDit zijn enkele van de meest veelzijdig bruikbare recepten voor boterhampasta, omdat de toepassingsmogelijkheden vrijwel…

Kruiden: bieslookBieslook of allium schoenoprasum is een zacht smakend kruid dat familie is van de ui. In het oude China werd het gebruik…
Kruiden: anijs of pimpinella anisumKruiden: anijs of pimpinella anisumEen eigen kruidentuintje in je tuin aanleggen en onderhouden is een leuke hobby. Hier wil ik het hebben over pimpinella…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
  • Voorlichtingsbureau voor de Voeding
  • Stichting Propaganda Groenten en Fruit
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.