Kruiden: anijs of pimpinella anisum
Een eigen kruidentuintje in je tuin aanleggen en onderhouden is een leuke hobby. Hier wil ik het hebben over pimpinella anisum, ofwel anijs.
Geschiedenis
Oorspronkelijk komt anijs uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied en het kwam hier via Egypte. De Romeinse koks gebruikten het in bruidsgebak. Het werd ook gebruikt als medicijn, men dacht dat het indigestie voorkwam en er werd een kalmerende werking aan toegeschreven. Als je behoefte hebt aan die kalmerende werking, leg dan een takje anijs op je kussen.
Kweken
Anijs is lastig zelf te kweken, maar proberen kan natuurlijk altijd. Je moet anijs in april zaaien in de volle grond. Het zaad komt na 3 tot 4 weken op. De plantjes worden ongeveer 40 cm hoog en moeten ongeveer 20 cm uit elkaar staan. Kies een goed doorlatende, niet te vochtige plaats.
Je kunt van augustus tot september oogsten. Anijs is éénjarig.
Gebruiken en bewaren
Je gebruikt van anijs de rijpe zaden en je kunt die zaden drogen om ze te bewaren.
Je kunt anijs gebruiken in:
- gebak
- inmaak in azijn
- melkdranken
- gestoofd fruit
- puddingen en rijst
Recept: anijsmelk
- 1 liter melk
- 2,5 eetlepel anijszaad
- 1 eetlepel maïzena
- suiker
Het anijs in een thee-ei doen en met koude melk opzetten. De melk langzaam aan de kook brengen en 10 minuten laten trekken.
Het thee-ei met het anijszaad uit de kokende melk halen en de melk dun binden met aangemende maizena. Op smaak maken met suiker.
Recept: anijskoekjes
- 100 gram suiker
- 2 kleine eieren
- 125 gram bloem
- halve theelepel kaneel
- halve theelepel anijszaad
- 50 gram gemalen hazelnoten of amandelen
De suiker en de eieren samen schuimig kloppen. Het kanteel, anijszaak en de gehakte noten erdoor mengen. Het deeg spuiten met een grove spuitmond op een ingevet bakblik. De koekjes in ongeveer 20 minuten gaar bakken in een oven op ongeveer 175 graden Celcius.