Trachycarpus Wagnerianus: een winterharde palm

Trachycarpus Wagnerianus: een winterharde palm De trachycarpus is een bekende palmsoort. De laatste jaren kopen steeds meer mensen deze palmen. De trachycarpus komt uit verschillende landen in Azië, waaronder China en Nepal. De trachycarpus fortunei is de bekendste trachycarpus. Maar door de opkomst van de fortunei, wordt ook de wagnerianus populairder.

Oorsprong

De trachycarpus wagnerianus wordt gezien als het broertje van de trachycarpus fortunei. De fortunei komt van oorsprong uit China, maar de oorsprong van de wagnerianus vinden we in Japan. De wagnerianus wordt wat kleiner dan de fortunei. Het gaat hierbij niet alleen om de totale lengte, maar ook om het blad. De bladeren van de wagnerianus zijn kleiner en steviger en daardoor beter bestand tegen wind.

Uiterlijk

De wagnerianus heeft wat weg van een Bonsaiboompje. De bladeren lijken op die van de fortunei. De bladeren zijn groen en lijken op een waaier. De stam is harig. De eerste jaren groeit de wagnerianus langzaam, maar hij kan toch in 10 jaar 2 meter worden.

Verzorging

De wagnerianus is de meest winterharde palm. In de winter kan hij tot een temperatuur van -20 graden Celsius buiten staan. Vanaf -10 graden Celsius moet je de wortels van de palm wel bedekken. De wagnerianus staat het liefst in de halfschaduw, maar wel het liefst op het zuiden. In de winter liever niet op een winderige plaats. Hij voelt zich het fijnst in niet al te natte, draineerbare grond. In de zomer heeft hij 1 of 2 keer water per week nodig, in de winter eens per twee weken.

In de winter mogen de wortels en de grond van de wagnerianus niet te nat zijn en moet de bodem goed afwateren. Natte wortels kunnen niet goed tegen de kou en kunnen gaan rotten. Daarnaast kan de wagnerianus slechter beschermd worden met nattigheid. Beschermen kan met isolerend materiaal, zoals dennentakken en houtsnippers. Ook kan luchtig materiaal, zoals een vliesdeken of een oud laken, bescherming bieden.

Wanneer je de wagnerianus in een pot hebt zitten, dan is het verstandig om deze iedere vier jaar te verpotten naar een grotere pot. De wagnerianus heeft een zogenaamde 'penwortel'. Het is belangrijk om voor een hoge pot te kiezen. De pH-waarde van de aarde in de nieuwe pot moet 6 à 7 zijn. Eventueel kan de aarde vermengd worden met turf.

Hoe kom je aan deze palm?

Palmen zijn de laatste tijd erg populair geworden. Niet alleen tuincentrums verkopen diverse palmen, ook staan palmen regelmatig in de folders van supermarkten en woonwinkels. Toch moet je wel opletten als je bij een supermarkt een palm koopt. Bij supermarkten hangt vaak een kaartje met alleen trachycarpus. In principe weet je dan niet zeker of je een wagnerianus koopt of een fortunei. De fortunei is ook bekender, waardoor de kans groter is dat je een fortunei koopt. Terwijl er toch een groot verschil is tussen de fortunei en de wagnerianus. De verschillen worden wel steeds duidelijker, hoe ouder de palm wordt.

Je kunt ook een palm kopen bij een kweker die daarin gespecialiseerd is. Je weet dan ook dat de palm in een goede pot zit met de juiste grond. Palmen kopen past daarnaast ook in het 'online winkelen'. Er zijn diverse webshops die palmen aanbieden. Ook zijn er bepaalde websites waar mensen hun palm aanbieden. Dit doen ze bijvoorbeeld, omdat ze gaan verhuizen en geen tuin hebben in hun nieuwe huis. Ook kan het zijn dat mensen andere plannen hebben met hun tuin. Een palm is een kostbare plant en mensen zien soms graag hun palm liever bij mensen die er goed voor zorgen, dan dat hij uiteindelijk toch de container ingaat.
© 2017 - 2024 Droomwolkje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Trachycarpus Fortunei: palm in Nederlandse tuinDe Trachycarpus Fortunei: palm in Nederlandse tuinDe Trachycarpus fortunei is één van de bekendste palmen in West-Europa. Hij is winterhard en daarmee erg geschikt voor d…
De trachycarpus latisectus: een palm voor in de tuinDe trachycarpus latisectus: een palm voor in de tuinEen trachycarpus latisectus is een palm die eerst de naam T. Sikkimensis had. Latisectus verwijst naar de bladeren die b…
De Palm, koningin in het plantenrijkDe Palm, koningin in het plantenrijkDe palm is al vaker de koningin van het plantenrijk genoemd. Maar zelden dat iemand een van de vele palmsoorten niet moo…
Winterharde palmen in Nederlandse tuinWinterharde palmen in Nederlandse tuinWanneer we door een dorp of wijk rijden dan kan het zo maar gebeuren dat we een prachtig assortiment palmbomen zien staa…

Tuinsoorten: Wat voor tuinsoorten bestaan er onder andere?Tuinsoorten: Wat voor tuinsoorten bestaan er onder andere?Er bestaan allerlei verschillende tuinsoorten, zoals bijvoorbeeld de Japanse, Chinese, landelijke, Toscaanse en bloement…
Zuinige vijverpompen, de Superfish Pond Eco Plus E-serieDuidelijk is zichtbaar dat steeds meer mensen bewuster omgaan met energie. Wat niet verkeerd is, is dat steeds meer leve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • https://www.eawagelaar.nl/Trachycarpus_fortunei.htm
  • https://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/palmen/a-23428832/buiten-en-terras-palmen/tuinpalm-buitenpalm-trachycarpus-wagnerianus-15c-stamhoogte-10-cm/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Trachycarpus
Droomwolkje (15 artikelen)
Laatste update: 05-05-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.