Schaduwplanten voor droge grond onder bomen en struiken

Schaduwplanten voor droge grond onder bomen en struiken Een schaduwplek onder bomen, hagen of naast een gebouw kan voor veel planten problematisch zijn, zeker als de grond ook nog erg droog is. Gelukkig zijn er wel vaste planten te vinden die een droge schaduwplek kunnen overleven. Je kunt kiezen voor groenblijvende of bladverliezende planten en er zijn zelfs bloeiende schaduwplanten te vinden, al zullen de meeste in het voorjaar bloeien, omdat er dan meestal nog het meest zonlicht door het bladerdak van bomen valt. Wat zijn geschikte schaduwplanten voor droge grond en aan welke voorwaarden moeten ze voldoen?

Voorbereiding van de grond

Om de planten een goede start te bieden is het verstandig de grond te verbeteren door compost en/of bladaarde aan te brengen en dit voorzichtig door de grond te werken. Pas hierbij wel op voor de wortels van al aanwezige bomen. Door jaarlijks compost toe te voegen blijft de grond humusrijk met een gezond bodemleven met veel regenwormen.

De beste planttijd is de herfst, de planten krijgen zo goed de tijd om aan te slaan, omdat de grond dan vaak vochtiger is dan in de zomer. Kleine jonge planten zullen minder moeite hebben om aan te slaan dan grote oudere exemplaren. Geef het eerste jaar vooral in het voorjaar en in de zomer voldoende water, want ook onderstaande schaduwplanten die tegen droge grond kunnen hebben het vaak in het begin moeilijk.

Plant voor zon of schaduw, hoe zie je dat?

Planten doen het op hun best als ze worden aangeplant in groeiomstandigheden zoals ze in het wild ook groeien. Aan het blad is vaak wel te zien of een plant van zon of schaduw houdt. Een plant in de schaduw moet kunnen overleven met weinig licht. Het blad is vaak donkergroen doordat het vol zit met chlorofyl. In de schaduw en uit de wind kan blad groot zijn, omdat het geen uitdrogende zon en wind hoeft te doorstaan.

Zilverkleurig/grijs blad met beharing zal niet zo snel uitdrogen doordat de kleur het zonlicht weerkaatst en de haartjes bescherming bieden en kan dus goed volle zon verdragen. Ook dik leerachtig blad is bestand tegen veel zonlicht. Kijk bij twijfel altijd even op de bij de planten bijgeleverde informatiekaartjes of zoek informatie op in tuinboeken of op internet.

Enkele geschikte schaduwplanten voor droge grond

Daphne laureola

Daphne laureola of zwart peperboompje is groenblijvend in de winter. Het blad is donkergroen van kleur en glanzend.
De plant kan uiteindelijk 1,5 m hoog worden en bloeit met geelgroene bloemen van januari t/m april. Zwart peperboompje kan op lichte schaduw staan in voedselrijke en kalkhoudende droge grond.

Mahonia aquifolium Apollo

Mahonia aquifolium Apollo of mahoniestruik is een groenblijvende en laagblijvende heester (tot 70 cm hoog). Het blad is glanzend donkergroen. In april, mei en juni bloeit de plant met gele bloemen, gevolgd door zwarte bessen. De plant verdraagt halfschaduw en schaduw.

Acanthus mollis

Acanthus mollis of berenklauw heeft donkergroen glanzend blad. Het blad is mooi gevormd. Van juli t/m september bloeit de plant met wit paarse bloemen aan lange rechtop staande stelen. De plant bloeit en groeit het best als hij in de zon staat, maar ook in de droge schaduw kan de plant het goed doen, al groeit en bloeit hij dan minder.

Bergenia Silberlicht

Bergenia Silberlicht of schoenlappersplant heeft groot groen blad en bloeit in april en mei met wit roze bloemen. De plant wordt 30 cm hoog en kan goed in halfschaduw staan in droge grond. Als er meerdere planten worden geplaatst groeit Bergenia Silberlicht bodembedekkend en houdt zo goed de vorming van onkruid tegen.

Digitalis purpurea albiflora

Digitalis purpurea albiflora of vingerhoedskruid is een vaste plant die in juni en juli bloeit met witte bloemen aan een lange stengel. De plant zaait zichzelf uit, dus kijk er niet gek van op als hij elders in de tuin de kop op steekt. Normaal gesproken komt de plant voor aan bosranden, dus halfschaduw wordt goed verdragen. In bloei wordt de plant tot 1,5 m hoog.

Pulmonaria Blue Ensign

Pulmonaria Blue Ensign of longkruid wordt 30 cm hoog en verdraagt goed halfschaduw of schaduw en kan goed onder bomen en struiken staan. De plant bloeit in maart, april en mei met blauwe bloemen, die later roze van kleur worden. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen.

Brunnera macrophylla Looking Glass

Brunnera macrophylla Looking Glass of Kaukasisch vergeet-mij-nietje is een winterharde vaste plant die goed in schaduw of halfschaduw onder bomen en struiken kan staan. Het plantje wordt 30 cm hoog en heeft zilvergrijs blad. De plant bloeit in april, mei en juni met lichtblauwe bloemen.

Geranium Brookside

Geranium Brookside of ooievaarsbek is een langbloeiende geranium, die in juni, juli en augustus bloeit met blauwpaarse bloemen. Lichte schaduw wordt verdragen, al bloeit de plant het best als hij in volle zon staat. De plant wordt 50 cm hoog en is aantrekkelijk voor bijen.

Fatsia japonica

Fatsia japonica of vingerplant is een groenblijvende plant met mooi groot glanzend blad. De plant kan goed in de schaduw in droge grond staan. In oktober en november bloeit de plant met bolvormige witte bloemen, gevolgd door blauwe bessen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaduwtuin in de stadEen schaduwtuin wordt vaak geassocieerd met donker, vochtig en somber stemmend. De meeste binnentuinen in grote steden h…
Winterharde geranium of Ooievaarsbek; verschillende soortenWinterharde geranium of Ooievaarsbek; verschillende soortenWinterharde geraniums zijn er in vele soorten en maten. Voor iedere tuin is er wel een leuke winterharde geranium te vin…
Leuke planten voor een schaduwrijke tuinLeuke planten voor een schaduwrijke tuinOok van een schaduwrijke tuin valt nog heel wat te maken... Maar je moet wel even weten welke planten geschikt zijn voor…
Bloeiende bodembedekkersBloeiende bodembedekkersBodembedekkers zijn handige planten voor in de tuin. Ze zorgen dat onkruid minder kans krijgt om te groeien en ze gaan u…
Guerrilla gardening: groen door de hele stadGuerrilla gardening: groen door de hele stadIn de jaren 70 is een initiatief ontstaan genaamd guerilla gardening. Guerilla gardeners willen voor meer groen zorgen i…
Bronnen en referenties
  • http://wilde-planten.nl/zwart%20peperboompje.htm
  • https://appeltern.nl/nl/plantenencyclopedie/mahonia_aquifolium_apollo_-_mahoniestruik/
  • http://www.tuinkrant.com/plantengids/vasteplanten/151.htm
  • http://www.vtwonen.nl/tuinieren/plant/vingerhoedskruid-digitalis-alba/
  • http://plantnu.nl/pulmonaria-blue-ensign
  • http://plantnu.nl/brunnera-macrophylla-looking-glass
  • http://plantnu.nl/geranium-brookside
  • http://plantnu.nl/fatsia-japonica
  • Boek: Je tuin beplanten & ontwerpen ISBN 978-94-6250-117-1
Wilmo (308 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.