Eten uit eigen moestuin, zo doe je dat

Eten uit eigen moestuin, zo doe je dat Van eigen grond willen eten, zie je steeds vaker. Natuurlijker dan dat krijg je je producten niet. Voor sommige mensen is het vanzelfsprekend, maar dat geldt niet voor iedereen. Er zijn best veel mensen die het moeilijk lijkt een eigen moestuin aan te leggen. Toch valt dat in de praktijk wel mee. Er zijn wel enkele zaken waar je goed op moet letten, het moet volgtijdelijk natuurlijk allemaal kloppen en begin gewoon kleinschalig.

Waarom een eigen moestuin?

De trend is zeker de eerste jaren van de 21ste eeuw ingezet, we willen zo natuurlijk mogelijk eten. Onbespoten en als we al iets gebruiken, dan weten we exact wat we gebruiken. Tel daar bij op dat in 2008 de economische crisis is begonnen en de beurs iets minder ver open kon. Zie daar de man of vrouw die op een andere manier een bijdrage aan de huishoudpot levert. Immers van zaaizakjes die soms maar één of anderhalve euro kosten, kan je zomaar jaren plezier hebben. Dat levert goedkope groente en fruit.

Toch is het voor veel mensen ook gewoon plezier hebben door in de grond te wroeten en het te verzorgen, om er vervolgens iets te zien groeien. Zie het bijvoorbeeld als een tegenhanger van het hectische zakenleven waar mensen in vertoeven of de hele dag tussen de kleine kinderen zitten. Dan is zoiets rustgevends als tuinieren soms een welkome afwisseling. Maar gewoon gezond eten doen we gelukkig ook steeds nadrukkelijker. Kortom, genoeg redenen om aan een moestuin te beginnen. Maar ja, hoe doe je dat?

Bron: Memoryloon, PixabayBron: Memoryloon, Pixabay

Hoe begin je een eigen moestuin(tje)?

Wat heeft een plant nodig?

Er zijn een aantal basisuitgangspunten waar je je aan moet houden om een succesvolle moestuin te starten. Het betreft het volgende:
  • Zonlicht, voldoende zonlicht is essentieel om mooie sterke plantjes te krijgen.
  • Lucht, de plantjes ademen van stengels tot bladeren en zelfs de wortels. Zorg dus dat de aarde lekker los is en duw deze vooral niet aan.
  • Water, te weinig water maakt de smaak van wat je kweekt minder lekker. Bladgroenten kunnen zelfs een beetje bitter worden.
  • Voedsel, het voedsel maken ze eigenlijk zelf. Echter, daar hebben ze wel goede, voedzame grond voor nodig.
  • Ruimte, een zaadje is klein, maar zorg toch maar dat er voldoende ruimte is. Kleine plantjes worden immers groot.

Zaaien

Om te kunnen zaaien is behalve het zaaigoed en speciale potgrond* ook een zaaibak erg handig. Een zaaibak (met vakjes) is overzichtelijk en de bescherming van de kleine plantjes is prima. Neem bij voorkeur een bak die je of ergens hoger op kunt zetten of zelf pootjes heeft. De aarde warmt zo beter op dan bij een bak op de grond, en dat komt de plantjes in wording weer ten goede.

* Zaaigrond is kant-en-klaar te koop, maar je kunt er ook voor kiezen om een samenspel van vermiculiet, turfmolm en compost te nemen.

Bron: Mijntjearts, PixabayBron: Mijntjearts, Pixabay
Wát je vervolgens gaat zaaien is ook belangrijk. Je kunt wel van alles kopen, maar lust je dat ook en is het niet te veel wat je wilt gaan zaaien? Vragen die je jezelf moet stellen, alvorens aan de slag te gaan. Denk er bewust over na, oogsten wat je vervolgens weg gooit is ook zonde. Dan zijn er ook nog mensen die kiezen voor de gemakkelijkste moestuingroenten, maar ook dat moet geen criterium zijn als je het na het oogsten niet gaat eten. Snelle groeiers zijn misschien als stimulans wel leuk. Denk hierbij aan:
  • Worteltjes
  • Kropsla
  • Peultjes
  • Tomaatjes
  • Aardbeien

Als je wat verder in het proces bent, kan je ook lastigere groenten nemen zoals paprika’s, aubergines courgettes, bloemkool of broccoli. Lastiger omdat je extra alert moet zijn, ze hebben vaker last van ongedierte.

Let bij het zaaien ook op het moment dat je iets in de grond zet en waar je het in de grond zet. Het laagste spul zoals kropsla en rucola zet je vooraan. Daarna bietjes, worteltjes en allerlei kruiden en achterin bijvoorbeeld de zonnebloem of tomaatjes. Deze worden immers hoger. De zakjes zaad geven goed aan hoe hoog iets wordt en wanneer je het moet zaaien. Overigens heb je ook complete zaaikalenders. Erg gemakkelijk als je vaker en heel divers bezig bent.

Verzorgen

Naast het water geven (zet eens een grote gieter buiten en vang het regenwater op) is het ook belangrijk dat er niet teveel zaadjes op één plek gaan groeien. Hier heb je al op gelet tijdens het planten, maar als blijkt dat het er toch nog teveel zijn, haal deze dan zo snel als mogelijk weg. Dat voorkomt dat er voeding van de planten wordt weggenomen.

Bron: Jedidja, PixabayBron: Jedidja, Pixabay
Oogsten
Je kunt ervoor kiezen om te oogsten wat gereed is om te oogsten. Echter, je kunt er ook voor kiezen om te kijken dat je oogst wat je ook die dag nodig hebt. Als je voor het laatste kiest, moet je wel eerder beginnen met knippen, want een plant blijft niet eeuwig goed in de grond. Zo begin je dus met jonge blaadjes van bijvoorbeeld de kropsla. Hier kan je na een week of wat al van knippen, maar de plant is pas bij zo’n acht weken volgroeid.

Heb je geoogst en is er weer ruimte, kijk dan op de zaaikalender wat je nu weer kunt planten en zet er met wat nieuwe aarde (mengsel) ander zaaimateriaal in. Zo kan je het hele jaar door genieten van je moestuin.

Weetjes over de moestuin

  • Als je alles volgtijdelijk goed gedaan hebt, is het goed er met zorg mee bezig te zijn. Sommige mensen noemen het liefde voor de plant. Zorg dat de grond lekker los blijft, let op dat er voldoende zon komt en geef de planten water, zodat je het mooie groene spul ook ziet groeien.
  • Plant niet hetzelfde te vaak in dezelfde grond. Grond kan dan verschralen en het is dus beter dat je regelmatig afwisselt.
  • Als je in de volle grond werkt, is met een soort ‘5-potige-riek’ werken - bijvoorbeeld van ijzer - aan te raden. Het ziet er uit als een klein handmatig ploegje, maar ideaal om de grond lekker los te woelen. Dan hoef je ook niet op de knieën de grond los te maken.
  • Als je nog niet zo bekend met de verschillende plantjes, zorg dan voor naambordjes. Je hebt ze met schoolbordverf erop, zo kan je ze blijven gebruiken.
  • Vergeet bij de naam ook niet de datum van planten te zetten. Als je met veel verschillende plantjes werkt, weet je altijd wanneer je wat geplaatst hebt.

Tot slot

Of het nu ontspannen tijdverdrijf is, vanuit gezondheidsoogpunt of om financiële redenen… de moestuin is altijd de moeite waard. Doe het vooral ook met veel liefde en geniet van wat je met eigen handen hebt laten groeien.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden kweken in pottenOm kruiden te kweken heb je geen grote moestuin nodig. Vele kruiden kan je ook kweken in potten op je balkon of terras,…
Een compacte moestuin: tuinieren op terras of balkonVeel groenten kan je kweken in potten. Zo kan je een compacte moestuin maken op je terras of balkon met weinig moeite. I…
Makkelijke kruiden voor je moestuinMakkelijke kruiden voor je moestuinMensen die net beginnen met een eigen moestuin, willen doorgaans niet te veel moeilijkheden. Ook wanneer kinderen een ei…
De moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe basisprincipes van een moestuin. Welke locatie is het meest geschikt, in huis, buiten huis? Iedereen kan een moestuin…

Hoe hou je het water in het buitenzwembad warm?Hoe hou je het water in het buitenzwembad warm?Zodra de temperaturen buiten weer oplopen, willen mensen graag hun buitenzwembad weer zomerklaar maken. Op warme dagen i…
Het magische en functionele van bamboeHet magische en functionele van bamboeBamboe heeft iets magisch en staat voor veel mensen voor oosters en zen-zijn. De plant heeft qua populariteit sinds de j…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sonderangebod, Pixabay
  • Flow, nr. 3 april 2016: “Moestuinieren, zo lukt het wel”
  • https://moestuinmoeder.wordpress.com/
  • Afbeelding bron 1: Memoryloon, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Mijntjearts, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jedidja, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.