Je eigen moestuin: Sperzieboon

Je eigen moestuin: Sperzieboon De sperzieboon is een leuke groente om gemakkelijk te zaaien in je eigen moestuin. Het is een groente die je snel ziet groeien en waar je dus veel genoegen uithaalt. Toch zijn er verschillende dingen waar je op moet letten als je de sperzieboon in je eigen tuin laat groeien. Wat zijn de problemen waar je tegenaan kunt lopen, wanneer kun je de zaadjes zaaien en hoe zit het met het verpotten en oogsten?

Over de sperzieboon

De sperzieboon is een groente die veel in de Nederlandse keuken wordt gebruikt. Het is een zeer gezonde groente, want het zit bomvol antioxidanten. Ook bevatten ze veel vezels en zit er in mindere mate ook wat omega-3 in de sperzieboon. Sperziebonen kunnen het risico en de kans op hart- en vaatziekten voorkomen. Behalve dat het dus een lekkere groente is, is het ook een zeer gezonde groente die zeker niet mag ontbreken in je eigen moestuintje.

Sperziebonen zaaien

Sperziebonen kunnen worden gezaaid in de grond vanaf mei. Wanneer je het eerder in de grond stopt, is er de kans dat het plantje het niet overleeft. De sperzieboon is namelijk niet vorstbestendig. Let zelfs in mei goed op of het weer in orde is. Als het echt heel koud wordt, kun je beter nog even wachten met zaaien. Je kunt het eventueel wel al eerder in een potje in huis op de vensterbank laten groeien. Wanneer je de sperziebonen in de tuin zaait, houd je rekening met een plantafstand van zo’n 40 centimeter. Doe de zaadjes niet dieper dan twee centimeter in de grond. Zet de sperziebonen op een plek waar veel zon komt en zorg voor een goede compost. Houd er rekening mee dat de plant van de sperzieboon een hoogte kan krijgen van 35 tot 50 centimeter.

Verzorging

De planten van de sperziebonen worden vooral heel hoog. Je kunt er daarom voor kiezen om de sperzieboon te helpen met groeien. Je kunt stokken in de grond zetten waar je de plant aan bevestigt, zodat je hem helpt in een bepaalde richting te groeien. Een goede stok om te gebruiken is bijvoorbeeld een bamboestok. Verder is het ook belangrijk om de plantjes regelmatig water te geven. Zorg er ook voor dat je regelmatig het onkruid in de buurt weghaalt, zodat de boon genoeg ruimte heeft om te groeien.

Verpotten

Heb je ervoor gekozen om de sperzieboon eerst in de vensterbank in een potje te laten groeien? Dan kun je deze verpotten naar de tuin wanneer het plantje een hoogte heeft van ongeveer vier centimeter. Kijk hierbij wel even goed naar het weer. Wanneer het koud en regenachtig is buiten, kun je met het verpotten beter wachten tot het beter weer is.

Sperziebonen oogsten

Je kunt de sperziebonen oogsten wanneer ze een lengte hebben van ongeveer 12 tot 14 centimeter. Met een mesje of een schaar kun je ze los maken van de plant. Wanneer je dit op tijd doet, is de kans groot dat je de hele zomer regelmatig nieuwe sperziebonen krijgt. Verse bonen kun je meteen eten, maar je kunt ze eventueel ook invriezen om ze later te eten.

Problemen in de moestuin

De sperzieboon is erg aantrekkelijk voor de bonenvlieg. Deze kleine vlieg legt haar eitjes in de grond, vlakbij een pasgezaaid plantje en houdt ook erg van stalmast. De larven eten vervolgens van het plantje en hierdoor kan je oogst mislukken. Je kunt ervoor kiezen om een speciale vliesdoek over de gezaaide grond te doen. Probeer ook het gebruik van stalmest te voorkomen als bemesting van de grond om te voorkomen dat de bonenvlieg haar eitjes in de buurt van je sperzieboon legt. Ook kunnen slakken zorgen voor schade aan de plant. Evenals bladluizen. En als laatste kan de plant last hebben van schimmel. Wanneer je echter het onkruid in de buurt weghaalt, is de kans op schimmel een stuk minder groot.

Sperzieboon in de keuken

Je kunt de sperzieboon in de keuken erg divers gebruiken. Bijna iedereen in Nederland eet het sowieso wel met wat aardappelen en een stukje vlees. De groente kan echter ook worden gebruikt in bijvoorbeeld ovenschotels, pasta’s en rijst. Een bekend gerecht waar de sperzieboon in zit is Bobotie uit Zuid-Afrika. Ook in groentesoep kan de sperzieboon erg smakelijk zijn.

Lees verder

© 2016 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Je eigen moestuin: VeldslaJe eigen moestuin: VeldslaVeldsla is een groente die je niet in de zomer oogst, maar juist in de winter of het voorjaar. Veldsla kan prima groeien…
Je eigen moestuin: BroccoliJe eigen moestuin: BroccoliWil jij broccoli zaaien in je eigen tuin? Dan kan dat! Het zaaien en oogsten van broccoli is helemaal niet zo lastig als…
Alles over sperziebonenSperziebonen zijn in de maanden juli tot en met september in Nederland van eigen bodem te krijgen. Maar ook in de rest v…

Het planten en onderhouden van balkonplantenHet planten en onderhouden van balkonplantenDe balkonplant is natuurlijk gewoon vaak een potplant. Echter, meer dan in een reguliere tuin, kan de balkonplant bijvoo…
Welke gazonkalk kan ik gebruiken voor mijn gazon?Welke gazonkalk kan ik gebruiken voor mijn gazon?Wanneer het voorjaar eraan zit te komen, wordt het tijd om het gazon te bekalken. Met bekalken kan het gazon het gewenst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://www.ishetgezond.nl/index.php/groenten/zijn-sperziebonen-gezond
  • http://www.moestuintips.nl/groenten/peul_vruchten/sperzieboon/sperzieboon.php
  • http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/peulgewassen/boontjes/
  • http://www.vtwonen.nl/tuinieren/moestuin/sperziebonen-kweken/
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/sperziebonen.aspx
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 12-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.