Tuinieren voor beginners : moestuin

Tuinieren voor beginners : moestuin Het kiezen van wat men wil planten in de moestuin is één iets, ervoor zorgen dat alles goed aanslaat door dit op de juiste manier te planten is een ander iets. Veel mensen houden ervan om zelf de handen uit de mouwen te steken om daarna te kunnen genieten van zelfgekweekte groenten. Maar hoe begint u eraan? Waar moet u rekening mee houden? Hoe kunt u zorgen voor een grotere oogst?

Plantenafstand bepalen

De plaats die de groente nodig heeft, wordt vaak fout ingeschat door iemand die begint met een moestuin. U moet steeds proberen in te schatten hoeveel ruimte de groenten nodig zullen hebben wanneer deze volgroeid zijn. Wanneer u de groenten te dicht bij elkaar plant, hebben ze onvoldoende water, compost of ruimte en dat zal een mindere oogst betekenen. Voor elke groente is dit ook anders. Bij kolen moet u bijvoorbeeld 50 cm tussen twee planten laten, ze hebben in de breedte 60 cm nodig. Bij courgettes kunt u slechts één plant zetten per vierkante meter en bij bloemkolen geldt de regel dat u 60 cm afstand tussen twee planten laat, ook zij hebben 60 cm nodig in de breedte.

Hoe moet de grond behandeld worden?

Aandrukken voorkomen

Zorg ervoor dat de grond voldoende los gemaakt is zodat de plantjes of zaadjes er door kunnen komen. De grond dus eerst loswrikken voor u begint met planten is altijd een goeie start. Voorkom ook dat u met uw lichaamsgewicht de grond opnieuw aandrukt. Dit kunt u voorkomen door steeds op een plank te staan van minstens 30 cm breed zodat uw lichaamsgewicht wordt verdeeld en de grond niet aangedrukt wordt. Of u maakt een geultje net naast het zaai- of plantgedeelte zodat u niet hoeft te staan op de grond die beplant zal worden. Ook makkelijk om datzelfde geultje te gebruiken wanneer u onkruid moet verwijderen of de planten moet besproeien.

Rechte rijen planten

Wanneer u groenten op rechte rijen wil laten groeien, legt u het best een lat op de grond en plant u ernaast. Men kan ook twee stokjes aan beide uiteinden van het veld stoppen en een touw tussen de paaltjes spannen indien men geen lat zou hebben. Uiteraard kunt u ook een voor maken en daarin planten.

Noord-zuidrijen

Plant de plantrijen zo in uw moestuin dat ze van noord naar zuid lopen Zo krijgen beide kanten van de rijen evenveel zonlicht overdag.

De grond bevochtigen

Dat we water moeten geven aan de planten weten we allemaal. Maar tijdens het planten moet dat eveneens gebeuren. Dompel de plant terwijl die nog in de pot zit in water. Nadat u een plantgat hebt gemaakt vult u dat met water en laat u het water weglopen vooraleer u de nieuwe plant erin zet. Nadat u de plant erin hebt gezet en het gat weer wat opvulde met water giet u nogmaals water over de plant.

Verbranding of bevriezing voorkomen

Groenten

Wel opletten bij het tijdstip waarop u plant en water geeft. Geef nooit water aan de planten op het warmste moment van de dag omdat die anders verbranden. Om bevriezing tegen te gaan kan men de planten beschermen door een paar lagen krantenpapier op de planten te leggen. De kranten kunnen vastgelegd worden met stenen. Dit zorgt voor een temperatuurstijging van 4 graden.

Kruiden

Het voordeel aan kruiden planten is dat u het hele jaar kan oogsten, ook in de winter. Wanneer u tijm, rozemarijn, salie of peterselie in de volle grond hebt geplant, hoeft u niets te ondernemen omdat ze vorstbestendig zijn in de volle grond. Hebt u dezelfde kruiden echter in potten geplant dan moet u ze op een koele plaats binnen zetten. Zo voorkomt u dat de kluit zal bevriezen.

Groenten

Witte bloemkolen effectief wit krijgen?

Om witte bloemkolen te kweken moet men ze bleek laten groeien. Dit betekent dat u ze moet beschermen tegen de zon door de blaadjes van de plant met een elastiekje vast te binden zodat de kool bedekt is. U geeft enkel water aan de wortels en besproeit de kool zelf niet. Men moet deze techniek reeds toepassen van zodra de kool de omvang heeft van een golfbal. Indien men de blaadjes niet vast zal binden, krijgt de kool een onaangename geelbruine kleur.

Rechte wortelen

Wortelen hebben een losse bodem nodig zonder stenen. Maak dus een tuinbedje klaar door diep te spitten en de stenen te verwijderen. Spit tenminste tot 30 cm diep. Breek de kluiten en verwijder wortels van andere groenten die er oorspronkelijk groeiden. Strooi 5 cm compost op het tuinbed en graaf hem in om de bodem losser te maken. Als de grond echt zwaar is, kunt u er nog 5 cm zand aan toevoegen die men opnieuw in de grond werkt. Wanneer de wortelplanten 5 cm groot zijn, dunt u de zaailingen uit op 25 mm. Herhaal dit 2 weken later nog eens maar dan op 7.5 cm. Wanneer wortelen niet goed uitgedund worden, krijgt u misvormde exemplaren.

Meer oogsten

Broccoli

Heel wat broccolivariëteiten hebben niet enkel een centrale kop maar ook zijscheuten die even lekker zijn. Probeer dus de groei van deze zijscheuten te stimuleren om een grotere oogst te hebben. Wanneer u de centrale kop weghaalt, snijdt u slechts 5 cm van de stam weg. Geef de plant extra mest door 30 gram evenwichtige organische meststof per broccoliplant in de grond te werken. Wanneer u zachte broccoli wenst moet u de plant regelmatig water geven en veel mulch.

Asperges

Voeg pekelzout toe aan de grond om de oogst te vergroten bij het kweken van asperges. De verhoudingen zijn als volgt: 1.5 kg zout voor 30m asperges. Keukenzout stimuleert de groei en verhoogt de weerstand van de planten tegen ziektes. Geef echter geen zout aan aspergebedden die een jaar oud zijn en gebruik eveneens ook geen tafelzout dat met jodium werd behandeld.

Bonen en erwten

Bestrooi het zaad van bonen en erwten voor het planten met een bacteriële entstof. Zo helpt u de zaadjes strikstof opnemen zodat ze beter kunnen groeien en men een grotere opbrengt heeft. Pluk bonen wanneer ze mals zijn en de diameter van een potlood hebben. Wanneer u dagelijks oogst stimuleert dit de groei.

Komkommers

Om ruimte te sparen en goeie komkommers te kweken leidt u ze op een latwerk in plaats van ze op de grond te laten groeien. Komkommers hebben veel water nodig. Indien ze onvoldoende water hebben gekregen zullen ze misvormd zijn of bitter smaken. Opnieuw telt hier de regelmaat van plukken wanneer ze jong zijn omdat dit de productie zal stimuleren.

Appels

Om de oogst van de appels de stimuleren besproeit u de bladeren van de boom drie maal met zeewierextracten. Het tijdstip waarop dit gedaan wordt, is belangrijk. De eerste maal besproeit u wanneer de botten zwellen. De tweede maal doet u dit wanneer de bloemblaadjes zijn afgevallen en de laatste maal wanneer de appels een diameter hebben van 12 mm. Om de appels groter en sterker te maken, dunt u ze uit. Haal de kleinere appels dus weg uit een tros voor ze een diameter van 25 mm hebben bereikt. Reduceer de trossen aan kleinere bomen tot één appel en aan grotere bomen tot twee appels.

Lees verder

© 2015 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe basisprincipes van een moestuin. Welke locatie is het meest geschikt, in huis, buiten huis? Iedereen kan een moestuin…
Wanneer oogst je je moestuinWanneer oogst je je moestuinDoorgaans oogst je de producten uit je moestuin wanneer deze volgroeid zijn en dus klaar zijn om te eten. Omdat voor vel…
Tuinieren op de vierkante meter: de VierkanteMeterTuinTuinieren op de vierkante meter: de VierkanteMeterTuinWie geen tuin heeft, of niet genoeg ruimte voor een moestuin kan toch zelf groenten kweken met de VierkanteMeterTuin. Di…
Een compacte moestuin: tuinieren op terras of balkonVeel groenten kan je kweken in potten. Zo kan je een compacte moestuin maken op je terras of balkon met weinig moeite. I…

De onbekende incabes telenDe onbekende incabes telenZe liggen vaak op gebakjes, maar wat zijn deze decoratieve oranje vruchtjes nu eigenlijk? Zijn ze eetbaar of puur decora…
Pruimenboom in de moestuinPruimenboom in de moestuinSappige pruimen zijn er in verschillende kleuren en maten. Heerlijk om zo te eten of te verwerken recepten, zoals jam of…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
  • Laurel Vulkovic, 1001 natuurlijke remedies, 2004, Roularta, ISBN9054666250
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 01-11-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.