Oogstkalender eigen moestuin. Wanneer oogsten?

Oogstkalender eigen moestuin. Wanneer oogsten? Je eigen groenten en fruit oogsten uit je eigen moestuin. Hoe weet je wanneer welke groenten in welke maand geoogst kunnen worden? Daar gebruik je de oogstkalender voor. Als je je houdt aan de zaaidata via de aanbevolen maanden op de zaaikalender, kan je bepalen in welke maand je welke groente kunt eten. Het loopt niet altijd zoals je wilt, want weersomstandigheden kunnen de boel versnellen of vertragen, maar met een zaai- en een oogstkalender, kom je een heel eind. Zaaien en verzorgen van je planten in je eigen moestuin, of het oogsten en het eten van je eigen verse, gifvrije producten. Het heeft allemaal charme. Producten uit je eigen tuin smaken weergaloos lekker. Wie eenmaal het verschil gezien en geproefd heeft tussen een krop sla die op je eigen stukje grond staat, en een krop sla in de supermarkt, wil eigenlijk nooit meer anders. Groentes en kruiden die je vers van je 'akkertje' plukt, staan bol van vocht. Kroppen sla lijken op reusachtige groene rozen. Koolbladeren staan rechtop. Andijvie richt zich naar de hemel op. Kruiden smaken sterker en knapperig. Al je groentes zijn zo vers dat je werkelijk enorm zal genieten van de smaak, die zoveel beter is dan wat je gemiddeld in de supermarkt krijgen kan.

Oogstkalender

Met je eigen moestuin wil je natuurlijk elke maand verse groentes, en je wilt voorkomen dat je alles in een keer moet oogsten, waardoor je met een groot overschot komt te zitten. Je kunt op de oogstkalender precies zien in welke periode je bepaalde groentes (en fruit) kunt oogsten. Je moet daarvoor wel de juiste zaaitijd aanhouden, de aanbevolen zaaiperiodes kan je bekijken op de zaaikalender. Uiteraard gaat de natuur haar gang. Als je een bepaalde groente pas laat in de aanbevolen periode gezaaid hebt, kan je die groente ook wat later oogsten. En ongunstige weersomstandigheden, zoals een halfbakken zomer, of storm en onverwachtse winterse buiten, kunnen je oogst ook vertragen. Of je oogst kan minder groot zijn. Maar over het algemeen heb je met een eigen moestuin voor heel weinig geld, heel veel gezonde producten. In welke periode kan je onderstaande groentes oogsten?

Aardappel junijuli
Andijvie juliaugsepoktnov
Augurk juliaug
Biet meijunijuliaugsepoktnov
Bindsla junijulisep
Bleekselderij juliaugseptokt
Bloemkool aprilmeijunijuliaugsepoktnov
Boerenkool nov
Broccoli juliaugsepoktnov
Chinese kool sepokt
Courgette junijuliaugsepokt
Doperwt junijuli
Peulen junijuli
Lof junijuli
Kapucijners juli
Kervel aprilmeijuni
Knoflook febmaart
Knolselderie juli sepokt
Knolvenkel meijuni
Komkommer meijunijuli
Koolrabi junijuliaugsepokt
Koolraap sep
Kropsla okt
Mais aprilmei
Maggieplant mei
Paksoi junijuliaugsepokt
Palmkool oktnovdec
Pastinaak oktnov
Peterselie juliaug oktnov
Pluksla aprilmeijunijuli
Pompoen augsep
Postelein meijunijuli
Prei juliaugsepoktnovdec
Stokboon meijuni
Pronkboon meijuni
Raapsteel mei
Rabarber aprilmeijuni
Radijs meijunijuliaug
Rammenas meijunijuliaugsepoktnov
Raap maartaprilmeijuni
Rode kool juliaugsepoktnov
Roomse kervel mei
Rucola mei
Savooiekool juni augsepoktnovdec
Spruitkool novdec
Schorsenerenjan oktnovdec
Snijselderij aprilmeijunijuli nov
Snijsla aprilmeijunijuli
Snijbiet sep
Sperzieboon augsep
Spinazie sepoktnov
Spitskool junijuliaugsepoktnov
Stamboon aprilmeijunijuliaug
Struikboon meijuni
Tomaat maartaprilmei
Tuinboon juni
Tuinkers aprilmeijunijuliaug
Ui herfst-winterjanfebmaart
Ui zomer augsep
Veldsla novdec
Witlof sepoktnovdec
Witte kool junijuliaugsepoktnov
Wortels maartaprilmeijuni augsepoktnov
IJsbergsla sepokt
Zuring aprilmeijuni

Voor groentes die in december geoogst kunnen worden, geldt dat je die het beste kunt oogsten als de grond niet hard is. Wees er dus bijtijds bij en check regelmatig of ze al klaar zijn om te oogsten:
  • Boerenkool.
  • Prei.
  • Palmkool.
  • Schorseneren.
  • Savooiekool.
  • Spruitkool.
  • Veldsla.
  • Witlof.

Een behoorlijk deel van de groentes kan tegen vorst, maar dat zijn vooral de groentesoorten die pas laat in het jaar geoogst kunnen worden. Tegen voorjaarsvorst zijn lang niet alle planten bestand, en dan helpt afdekken met een vliesdoek nog wel eens of met een laag stro. Indien verplaatsbaar, kunnen planten ook een nachtje op een plek gezet worden waar de vorst niet zo snel komen kan, zoals in eens onverwarmde serre of frisse bijkeuken, maar zet ze wel na de vorst weer buiten anders verpieteren ze snel zonder voldoende licht. Het stro wel afdekken met een net, met een paar stenen op de hoeken van het net, zodat het stro niet weg kan waaien. In het voorjaar kan het ook nog wel eens vriezen, en aardbeien kunnen daar een flinke klap van krijgen. Ze komen dan meestal wel weer bij, maar ze hebben daar wel wat extra tijd voor nodig. Knoflook kan geen vorst verdragen dus die plantjes moeten ook beschermd worden als er vorst op komst is. Knoflook kan trouwens prima tussen aardbeienplanten geplant worden, dus het afdekken en beschermen gaat dan mooi in een keer.

Fruit oogstkalender

Fruit kan over het algemeen pas laat in de zomer, vanaf augustus, geoogst worden. Aardbeien kunnen al vanaf juni geoogst worden, en tot laat in augustus.
Aalbes sepokt
Appels sepokt
Aardbei junijuliaug
Bramen sepokt
Peren sepokt
Pruimen aug
Kersen aug
Wijnbes juliaug
Framboos augsep
Zwarte bes sepokt

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer oogst je je moestuinWanneer oogst je je moestuinDoorgaans oogst je de producten uit je moestuin wanneer deze volgroeid zijn en dus klaar zijn om te eten. Omdat voor vel…
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
De moestuin: Wortels en RadijsjesDe moestuin: Wortels en RadijsjesEen eigen moestuin hebben is tegenwoordig weer helemaal hip. En niet zonder reden. Veel groenten en fruit uit supermarkt…
Je eigen moestuin: SpinazieJe eigen moestuin: SpinazieSpinazie is een heerlijke én gezonde groente die je in je eigen moestuin kunt laten groeien. Waar moet je zoal rekening…

Een duurzame tuin past in de ons omringende natuurEen duurzame tuin past in de ons omringende natuurEen duurzame tuin is een tuin die ook op de lange termijn duurzaam blijft en naadloos past bij de natuur om ons heen. In…
Je eigen moestuin: WortelJe eigen moestuin: WortelWortel is een leuke groente om te zaaien in je eigen moestuin. Het is ook nog eens een tweejarige plant, dus je kunt er…
Bronnen en referenties
  • http://www.eetbaretuin.info/tuinkalender/oogstkalender/index.html
  • http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/groenten-en-gevoeligheid-voor-vorst-een-overzicht/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 09-06-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.