Zaaikalender voor moestuin in tuin of op balkon

Zaaikalender voor moestuin in tuin of op balkon Een eigen moestuin beginnen? Als je een tuin hebt of je hebt ruimte over op je balkon, kan je in maart al je eigen moestuin beginnen. Je eigen groentes verbouwen, en ook vruchten zoals aardbeien, tomaten en andere verse fruit en groentesoorten. Je kunt ze zelf verbouwen. Het is echter af te raden om 'zomaar' je planten of zaden bij tuincentra te kopen. Veel zaden en planten die daar verkocht worden, zijn tegenwoordig namelijk giftig voor bijen en vlinders. Zo ernstig dat vlinders en bijen er zelfs van doodgaan. Welke zaden en planten zijn aan te raden voor een eigen moestuin, en in welke maand kan je beginnen met zaaien? Om zelf een moestuin te beginnen kies je voor zaden waar niet mee geknoeid is. Dat is niet alleen voor de natuur beter, maar in het merendeel van de gevallen is het ook gezonder voor jezelf en je gezin. Zaden en planten die geschikt zijn:
  • zaden en plantjes die niet bewerkt zijn met giffen
  • zaden en planten die niet genetisch gemanipuleerd zijn
Deze vind je niet in tuincentra. Laat je ook niet misleiden door de woorden 'ecologisch' of 'biologisch' of dergelijke termen. In tuincentra worden voornamelijk zaden en planten verkocht die bol staan van het gif. Dit is zo ernstig dat het gif er nooit meer uitgehaald kan worden, ook niet uit generaties planten die weer voortkomen uit eenmaal vergiftigde planten. In tuincentra moet je dus voor echte biologisch verantwoordde zaden en planten, niet zijn. Zaden zijn niet duur en je kunt ze heel goedkoop en veilig verkrijgen bij bijvoorbeeld demakkelijkemoestuin.nl De zaden worden voor een habbekrats, binnen een dag ( zonder gif) bij je thuis afgeleverd, en de zaden zijn ook niet genetisch gemanipuleerd. Uit de planten die je zelf kweekt komen weer zaden voort die je volgend jaar opnieuw gebruiken kunt.

Hoe begin je een moestuin?

Zelf een moestuin beginnen is erg gemakkelijk. Natuurlijk, je steekt er wat tijd in, maar dat is enorm leuk. En geen groenten of kruiden zijn zo lekker, als de groenten en kruiden uit eigen tuin. Om een moestuin te beginnen heb je nodig:
  • plaats om een en ander aan groentes en kruiden te laten groeien. Dit kan een stuk van je tuin zijn, maar ook een balkon leent zich prima voor een eigen moestuintje. Je hebt wel een plaats met zonlicht nodig
  • aarde of bakken met aarde waarin je de zaden planten kunt
  • zaden en planten die geen gif bevatten en die niet genetisch gemanipuleerd zijn
  • zonlicht, aarde, mest, water
  • dagelijks 5 a 10 minuten tijd om de moestuin bij te houden

Square Foot Garden

Een snelle en eenvoudige manier om een moestuin te beginnen is met de Square Foot Garden methode. Met deze methode wordt er er vanuit gegaan dat je je moestuin planten alleen maar hoeft te geven wat ze nodig hebben, om succesvol te oogsten. Planten hebben slechts een aantal zaken nodig om goed te groeien.
  • zonlicht
  • water
  • voeding
  • lucht
  • ruimte
Als je planten van al deze dingen voldoende krijgt, dan kan de oogst niet snel mislukken.

Zaaien en oogsten

Om te voorkomen dat je al je groentes tegelijkertijd oogst, kan je het beste zorgen dat je de groentes zo plant dat je niet in een keer al je groentes oogst. Verspreiden is het beste, dan heb je ook het meeste plezier van je moestuin. Hiervoor kan je een zaaikalender gebruiken.

Zaaikalender

Je kunt zaaien in een kas en je kunt zaaien in de volle grond. De meeste mensen zullen zaaien in de volle grond dus de zaaikalender heeft betrekking op zaaien in de volle grond.

Andijvie meijunijuli
Augurk meijuni
Biet aprilmeijuni
Bindsla aprilmeijuni
Bleekselderij aprilmei
Bloemkool aprilmeijuni
Boerenkool aprilmeijuni
Broccoli aprilmei
Chinese kool juliaug
Gourget aprilmeijuni
Doperwt maartaprilmei
Peulen maartaprilmei
Lof junijuli
Kervel aprilmeijuni
Knoflook febmaart
Knolselderie april
Knolvenkel meijuni
Komkommer meijunijuli
Koolrabi aprilmeijuni
Koolraap aprilmei
Kropsla aprilmeijunijuliaug
Mais aprilmei
Paksoi junijuli
Pastinaak maartaprilmei
Peterselie aprilmeijuni
Pluksla aprilmeijunijuli
Pompoen aprilmei
Postelein meijunijuli
Prei aprilmei
Stokboon meijuni
Pronkboon meijuni
Raapsteel aprilmeijuni
Radijs aprilmeijunijuliaug
Ramenas junijuli
Raap maartaprilmeijuni
Rode kool aprilmei
Rucoloa aprilmeijunijuliaugsep
Savooie kool aprilmei
Spruitkool maartaprilmei
Schorseneren april
Snijselderij aprilmeijuni
Snijsla aprilmeijunijuli
Snijbiet maartaprilmeijuni
Spinazie maartaprilmeijuni augsep
Stamboon aprilmeijunijuliaug
Struikboon meijuni
Tomaat maartaprilmei
Tuinboon febmaartapril
Tuinkers aprilmeijunijuliaug
Ui herft-winterjanfebmaart
Ui zomer augsep
Veldsla augsept
Witlof aprilmeijuni
Witte kool aprilmei
Wortels aprilmeijuni
Zuring aprilmeijuni

Bestrijdingsmiddelen gebruiken?

Het wordt met nadruk afgeraden om bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Het hele idee van een eigen moestuin is immer juist gezond en gifvrije voedingsproducten te oogsten. Je kunt daarom niet kritisch genoeg zijn bij de aanschaf van de juiste gifvrije zaden en planten. Het is heel triest maar de meeste tuincentra verkopen alleen maar zaden en planten waar het gif al in zit. Het woord 'biologisch verantwoord' wordt maar al te snel ergens opgeplakt en kan behoorlijk misleidend zijn. Zaden en planten zijn niet duur. Kies daarom zaden en/of planten van tuiniers die zich met nadruk richten op zaden waar geen gif aan toe is gevoegd. Er zijn in Nederland veel particuliere initiatieven waar je met een gerust hart puur natuur zaden kunt kopen, en ook zonder die enge genetische manipulatie. Bestrijdingsmiddelen zijn helemaal niet nodig. Door de juiste ecologisch verantwoordde meststoffen te gebruiken, in combinatie met zogenaamde plantenversterkers (voeding) hebben planten van nature ene prima afweer tegen ziektes, schimmels en lastige beestjes. De ecologische kringloop in de moestuin wordt daardoor optimaal gehouden. Zo kan alles wat leeft, gewoon blijven leven, en je zal toch een hele mooie oogst hebben. Bewaar alle groenteafval van gifvrije planten in een speciale bak om je eigen compost te maken, dan is je compost volgend jaar ook meteen gifvrij.

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinieren op de vierkante meter: de VierkanteMeterTuinTuinieren op de vierkante meter: de VierkanteMeterTuinWie geen tuin heeft, of niet genoeg ruimte voor een moestuin kan toch zelf groenten kweken met de VierkanteMeterTuin. Di…
De moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe basisprincipes van een moestuin. Welke locatie is het meest geschikt, in huis, buiten huis? Iedereen kan een moestuin…
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Plaatsgebrek: Zo realiseren we een moestuin op ons balkonPlaatsgebrek: Zo realiseren we een moestuin op ons balkonMeer en meer landgenoten geven de voorkeur aan het kweken van groenten in hun eigen moestuin. Vele anderen willen hetzel…

Maak je tuin vogelvriendelijkMaak je tuin vogelvriendelijkVoor veel mensen is het een genot om naar te kijken: vogels in de tuin. De hoeveelheid vogels in de tuin heeft voor een…
Het planten van bomen of heesters met kale wortels of kluitHet planten van bomen of heesters met kale wortels of kluitHeb je een beperkt budget? Kies dan voor bomen of haagplanten met kale wortels. Ze zijn verkrijgbaar van november tot ap…
Bronnen en referenties
  • http://www.tuinen.nl/artikel/3452/Zaaikalender+groenten+en+fruit/?rubriekid=223
  • http://www.makkelijkemoestuin.nl/
Kisses (665 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.