Botanische rozen, wilde rozen of bottelrozen

Botanische rozen, wilde rozen of bottelrozen Botanische rozen, wilde rozen of bottelrozen is de benaming voor rozen die vrij voorkomen in de natuur. Het zijn zonder uitzondering sterke rozensoorten met een prachtige bloeiwijze en een spectaculaire toegift in de herfst door de zee van fraaie bottels. Rozensoorten die niet alleen in grote tuinen toegepast kunnen worden. Sommige soorten kunnen namelijk gemakkelijk in de kleine(re) tuin een plekje vinden. Botanische rozen, wilde rozen of bottelrozen vragen bovendien maar weinig onderhoud.
Wilde roos in knop / Bron: Ebowalker, PixabayWilde roos in knop / Bron: Ebowalker, Pixabay

Wat zijn botanische rozen, wilde rozen of bottelrozen

Botanische rozen of bottelrozen zijn rozen die vrij in de natuur voorkomen en waar de hand van de kweker niet aan is gekomen. Deze rozengroep wordt ook wel wilde rozen genoemd. Enerzijds omdat ze vrij in de natuur, in het wild dus, voorkomen. Anderzijds omdat de verschijningsvorm van deze soort vrij los en wild is. De naam bottelrozen danken zij aan het feit dat er na de bloei prachtige bottels aan de struik verschijnen.

Kenmerken van botanische of wilde rozen

  • Enkelvoudige bloemen met vijf bloemblaadjes
  • Bloeien in het voorjaar of de vroege zomer
  • Eenmalig, maar zeer uitbundig, bloeiend
  • Vormen na de bloei prachtige felgekleurde bottels
  • Losse rozenplanten met het uiterlijk van een wilde struik

Toepassen van botanische of wilde rozen

De uiteindelijke hoogte van deze rozensoort is afhankelijk van de standplaats (droog, vochtig, hoeveelheid zonlicht en uiteraard de grondsoort waarin ze staan. Het zijn zonder uitzondering allemaal oersterke rozen, die ook weer niet al te kieskeurig zijn over de hun toebedeelde pek in de tuin. Met andere woorden: ze zijn tevreden met elke plek en zullen het nagenoeg zonder uitzondering overal wel doen. Het zijn sterke en volledig winterharde soorten. Zelfs op de ogenschijnlijk meest ongunstige plek zal een wilde roos het nog goed doen. Als vrijstaande struik aangeplant zal de botanische roos minder hoog worden dan wanneer hij langs een pergola of klimrek wordt geleid. De rozen hebben een natuurlijke uitstraling en hoeven nauwelijks gesnoeid te worden. Dit komt die natuurlijke uitstraling alleen maar ten goede.

Botanische of wilde rozen bloeien eenmalig

Veel rozen staan bekend om hun herbloei of tweede bloei. Botanische rozen of bottelrozen bloeien zonder uitzondering slechts één keer. Wel hebben we het hier dan over een lange en zeer uitbundige bloeiperiode. Bovendien blijft de roos ook daarna nog een zeer interessante aanwinst voor de tuin. Na de bloei verschijnen er namelijk prachtige bottels, rozenbottels dus, aan de plant. Knip de uitgebloeide bloemen niet weg, want dit gaat dan dus ten koste van vorming van de bottels. Deze bottels zijn ook zeer geschikt om te gebruiken in bloemstukken en kerststukjes. Bovendien zijn de vogels er dol op.

Snoeien van botanische of wilde rozen

Gekweekte rozen vragen jaarlijks om een goede snoeibeurt. Het voordeel van botanische of wilde rozen is, dat deze slechts eenmaal in de 5 á 8 jaar gesnoeid hoeven te worden. Tegen die tijd is de plant wel aan een verjongingssnoei toe. De beste periode om te snoeien is in de winter. De snoei is ook nog eens heel eenvoudig: de gehele struik kan tot een hoogte van ongeveer 30 centimeter worden teruggesnoeid.

Rozengal bij botanische of wilde rozen

Wilde of botanische rozen kunnen soms last hebben van de zogenaamde rozengallen. Deze zijn te herkennen aan de geelrode, sponsachtige balletjes die zich aan de plant gevormd hebben. Zodra deze rozengallen worden waargenomen, moeten ze direct verwijderd worden, dit om erger te voorkomen. Knip de aangetaste tak(ken) volledig weg. Dit snoeiafval mag niet op de composthoop, maar moet afgevoerd worden. Dit om de kans op verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Bekende botanische rozen, wilde rozen of bottelrozen

Rosa canina (Hondsroos)

Rosa canina of Hondsroos wordt ongeveer 2 meter hoog. De bloemen zijn roze met een geel hart waartegen de fel gele meeldraden fraai afsteken. In de herfst is de struik overdekt met oranjerode bottels.

Bottels van de wilde roos / Bron: Seelenbluete, PixabayBottels van de wilde roos / Bron: Seelenbluete, Pixabay
Rosa glauca
Rosa glauca wordt ongeveer 3 meter hoog. De bloemen zijn klein maar fijn en hebben een diep roze kleur. Na de bloei verschijnen de mooi dieprode bottels. Zelfs zonder bloemen en/of bottels is Rosa glauca een aanwinst voor elke tuin. De struik is zeer fraai vanwege de mooie blauwgrijze bladeren en de doorhangende takken. Een voordeel van Rosa glauca is bovendien dat deze roos maar weinig stekels heeft. Rosa glauca wordt soms ook aangeduid als Rosa rubrifolia.

Rosa moyesii (Muskaatroos)

Rosa moyesii of Muskaatroos kan uiteindelijk een hoogte van 6 meter bereiken en moet goed geleid worden. De bloemen zijn diep rood of roze. De bottels zijn oranje en hebben een mooie fles vorm.

Rosa multiflora

Rosa multiflora is een fraaie roos, die een hoogte kan bereiken van 3 meter. Hij heeft mooie doorhangende takken, met aan de uiteindes de witte open rozenbloempjes. De bottels worden roodoranje.

Rosa nitida

Rosa nitida wordt 3 meter hoog. De bloemen zijn diep roze en verspreiden een heerlijke geur. De bottels zijn oranjerood. Als struik is Rosa nitida een echte blikvanger in de tuin. Natuurlijk komt dit door de rijke bloei, maar ook doordat de takken en de jonge uitlopers bedekt zijn met donkerviolet kleurige haartjes.

Rosa pimpinellifolia (Duinroos)

Rosa pimpinellifolia of Duinroos kan qua omvang in bijna elke tuin. Hij bereikt een hoogte van slechts 1,5 meter. De bloemen zijn roomwit en bovendien geurend. En weer eens heel wat anders: de bottels van deze roos zijn zwart. Duinroos is één van de vroegst bloeiende wilde rozen.

Rosa rubiginosa (Egelantier)

De Rosa rubiginosa of Egelantier is misschien wel de bekendste onder de botanische of wilde rozen. De struik wordt slechts 2 meter hoog, maar heeft wel een breed uitgroeiende groeiwijze. De bloemen zijn heel mooi diep roze en de bottels zijn oranje. Heel bijzonder van deze rozensoort is het feit dat bij vochtig weer de bladeren geuren!

Rosa rugosa (Rimpelroos)

Rosa rugosa of Rimpelroos is een fraaie middelgrote roos, met een hoogte van 1,5 meter. De bloemen zijn paars roze en de bottels worden rood. Heel bijzonder is het feit dat de bloemen en de grote glanzende bottels vaak gelijktijdig aan de struik zitten. Het betreft hier een behoorlijk doornige struik met opvallende diep generfde bladeren. Door die diep liggende nerven lijken de bladeren wel gerimpeld te zijn. Hier dankt de plant overigens ook zijn naam aan (rugosa = gerimpeld).
© 2015 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De veelzijdigheid van de RoosDe veelzijdigheid van de RoosDe veelzijdigheid van de roos. Wie vandaag de dag nog denkt dat de roos oubollig is, nou die heeft het helemaal mis.
Valentijnsdag en de roosValentijnsdag en de roosBijna iedereen weet dat de roos het symbool is voor de liefde. De lievelingsbloem van de godin van de liefde was de rode…
Engelse rozen of David Austin rozen; doorbloeiend & geurendEngelse rozen of David Austin rozen; doorbloeiend & geurendEngelse rozen zijn ontstaan in de jaren zestig van de 20ste eeuw. We hebben hier dus te maken met een nog een vrij jonge…
Moderne rozen; theehybriden en floribunda rozenModerne rozen; theehybriden en floribunda rozenModerne rozen zijn een verrijking voor elke tuin. Zoals in de meeste tuinen wel gras te vinden is, zo is er in elke tuin…

Een succesvolle aardbeienoogstEen succesvolle aardbeienoogstEen succesvolle aardbeienoogst. Je kent het wel, het is bijna voorjaar en je bent in de supermarkt, tuincentrum, of op d…
Biologische of duurzame snijbloemen en potplantenBiologische of duurzame snijbloemen en potplantenBiologische of milieuvriendelijke snijbloemen staan steeds meer in de belangstelling, zowel bij de kwekers als bij de co…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.