Riet verwijderen uit je vijver

Riet verwijderen uit je vijver Het staat natuurlijk wel heel mooi, riet in je vijver of sloot. Maar het riet wordt echter snel veel te veel. Ieder jaar komt er meer en meer. Je vijver kan helemaal dichtgroeien en het kan ook verder gaan groeien in je tuin of weiland. Dan is het tijd om riet te gaan verwijderen, maar hoe doe je dat?

Riet

Riet is een plant die behoort tot de grassen. Je vindt deze plant voornamelijk langs waterkanten, maar ook op de oevers. Het kan wel één tot drie meter hoog worden. Riet verspreidt zich door middel van zaad, maar het groeit ook verder uit door wortels en uitlopers. Het bovengrondse deel van de plant sterft in de winter af. De wortelstok loopt vervolgens in het voorjaar weer uit. De bruinachtige pluim kun je zien van juli tot oktober want dan bloeit het riet.

Heb je zelf riet in je tuin dan weet je dat de plant zich enorm snel kan verspreiden. Het is daarom van belang om regelmatig riet te verwijderen anders groeit je vijver helemaal dicht en kan er ook verlanding ontstaan. De wortels zitten echter soms wel een meter diep in de grond. Dus verwijderen is nog niet zo gemakkelijk.

Verwijderen van riet

Het verwijderen van riet kun je op verschillende manieren doen. Het meest effectief is het om de plant met wortel en al weg te halen. Nu zitten deze wortels erg diep en vast in de grond. Verschillende methoden om het riet te verwijderen en te verminderen zijn:

  1. Vanaf de kant met een minigraver (of grotere kraan) het riet eruit trekken gaat prima, met de hand is dit onbegonnen werk. Zorg dat je het riet met (zoveel mogelijk) wortels eruit trekt. Je kunt eventueel ook riet bij elkaar binden en dan eruit trekken. Bind het dan zo laag mogelijk bij elkaar. Op deze manier heb je de minste kans dat het riet afbreekt.
  2. Mocht je het riet willen maaien, doe dit dan voor de langste dag van het jaar. Wanneer je in de winter gaat maaien maakt dit de plant alleen maar sterker. De nieuwe uitlopers hoeven dan niet door een laag plantenafval heen te groeien. Verwijder in elk geval de toppen met de pluimen, zodat het zaad zich niet gaat verspreiden.
  3. Zorg dat je de vijver af en toe uit baggert. Hoe dieper het water, hoe minder goed het riet daar groeit. Ook dit is mogelijk met een graafmachine. Er zijn ook apparaten die in het water kunnen staan. De bodem van de vijver raakt langzaamaan vol met blad, plantenresten, afval etc. Dit veroorzaakt vaak een dikke laag blubber. Door dit weg te halen houd je de vijver schoon en het water mooi diep.
  4. Een andere zeer effectieve manier is om het riet meerdere malen in het groeiseizoen kort af te maaien onder water, zodat de stengels, die hol zijn van binnen, vol lopen met water. Op deze manier 'verzuipt' de plant en zal hij afsterven.
  5. Het veel maaien, eventueel af laten grazen en zoveel mogelijk wortels verwijderen zorgt ervoor dat de plant uitgeput raakt. Het is dus belangrijk om steeds met het onderhoud bezig te blijven.

Nog enkele tips

Er is geen speciaal bestrijdingsmiddel om riet te verdelgen. Soms wordt er gewerkt met roundup. Hierbij moet dan zeer zorgvuldig te werk worden gegaan omdat hierdoor ook andere planten aangetast worden. Bovendien zijn veel bestrijdingsmiddelen zeer giftig voor waterorganismen, en mogen ze niet in of bij water toegepast worden.

Let er met het verwijderen van riet op dat je niet bezig gaat in het broedseizoen. Wanneer er broedvogels in je riet zitten (de kleine karekiet zit in bijna iedere rietkraag), wacht dan tot begin augustus.

Heb je vissen in de vijver, zet dan in de winter een bundel riet in je vijver dat uitsteekt boven het water. Riet is hol van binnen en kan van binnen uit niet bevriezen. Door het plaatsen van riet in de vijver kun je de vijver voorzien van zuurstof terwijl er een ijslaag op de vijver ligt. Mocht je te laat zijn met het maken van een wak, dan kan in ieder geval door dit riet het teveel aan CO2 ontsnappen en wordt zodoende verzuring van het vijverwater voorkomen.

Wil je toch graag riet in en rond je vijver dan kun je bont riet overwegen. Deze plant heeft groen met gele bladeren en is makkelijker binnen de perken te houden dan het gewone riet. Je kunt dit planten in het water en ook op de oeverkanten.
© 2014 - 2024 Jettix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dakbedekking: het rieten dakEen rieten dak staat erg mooi op boerderijen en monumentale villa's. Wat komt er allemaal bij kijken om in een rietgedek…
Het blaasinstrument; de schalmeiIn de Middeleeuwen was de schalmei het instrument van de herders en speellieden. Toen was het instrument al een groot su…

Hulp bij een groene vijverHulp bij een groene vijverHet gebeurt maar al te vaak bij een vijver, de algen en zweefalgen beginnen te groeien en veranderen de vijver in een gr…
Blue Eco vijverpompenDe Blue Eco is één van de meest zuinige vijverpompen in omloop. De vijverpomp is op de markt verschenen in 2010. De Blue…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org/wiki/Riet
  • http://plazilla.com/page/4295038751/planten-rond-je-vijver
Jettix (37 artikelen)
Laatste update: 13-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.