Een tuinhuisje kopen en plaatsen

Een tuinhuisje kopen en plaatsen Bij het kiezen van een tuinhuisje moet je rekening houden met een aantal factoren. Er bestaat een heel assortiment aan tuinhuisjes op de markt waardoor kiezen moeilijk geworden is. Om te beginnen moet je al weten waarvoor je het tuinhuis wilt gebruiken. Dit kan al een groot verschil maken, want naast het feit dat een tuinhuis de tuin een mooi uiterlijk kan geven, moet het vooral ook functioneel zijn. Er is ook een verschil tussen een tuinhuis en een blokhut. Daarnaast bestaat er een heel gamma aan verschillende maten, soorten materiaal, kwaliteit en kleuren. Tenslotte is het ook niet onbelangrijk om te weten welk budget je er wilt insteken. Het zelf plaatsen aan de hand van een bouwpakket of het laten plaatsen kan hierbij al aardig schelen.

Wat is een tuinhuis en wat is de functie ervan?

Een tuinhuis is een relatief klein eenvoudig bouwwerk dat bedoeld is om in de tuin te plaatsen. Als je in de tuin een tuinhuisje gaat plaatsen wordt de tuin ook logischerwijze verkleind. Maar een tuinhuisje kan ook een zekere charme aan de tuin geven. Belangrijk is om te weten waarvoor je het tuinhuisje wilt gebruiken. De functie van een tuinhuis kan erg verschillend zijn en is persoonlijk. Er zijn verschillende doeleinden waarvoor een tuinhuisje kan worden gebruikt. We denken hierbij onder andere aan de volgende toepassingen:
  • Als opbergkamer voor tuinmeubelen en tuingereedschap
  • Als opbergkamer voor de planten in de winter
  • Als werkruimte
  • Als fietsenstalling
  • Als hobbykamer
  • Als speelkamer voor de kinderen
  • Als logeerkamer
  • Als dierenkamer voor het houden van bepaalde dieren
  • Als verkleedkamer bij een buitenzwembad
  • Als sauna enz.

Vergunning

In sommige steden en in sommige gevallen is er eerst een vergunning vereist voordat je een tuinhuis zet. Het is belangrijk om dit eerst na te gaan voordat je voor verrassingen komt te staan en je tuinhuisje eventueel weer moet afbreken.

Wat is het verschil tussen een tuinhuis en een blokhut?

Het grootste verschil tussen een tuinhuis en een blokhut zit in de manier waarop ze worden opgebouwd.
Tuinhuizen zijn opgebouwd door middel van een houtskeletbouw of stapelbouw.
Blokhutten bestaan uit balken die in elkaar grijpen. Hierdoor ontstaat er een stevige constructie. Deze uitstekende hoeken zijn ook een duidelijk eigenschap van de blokhut.

De prijs van een tuinhuisje

De prijzen van tuinhuisjes zijn zeer variërend. Je kan al een eenvoudig tuinhuisje vinden in de prijsklasse tussen 500 à 600 EUR maar je kan ook grotere tuinhuisjes vinden in de prijsklasse vanaf 4.000 EUR en meer. De prijs kan afhangen van een aantal factoren zoals onder andere:
  • Wordt het gekocht in een speciaalzaak of in promo in een winkel of op het internet?
  • Wat is de maat en het model van het tuinhuis?
  • Wat is de kwaliteit van het gebruikte materiaal, bijvoorbeeld 16 mm hout of 28 mm hout, roestvrij staal
  • Hoe is het dak vervaardigd?
  • Worden er extra's bijgeleverd bijvoorbeeld dakgoot en vloer?
  • Wordt het geplaatst of is het een zelfbouwpakket?
Wanneer je een bepaald bedrag wilt geven aan een tuinhuis, zijn dat allemaal zaken die je in overweging moet nemen en rekening mee moet houden als je verder gaat vergelijken. Vraag ook steeds naar de garantieperiode. Ook dit kan een verschil maken.

Welk tuinhuisje kopen?

Verschillende materialen

Er bestaan in tuincentra en in reclamefolders een heel assortiment van tuinhuisjes in allerlei uitvoeringen. Tegenwoordig kan je kiezen uit houten constructies, metalen constructies en zelfs constructies in kunststof. Ieder van die constructies zal een heel ander uitzicht geven aan je tuin en is een persoonlijke voorkeur. Ook de functie en het budget kan meespelen. Voor de prijs van een hoge kwalitatieve kleine houten constructie kan je een grotere roestvrij metalen constructie krijgen.

Verschillen in uiterlijk

In veel tuincentra's zullen standaardmodellen te zien zijn maar een aangepast tuinhuisje aan je eigen behoeften laten maken, is ook mogelijk. Maar ook standaardmodellen bestaan reeds in alle soorten en maten onder andere:
  • 4-hoekige modellen
  • 6-hoekige modellen
  • 8-hoekige modellen
  • ronde modellen
  • met plat dak
  • zadeldak
  • puntig dak
  • met of zonder veranda
Het beste kun je een bezoekje brengen aan een verkoopcentra van tuinhuizen om ter plaatse te vergelijken. De werkelijke grote van het tuinhuis verkrijg je pas door er werkelijk in te gaan staan en rond te kijken. Zo kan je een betere keuze maken.

De vloer

Vaak is de vloer iets dat nog apart kan of gekocht moet worden. Een vloer installeren binnen het tuinhuis is belangrijk voor de stabiliteit van de constructie en eveneens voor het onderhoudsgemak. Je kan hierbij opteren voor tegels of hout afhankelijk voor wat je het tuinhuis wilt gebruiken.

Andere aspecten die het uiterlijk en de prijs meebepalen

Bij standaardmodellen kan je je tuinhuisje nog een beetje naar wens opmaken zoals je zelf wilt. We denken hierbij aan:
  • Dakgoten die kunnen aangebracht worden
  • Verschillen in deur uitvoeringen: enkele of dubbele deur, met of zonder raam
  • Verschillen in ramen: in glas of plexiglas, aantal ramen, vast of uitzetraam
  • Sierkappen
  • Verschillende deursloten, veiligheidssloten
  • Met of zonder vloer verkocht
  • enz.

Een goede fundering is een noodzaak

Wie een tuinhuisje gekocht heeft, zal op de plaats waar het tuinhuisje komt, moeten zorgen voor een goede fundering. Dit is heel belangrijk voor de stabiliteit van de constructie van het tuinhuisje. De fundering kan gegoten beton zijn, betonen platen of tegels. Het kunnen ook houten planken zijn of iets anders dat ervoor zorgt dat de constructie stabiel op de grond kan worden gezet. Dit voorkomt eveneens dat het bouwwerk gaat rotten door vocht op te nemen. Een tuinhuisje onmiddellijk op het gazon plaatsen is zelden een goed idee.

Het tuinhuisje zelf plaatsen of laten plaatsen

Wie redelijk goed kan klussen kan overwegen om zijn tuinhuisje zelf te bouwen. De bouw van een tuinhuisje of blokhut is redelijk eenvoudig maar neemt meestal wel veel tijd in beslag. Als de klus met een paar vrienden of familie geklaard kan worden, kan er tijd en geld uitgespaard worden. Voor wie dit onbegonnen werk is, bieden veel leveranciers ook aan om het tuinhuisje voor je te plaatsen. Dat kan veel tijd uitsparen en professionals zijn het gewoon om tuinhuisjes te plaatsen, zodat het dan ook van de eerste keer goed zal staan. Het nadeel is dan weer de kosten dat het met zich meebrengt.

Afwerking en onderhoud van het tuinhuisje

Wil je dat je tuinhuisje lang mooi blijft, dan moet je regelmatig bescherming tegen regen en temperatuurverschillen aanbrengen. Dit kan op verschillende manieren namelijk:
  • door een beschermende beits aan te brengen
  • door een verflaag aan te brengen
  • door het huisje handmatig te impregneren.
Wie een tuinhuisje koopt kan kiezen om een een tuinhuisje te kopen in geïmpregneerd hout. Geïmpregneerd hout is hout dat reeds een behandeling gekregen heeft tegen schimmels en bacterie-en insectenwerend is. Dit hout is ook bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Het voordeel van dit behandeld hout is dat het drie tot vijf jaar langer mee gaat. Het nadeel is dat het door het impregneren het hout een groenige kleur krijgt. Daarnaast is dit behandeld hout ook kostelijker dan onbehandeld hout. Wanneer een tuinhuisje geïmpregneerd is, hoeft het niet behandeld te worden maar het is wel mogelijk als je hem een ander kleurtje wilt geven of hem even wilt opfrissen.
© 2014 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinhuisje zelf bouwenAls je een tuinhuisje wilt, kun je een bouwpakket kopen, maar je kunt het tuinhuisje ook zelf bouwen. Als je zelf een tu…
Mooie tuinhuisjesMooie tuinhuisjesTuinhuisjes zijn erg in trek, als extra prieeltje of opbergruimte. Dit laatste omdat enerzijds het niet meer van zelfspr…
Fundering van tuinhuis of blokhutFundering van tuinhuis of blokhutEen blokhut of tuinhuisje heeft altijd een degelijke fundering of fundament nodig waarop ze geplaatst worden, om te voor…
Blokhut of tuinhuisje zelf monteren en plaatsenBlokhut of tuinhuisje zelf monteren en plaatsenAls je een blokhut voor in de tuin koopt, dan kun je kiezen voor het geheel zelf ontwerpen en opbouwen van een blokhut o…

Slakken bestrijdenMet een slakkenvanger kun je slakken in de tuin lokken en verwijderen. Meerdere slakkenvangers werkt nog effectiever om…
Zilverkaars in de tuinDe zilverkaars is een grote plant met mooi blad die graag in de halfschaduw groeit. De verschillende soorten tonen van j…
Bronnen en referenties
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 30-11-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.