Wat heb je nodig om compost te maken?

Compost kan bestaan uit een mix van groente-, fruit- en tuinafval (gft), ontlasting (van mensen of dieren), en soms ook karton. Compost wordt gebruikt bij het tuinieren. Als je compost aan de grond toevoegt voorzie je de grond van extra voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je planten en je moestuin beter groeien. Composteren is ook een goede manier om je afval te hergebruiken, en dus je totale hoeveelheid afval te verminderen. Je kunt voor verschillenden manieren van composteren kiezen, afhankelijk van wat je nodig hebt, of je wel of geen tuin hebt, en wat voor jou het handigst is.

Wat is composteren?

Composteren is het verwerken van gft-afval tot een product wat gebruikt kan worden om je grond vruchtbaarder te maken, zodat je planten beter kunnen groeien. Je kunt al je gft-afval composteren, maar er zijn ook andere dingen die je kunt composteren. Gemalen koffie, theezakjes en eierschillen bijvoorbeeld. De eierschillen zorgen voor kalk in je compost en dit is goed voor de planten als je de compost gebruikt. Ook stro, dode bladeren, karton, wc-rollen, en zaagsel kun je composteren.

Composthoop

Een composthoop is geschikt voor mensen met een tuin. Vaak staat deze achterin de tuin. Je kunt bij allerlei tuinwinkels een compostbak kopen, of je kunt er zelf een maken. Het idee is dat je al een bak hebt met aan één kant een gat aan de onderkant. Je gooit al je tuinafval boven in de bak. Het onderste ligt er al het langst in en is dus al het beste gecomposteerd. Als je dus wat compost nodig hebt dan kun je dit met een schep onderuit de bak scheppen. Je kunt een deksel op de composthoop doen, zodat je het minder ruikt, maar over het algemeen zal er niet een hele sterke geur om de composthoop hangen.

Je kunt al je groente- en fruitafval op deze hoop gooien. Ook al je tuinafval kun je hierin kwijt. Gekookt voedsel kan moeilijker zijn om te composteren, en daar moet je dus niet al te veel van op de composthoop gooien. Doordat deze bak buiten staat kunnen wormen, bacteriën, schimmels en andere micro-organismen er makkelijk bijkomen. Deze zorgen er samen voor dat al het groenafval wordt verwerkt tot geschikte compost.

Bokashi-bak

Een bokashi-bak is geschikt voor mensen die geen tuin hebben, want deze bak kun je makkelijk binnen houden, en geeft geen enkele geur af. Het is een simpele plastic bak, die luchtdicht afgesloten kan worden, en met onderin een kraantje. Je kunt hier al je keukenafval in kwijt (ongekookte groente en fruitresten, maar ook reeds gekookte restjes). Maar snijd alles wel in kleinere stukjes, want dit maakt het composteren makkelijker en sneller.

Je hebt hier een bokashi-starter voor nodig. Dit mengsel kun je vaak wel kopen bij tuincentra, en anders is het heel gemakkelijk online te bestellen. Google even bokashi en je vindt verschillende verkoopadressen. De bokashi-starter bevat Effectieve Micro-organismen (EM). De EM helpen om het eten te fermenteren.

Strooi eerst een laagje van het bokashi-starter in de bak. Dan een laag van de etensresten die je wilt composteren. Strooi over elke laag eten weer een dun laagje bokashi-mengsel. Als de bak vol is moet je deze nog een week of 2 of 3 laten staan, en dan kun je de inhoud gebruiken als compost. Het eten vergaat en verrot niet, dus wees niet ongerust als je afval er nog exact hetzelfde uitziet als toen je het erin deed een paar weken eerder. Dit komt omdat het keukenafval wordt gefermenteerd.
Onderaan de bak zit een kraantje. Elke week moet je deze even opendraaien en in een bakje leeg laten lopen. De vloeistof die eruit komt moet je sterk verdunnen met water en kun je dan gebruiken om je planten water te geven. Dit is zeer voedzaam en je planten zullen je zeer dankbaar zijn voor al deze voedingsstoffen.

Wormenbak

Een wormenbak kun je zowel binnen als buiten houden, en als je geen tuin hebt doet de bak het ook prima op een balkon. Je moet er in de winter wel op letten dat de bak niet bevriest en dat daardoor al je wormen sterven. Je moet er ook voor zorgen dat vogels of ongedierte niet in de bak kunnen komen en al je wormen opeten. Je kunt deze bak zelf maken of er een kopen bij een tuincentrum. De bak moet donker zijn en een beetje vochtig. Je kunt online veel verschillende ontwerpen met instructies vinden om de bak zelf te maken. De wormen kun je ook kopen bij een tuincentrum of online bestellen. Je hoeft slechts één keer wormen aan te schaffen, en daarna houdt de populatie zichzelf in stand, als je ze tenminste goed verzorgd. De meest gebruikte wormen voor een wormenbak zijn tijgerwormen.

Een wormenbak is opgebouwd uit verschillende lagen en bevat een kolonie wormen. De wormen eten je gft-afval op, en leveren dan compost in de vorm van hun uitwerpselen. Je moet goed opletten dat je de wormen niet te veel of te weinig voert. Als je ze te weinig gft-afval geeft sterven ze van de honger. Maar als je ze teveel geeft dan kunnen ze het niet allemaal op en gaan de etensresten rotten. Dit kan er ook voor zorgen dat je wormen dood gaan.

De compost die je krijgt uit een wormenbak is zeer goed en vruchtbaar, en kun je gebruiken in siertuinen en moestuinen, of voor de planten in je vensterbank.
© 2014 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bokashi, maak van keukenafval een supercompostBokashi, maak van keukenafval een supercompostBokashi is een goede bestemming voor je keukenafval, met een bokashi-set maak je gemakkelijk van keukenafval een hoogwaa…
Maak zelf wormencompostAls u geen tuin hebt maar wel een balkon of een daktuin, begin dan een wormenkwekerij in plaats van een composthoop. Het…
Maak je eigen compostIn een composthoop worden natuurlijke materialen afgebroken tot een rijke, humusachtige meststof. Perfect om je biologis…
Hoe maak je compost?Compost is het wondermiddel waar de meeste tuinders niet meer zonder kunnen. Het toevoegen van compost aan de grond zorg…

Tips: Ecologisch onkruid verdelgen in de tuinOnkruid is voor veel tuinierders een doorn in het oog. Ze bederven menig zorgvuldig aangelegde bloembedden, voortuinen,…
Hoepelrok en hoepelroknarcisHoepelrok en hoepelroknarcisEen hoepelrok is een bijzonder soort rok die alleen nog sporadisch in de bruidsmode voorkomt. Het is een zeer wijd uitst…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 08-07-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.