Jaarlijks Landelijke Compostdag met gratis compost

Steeds meer consumenten zijn er van overtuigd dat het goed is voor het milieu dat gft-afval (groenten, fruit en tuin) gescheiden wordt ingezameld. Een groeiend aantal gemeenten geeft daar ook gelegenheid voor door aparte containers beschikbaar te stellen en die wekelijks of tweewekelijks op te halen. Dat afval is prima geschikt om gecomposteerd te worden door speciale bedrijven wat op een betrekkelijk goedkope manier kan gebeuren. Die bedrijven zijn blij met de medewerking van de burgers en gemeenten om het afval te scheiden en geven daarom een keer per jaar gratis compost aan alle burgers die daar belangstelling voor hebben.

Voordelen van compost

Compost is een uitstekende bodemverbeteraar die zorgt voor een natuurlijke balans in de aarde en de groei van gewassen op milieuvriendelijke wijze stimuleert. Het gebruik van compost spaart kunstmest uit en door het gebruik in plaats van veen wordt de afgraving van veengebieden beperkt. Compost houdt water vast waardoor er minder gesproeid hoeft te worden en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem en goede bodemstructuur. Een goede bodemstructuur bevordert de ontwikkeling van het wortelstelsel van de planten. Ook krijgen bodemziekten minder kans door gebruik van compost. Compost vermengd met tuinaarde is een prima verbeteraar van de bodem.

Jaarlijks gratis compost als dank voor het scheiden van gft-afval

Het door gemeenten gescheiden ingezameld afval van groenten, fruit en tuin wordt door composteerbedrijven verwerkt. Om mensen te bedanken voor hun medewerking aan het gescheiden inzamelen van bioafval wordt een keer per jaar een Landelijke Compostdag georganiseerd. Op die dag kan door iedereen gratis compost worden afgehaald die dan beschikbaar is bij gemeentewerven, milieustraten en composteerbedrijven. Naast de dank aan allen die voor het gescheiden gft-afval hebben gezorgd is de bedoeling van de gratis uitgifte tevens dat iedereen kennis kan maken met het product compost als milieuvriendelijke stof.

Organisatie Landelijke Compostdag

De organisatie van de Landelijke Compostdag is in handen van de Vereniging Afvalbedrijven en de Branche Vereniging Organische Reststoffen. De Vereniging Afvalbedrijven telt ongeveer vijftig leden die zich bezighouden met composteren, bewerken, inzameling, preventie, recyclen, reinigen, sorteren, storten, transport, verbranding met terugwinning van energie en vergisten. De vereniging houdt zich met haar activiteiten bezig met ongeveer tweederde van de omzet en het afvalvolume van de Nederlandse afvalmarkt. De Branche Vereniging Organische Reststoffen vertegenwoordigt de meerderheid van de Nederlandse composteerbedrijven. Ook zijn bij de BVOR vergistingsinstallaties en producenten van biomassa voor energieproductie aangesloten. Naast het behartigen van de belangen van de aangesloten leden is de vereniging ook belangrijk voor de kennisinformatie en ondersteunt vernieuwing.

Grote hoeveelheden gft-afval

Composteren is een goedkopere manier van afvalverwerking dan het verbranden van restafval. Naast andere voordelen levert dit dus ook voor de gemeente een kostenbesparing op bij de verwerking van restafval. Jaarlijks wordt in Nederland door de gemeenten ruim 1,3 miljoen ton gft-afval van de bewoners ingezameld. Dat zijn 50.000 vrachtwagencombinaties vol. Via gemeentewerven komt daar nog eens 2 miljoen ton groenafval bij. Die hoeveelheden leveren bijna 600.000 ton gft-compost en ongeveer 700.000 ton groencompost op. Het merendeel hiervan wordt gebruikt in de landbouw en in de tuinbouw, maar ook in siertuinen en moestuinen. Ook is een deel bestemd voor tuinaarde en potgrond.

Vergisting tot biogas

Gft-afval wordt ook steeds vaker eerst vergist waarmee biogas ontstaat. Met dat gas wordt elektriciteit opgewekt dat aan het elektriciteitsnet geleverd kan worden. De warmte die naast de elektriciteit ontstaat kan gebruikt worden om bijvoorbeeld kantoorgebouwen en zwembaden te verwarmen. Het composteren van organisch afval levert daardoor ook een bijdrage aan de strijd tegen het opwarmen van de aarde.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je compost?Compost is het wondermiddel waar de meeste tuinders niet meer zonder kunnen. Het toevoegen van compost aan de grond zorg…
Zelf compost makenZelf compost makenCompost is een humusrijk rottingsproduct van organisch afval. De bij compostering optredende processen van humus- en min…
Maak je eigen compostIn een composthoop worden natuurlijke materialen afgebroken tot een rijke, humusachtige meststof. Perfect om je biologis…
Compost maken van eigen GFT-afval en de tuingrond verbeterenCompost maken van eigen GFT-afval en de tuingrond verbeterenCompost is in zakken bij alle tuincentra volop te koop. Maar waarom geld uitgeven voor iets dat gratis is en in de meest…

Buitenkraan kopen en laten plaatsen?Buitenkraan kopen en laten plaatsen?Een buitenkraan in je tuin heeft veel voordelen. Geen gesleep meer met zanderige tuinslagen door je huis. Geen gedoe mee…
Rozen - theehybridenRozen - theehybridenTheehybriden, die vroeger ook wel theerozen of edelrozen heetten, worden ook grootbloemige rozen genoemd. Ze zijn er in…
Bronnen en referenties
  • Bvor.nl
  • Compostdag.nl
  • www.tuinenbalkon.nl
  • Verenigingafvalbedrijven.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 09-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.