Een vroeg tuinseizoen

Een vroeg tuinseizoen Met een vroeg voorjaar hebben we ook de neiging om snel de tuin aan kant te krijgen. Eigenlijk zijn daar de meeste mensen mee bezig … lekker de winter “afschudden” en de eerste zonnestralen op het lichaam toelaten. Maar dan wel in een prettige omgeving. Waar we dan aan voorbij gaan is het planmatig bekijken wat er daadwerkelijk aan de tuin moet gebeuren. Zijn het slechts wat kleine klusjes of had je meer in gedachten? Misschien had je wel een leuk plan bedacht, maar kom je in een soort tijdnood, omdat je eerder dan gepland lekker de stoelen buiten kunt zetten. Dan wil je niet in een kale tuin zitten, zeker niet als de weermannen en –vrouwen aangeven dat het mooie weer langer dan een dag of wat zal aanhouden. Hoe kan je dan toch op een ontspannen manier de tuin een beetje aan kant brengen en dat op een wijze dat je eventuele grotere plannen ook later uit kunt voeren, maar toch in een lekkere tuin die eerste zonnestralen kunt ontvangen.

Quick wins in de grond/aarde

Als je rond kijkt in je tuin en deze ziet er nog een beetje troosteloos uit, dan is kleur een begin. Maar ga niet zomaar plantjes kopen, probeer ook de quick wins een beetje met beleid te doen. Realiseer je bovendien altijd dat er nog een koudere periode kan komen. De kans is misschien klein, maar is er wel. Wat overigens niet wegneemt dat echt niet alles direct kapot gaat met nog enkele dagen kouder weer.

Bron: Eigen tuin - AnnastaalBron: Eigen tuin - Annastaal
Enkele zaken om de tuin snel een stuk vrolijker te maken (gebruik de opgegeven periodes slechts als leidraad):
  • Bomen snoei je in principe in het najaar en zou dus al gedaan moeten zijn. Heb je dit niet gedaan, dan mag je voorzichtig wel wat weghalen. Maar niet te rigoureus.
  • Veel gebruikte struiken en bomen als buxus en coniferen snoei je in eigenlijk in mei en in augustus/september mag je ze nog een keer onder handen nemen. April snoeien kan, maar er zit een risico in. Kijk dus zorgvuldig wat echt dood is en er af moet en als er wat drastischer gesnoeid moet worden, wacht dan nog even.
  • Van de overgebleven planten in de tuin kunnen oude takken verwijdend worden en nieuwe scheuten hebben dan alle ruimte om te groeien.
  • Heb je rozen in je tuin, begin dan al met bemesting. Zeker tot en met juni. Je hebt niet meteen rozen, maar ze doen het straks prachtig en als je toch bezig bent.
  • Haal onkruid en dode bladeren weg en geef de grond lekker compost en eventueel wat stalmest.
  • Er zijn al genoeg bloeiende planten te koop en ook als je eerder bollen gepland hebt, zullen deze al gretig te kop boven het zand uitsteken. Snel kleur en wat meer sfeer krijg je door wat bakken te vullen met een- of meerjarige bloeiende plantjes. Vergeet niet regelmatig water te geven, ook al is de zon niet iedere dag even heftig. Bakken kan je ook in een tuin die je nog wilt veranderen, altijd weer een plekje geven.
  • Bron: Eigen tuin - AnnastaalBron: Eigen tuin - Annastaal
    Normaal is mei dé maand voor het gazon, maar gezien het weer kan je eerder aan de slag. Verticuteren, bemesten, mosplekken verwijderen (bijvoorbeeld met ijzersulfaat) en kale plekken even netjes leeghalen en opnieuw inzaaien.
  • Daar waar je water ziet staan wat niet goed wegloopt (dit zie ook nogal eens op het gazon) steek je een mestvork diep in de grond, wrik je wat op en neer en wacht dan even af. Grote kans dat het water beter de grond in gaat.

Als je deze dingen op bijvoorbeeld een zaterdag in gang zet, heb je zomaar binnen een dag een opgeruimde en meer kleurige tuin, die je ook later nog verder aan kunt kleden.

Quick wins voor meer leefplezier

Als je de plantjes, bomen en grond aangepakt hebt, is het goed om ook even naar de tuinmeubelen en entourage te kijken. Enkele tips:

  • Ziet het tuinmeubilair er nog goed uit of kan het een opknapbeurt gebruiken? Is de constructie nog goed, maar is de kleur een beetje verdwenen door het weer, kijk dan eens of je nog een leuke plaid hebt die je kunt draperen, eventueel aangevuld met wat gezellig bijpassende kussentjes.
  • Kussentjes een beetje verkleurd door de zon van vorig jaar? Een vrolijk lapje stof op de markt kopen om de kussentjes een tweede leven te geven en je bent klaar. Geen wonder achter de naaimachine? Koop een grote naald en wat breigaren. Met grote grove steken kan je het lapje om het kussen draperen. Bijvoorbeeld in een sterk contrasterende kleur.
  • Oude potten die hun beste tijd gehad hebben? Koop wat kleine potjes verf en geef de potten nog een tweede leven (eventueel met een sjabloontje nog wat leuke figuren op zetten of draai er wat van het breigaren omheen). Gebruik ze als stilleven waar bijvoorbeeld egeltjes onder kunnen kruipen, laat er mos op groeien of zet er enkele bij elkaar en koop kleine plantjes. Misschien wel tuinkruiden en creëer je je eigen groentetuintje.
  • Een oud tafeltje geef je snel een opfrisbeurt door een passend stukje zeil te spannen over het tafeltje. Is het van hout dan kan je het met punaises vastzetten en kunststof kan je bijvoorbeeld met dubbelzijdige tape vast zetten.
  • Zet op een tafeltje een lekkere pot met bloeiende plantjes. Dat ziet er meteen een stuk vrolijker uit.
  • Vul de bak bijvoorbeeld aan met kunstige beestjes op een steel. Die steek je tussen de planten en ziet er gezellig uit. Er zijn vlinders, bijen, libellen en lieveheersbeestjes te koop in verschillende kleuren.
  • Op kleine (bijzet)tafeltjes wat potjes met aanhangertjes plaatsen en een windlicht met felgekleurde kaarsen.

Die eerste zonnestralen…

Natuurlijk wil iedereen na de winter de eerste zonnestralen oppikken, maar behalve goed smeren om jezelf te beschermen is ook wat gezelligheid in de veelal nog kale tuin, wel zo prettig. Met wat quick wins doorkruis je in principe eventueel andere tuinplannen niet en kan je toch genieten van je tuin. Veel plezier!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het voorzaaien van plantenHet voorzaaien van plantenWil je zo lang mogelijk genieten van het tuinseizoen? Begin dan al vroeg in het voorjaar met het voorzaaien van groenten…
Plannen maken voor komend tuinseizoenPlannen maken voor komend tuinseizoenZodra we met de wintermaanden over de helft zijn, hebben de meeste mensen al weer genoeg “winter” gezien en gevoeld en b…
Vruchtwisselingsplan groentetuin voor maximale opbrengstVruchtwisselingsplan groentetuin voor maximale opbrengstHet biologisch kweken van groenten in eigen tuin spreekt steeds meer landgenoten aan. Met de lente in het verschiet, zij…
Lang bloeiende planten geven een tuin maanden kleurLang bloeiende planten geven een tuin maanden kleurDoor te kiezen voor lang bloeiende planten geeft u uw tuin maanden lang kleur. Zeker als gekozen wordt voor aanplant in…

Tuinieren; tips en trucs voor het telen van tomatenTuinieren; tips en trucs voor het telen van tomatenHoe lekker zou het zijn om deze zomer je pizza- en pastasauzen, salades en soep te bereiden van verse tomaten? Oké laten…
Tuinieren: Tips en trucs voor telen van lente- en bosuiTuinieren: Tips en trucs voor telen van lente- en bosuiUien zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en naast de welbekende gele en rode ui zijn ook de lente- en bosui…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Eigen tuin - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Eigen tuin - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.