Tuinieren; tips en trucs voor het telen van tomaten

Tuinieren; tips en trucs voor het telen van tomaten Hoe lekker zou het zijn om deze zomer je pizza- en pastasauzen, salades en soep te bereiden van verse tomaten? Oké laten we dan wel meteen eerlijk zijn, tomaten telen kan je het beste doen in de kas. Je weet dan zeker dat je verse tomaten kunt oogsten. Maar helaas beschikt niet iedereen over deze luxe, dus met wat extra zorg en aandacht kan je de tomaat ook best buiten telen en sommige soorten kun je zelfs groot brengen in een pot. Onthoud wel dat de tomaat echt zonlicht nodig heeft om mooi rood en sappig te worden!

Inhoud


Zaaien & opkweken

De tomaat moet vanaf het begin af aan al veel warmte hebben, vandaar dat er wordt aangeraden om tomaten te zaaien en telen in een kas. Je bent dan veel minder afhankelijk van de weersinvloeden. Heb je die mogelijkheid niet, dan kan je met een bak op een zonnige plek in huis ook goed uit de voeten.

Zaaien

Vanaf maart kun je beginnen met het zaaien van de tomaten. Gebruik een goede zaai- en stekgrond of meng zelf 3/4 potgrond met 1/4 brekerzand. Zaai de zaden niet te diep en dek ze af met een klein laagje grond-aarde mix. Zet ze vervolgens weg op een zo zonnig mogelijke plek. Het kiemen van de tomatenplantjes duurt één á drie weken afhankelijk van de hoeveelheid zon en de temperatuur. Mocht het lang duren voor de zaden beginnen te kiemen zet de tray dan op een warmere en zonnigere plek!

Verspenen/uitplanten

Je kan de zaailingen gaan verspenen als ze ongeveer vier blaadjes hebben gekregen. Ze zijn dan groot en sterk genoeg om de verplaatsing te overleven. Zet elk plantje in een eigen potje met een diameter van ongeveer negen cm. Zet naast elke plant ook meteen een satéprikker en bind het plantje hier heel voorzichtig aan vast. Zo zorg je er vanaf het begin af aan al meteen voor dat de plant mooi recht blijft groeien. Laat ze zo nog één à drie weken aansterken bij een temperatuur tussen de 15 en 22 graden. Ook hier is de groei weer afhankelijk van de hoeveelheid zon en warmte die de plant krijgt.

Na deze periode kan je de tomaten definitief gaan uitplanten. Plant ze uit bij droog maar niet al te zonnig weer. Vervang de saté prikker meteen door een lange stok, afhankelijk van je tomatensoort variëren in lengte van 0,50 cm. tot 2.00 m. Geef de planten de eerste dagen regelmatig water.


Wil je struiktomaten kweken? Volg dan de teeltwijze zoals hier beschreven maar leg na het uitplanten meteen een flinke hoeveelheid stro om de plant heen. Dit stro zal de tomaten beschermen tegen de natte grond en voorkomen dat de vruchten gaan rotten. Je kan ze eventueel ook in een pot uitplanten, dan hangen de vruchten boven de grond en blijven zo ook droog. Neem wel een pot van minimaal 10 liter. De tomatenplant heeft de ruimte nodig.


Teeltwijze

Zoals al meerdere keren benoemd verdient teelt onder glas (in een kas) de voorkeur. Gaan de planten naar buiten probeer dan een mooi zonnig en beschut plekje voor ze te vinden. Mocht je erg nat weer hebben dan wil een zelf gemaakt afdakje nog al eens helpen om de tomaten te beschermen.

Bodem & bemesting

Tomatenplanten doen het goed op alle grond die lekker luchtig is. Als je wilt bijmesten geef dan mest waar niet al te veel stikstof in zit. Te veel stikstof zorgt er bij de tomatenplant namelijk voor dat ze heel veel blad en stelen gaat produceren, maar de plant zelf is heel zwak.

Teeltzorgen

De tomatenplant heeft wel wat tijd en aandacht nodig. Maar als je hem consequent minimaal één keer in de week goed verzorgt, dan blijft de hoeveelheid werk zeker te overzien.

Opbinden

De tomatenplant moet je opbinden, de hoofdstam is niet sterk genoeg om zelf overeind te blijven als de plant vruchten gaat krijgen. Bind de planten niet te strak vast, de hoofdstam zal nog dikker gaan worden tijdens de groei. Als je de plant te strak opbind zal je haar afknellen en zal ze uiteindelijk afsterven.

Water

Houd de grond goed vochtig, maar niet nat. Zodra de eerste tomaten beginnen te rijpen ga je minder water geven. Dit zorgt voor mooiere stevigere tomaten. Bij te veel water wordt de binnenkant van de tomaat snel waterig.

Dieven & toppen

Dief de plant minimaal één keer in de week. Dieven betekent dat je de jonge blaadjes uit de oksel van de plant verwijderd. Zie ook de foto. Wacht niet te lang met dieven, anders kan je straks niet meer goed zien wat nu een dief en wat nu een zijtak is!
Bij tomatenplanten die buiten staan top je de plant na de vierde of vijfde tros. Bij een tomatenplant in de kas hoef je pas te toppen na de zesde á de achtste tros. Toppen betekent dat je de bovenkant van de plant breekt. De plant zal dan stoppen met de hoogte in groeien en zijn energie stoppen in het produceren van de laatste tomaten.
Verwijder ook regelmatig de gele en bruine bladeren, je mag de bladeren daarbij ook door de helft scheuren als dat nodig is. Zorg dat er continu voldoende licht en lucht bij de plant kan komen.

Oogsten & bewaren

Oogst de tomaten door met je duim op de verdikking in de steel te drukken. Mocht je dit lastig vinden of kan je de verdikking niet vinden, knip de tomaat dan gewoon van de plant met een scherp snoeischaartje. De tomaten kun je maximaal drie dagen bewaren op een donkere en koele plaats. Liever niet in de koelkast, dat vinden ze te koud.

Lees verder

© 2014 - 2024 Marjolijnr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het telen van tomatenHet telen van tomatenHoe verser een tomaat, hoe lekkerde hij is. En de meest verse tomaat is een tomaat uit eigen tuin. Tomaten zijn niet zo…
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van aardappelsTuinieren; tips en trucs voor het telen van aardappelsNiks zo lekker als zelf geteelde aardappelen. En het mooie is de aardappel kan je nog heel goed bewaren ook. Geen zorgen…
Hoe gezond is tomaat?Hoe gezond is tomaat?De tomaat is niet meer uit het eet- en drinkpatroon weg te denken. De tomaat hoort er bij en eigenlijk valt de tomaat me…
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van aardbeienTuinieren; tips en trucs voor het telen van aardbeienDe aardbei, het vrolijkste plant in de tuin. Aardbeien kunnen in elke soort (moes)tuin gehouden worden maar zijn ook al…

Tuinieren: Tips en trucs voor het telen van uiTuinieren: Tips en trucs voor het telen van uiUien - in sommige delen van Nederland ook wel ajuin, juin of siepel genoemd - zijn verkrijgbaar in enorm veel verschille…
Een vroeg tuinseizoenEen vroeg tuinseizoenMet een vroeg voorjaar hebben we ook de neiging om snel de tuin aan kant te krijgen. Eigenlijk zijn daar de meeste mense…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mauro B, Pixabay
  • Foto inleiding: http://www.freshmix.nl/7-mins-campbell-soep/
  • Foto tomaten dieven: http://moestuintje.files.wordpress.com/2013/06/tomaten-dieven_met-cirkel.jpg
Marjolijnr (218 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.