Tuinieren: tips en trucs voor het telen van paprika

Tuinieren: tips en trucs voor het telen van paprika De paprika is een plant die van oorsprong afkomstig is uit het warme Midden-Amerika en heeft dan ook veel warmte en zonlicht nodig om goede vruchten aan te kunnen maken. Het telen van de paprika in een kas verdient hierdoor de voorkeur al is het telen van 'buiten'-paprika's met een goede verzorging ook zeker mogelijk. Tijdens de groei heeft de paprika weinig intensieve verzorging nodig al is het dieven van de plant vaak wel een dagelijks klusje.

Inhoud


Zaaien & uitplanten

Helaas is de Hollandse zomer vaak niet warm en/of zonnig genoeg voor de paprikaplant en daarom is het van harte aan te bevelen haar te telen in een kas. Mocht je geen kas tot je beschikking hebben dan kun je de zaden binnenshuis laten kiemen om ze zo een kleine voorsprong te geven voordat ze worden uitgeplant.

Zaaien

Aangezien de paprikaplant zowel tijdens het kiemen als groeien voldoende warmte nodig heeft is het aan te raden haar te telen in een kas. Mocht je geen kas tot je beschikking hebben dan kun je de zaden binnenshuis laten kiemen en buiten uitplanten als ze wat groter en sterker zijn. Of je nu paprika's in de kas of volle grond wil gaan telen bij beide manieren is het aan te raden de zaden voor te zaaien in een zogenaamde zaaitray. Gebruik voor het zaaien speciale zaai- of stekgrond of maak deze zelf door 4/5 delen potgrond te mengen met 1/5 deel brekerzand. Zaai één zaadje per vakje en zaai de zaden niet te diep. Dek de zaden af met een klein laagje aarde, geef een klein beetje water en zet de zaaitray op een zonnige plaats in de kas of vensterbank. De zaden zullen gemiddeld twee tot drie weken nodig hebben om te gaan kiemen.

Het voorzaaien van de zaden kan vanaf de maand februari maar mocht je wat later zijn dan kun je het kiemproces versnellen door na het zaaien een stuk plastic over de zaaitray te spannen. De werking van de zon op het plastic zal de luchtvochtigheid en temperatuur van de aarde in de tray verhogen waardoor de zaden eerder zullen kiemen.

Verspenen

Om de zaailingen een extra voorsprong te geven voor je ze uitplant is het raadzaam ze na het zaaien te verspenen. Zodra de paprikaplanten hun tweede blaadje hebben wordt het tijd ze voorzichtig over te zetten in een grotere pot met een diameter van ongeveer negen centimeter. Gebruik voor het verspenen gewone potgrond en plant de zaailingen niet te diep. Geef de zaailingen na het verspenen voorzichtig water en zet ze wederom weg op een zonnige plek. Zorg dat de aarde in de pot los en luchtig blijft en geef de zaailingen voldoende water.

Uitplanten

Voor het uitplanten van groenten of fruit kun je in het algemeen de 'regel' aanhouden dat je het beste kunt wachten tot na IJsheiligen - de viering van de naamdag van diverse katholieke Heiligen in de periode van 11 tot en met 15 mei -. De kans op (nacht)vorst is na deze periode zeer klein en ook is de vorst vaak uit de grond getrokken. Teel je de paprika's in de kas dan kun je al vroeger beginnen met uitplanten en dus ook eerder oogsten. Je kunt er bij het uitplanten voor kiezen de paprikaplanten in de volle grond te planten of in potten.

In volle grond
Bij het uitplanten in de volle grond is het belangrijk de grond goed voor te bereiden. Verwijder al het onkruid, bemest de grond indien nodig en spit haar goed om. Mocht de grond erg koud zijn dan kun je haar opwarmen door ongeveer twee weken voor het uitplanten een zwart zeil over de aarde te spannen. Plant de planten niet te diep en zorg dat de bladeren vrij blijven van de aarde. Geef de planten na het uitplanten regelmatig water.

In potten
Bij het telen in potten is het makkelijk om de planten te verplaatsen als er slecht weer op komst is en daarnaast is de oppervlakte van een pot kleiner waardoor de aarde sneller opwarmt.

Opbinden

Aangezien de hoofdstam van een paprika zeer dun is breekt of knakt deze gemakkelijk en het is dan ook belangrijk om de plant al vanaf een vroeg stadium op te binden. Plaats na het uitplanten direct stokken bij de plant waar je de uitlopers (de kleine takken) en hoofdstam (de moede-tak) tegenaan kunt binden. Bind de planten nooit te strak op aangezien de takken nog zullen groeien en daarbij dikker worden. Als je deze te strak opbindt dan hebben ze geen mogelijkheid om dikker te worden en zullen na verloop van tijd afsterven.

Snoeien

Zodra de paprikaplant groter wordt zal deze meerdere takken gaan aanmaken die allemaal weer eigen takken met bladeren gaan vormen. Om de paprikaplant in bedwang te houden en er voor te zorgen dat ze haar energie steekt in het aanmaken van vruchten in plaats van het aanmaken van bladeren is het belangrijk de plant regelmatig te snoeien. Zorg dat de onderkant van de stam ongeveer tot op ongeveer dertig centimeter van de grond volledig vrij is van takken en bladeren en knip het teveel aan vertakkingen af. Bij paprikaplanten in een kas kun je het beste maximaal drie vertakkingen per plant aanhouden en bij de teelt buiten maximaal twee.

Dieven

Om goed te kunnen groeien heeft de paprikaplant licht, ruimte en zuurstof nodig en is het daarom van belang de plant regelmatig na te kijken op 'dieven'. Dieven zijn kleine takjes die in de oksel van een andere tak groeien. Als je de dieven laat zitten zal de plant uiteindelijk veel te veel takken en bladeren gaan vormen en geen energie over houden voor het aanmaken van vruchten. Houd het dieven van je planten regelmatig bij, ten eerste zijn de dieven als ze jong zijn heel makkelijk met de hand te verwijderen en ten tweede veel makkelijker te herkennen. Is een dief eenmaal een volwassen tak dan is er vrijwel geen onderscheid meer te maken tussen de dief en moederplant.

Bodem & bemesting

De paprika is op het gebied van de grond waar ze in staat weinig veeleisend maar wel is het voor iedere bodem van belang om goed onderhouden te worden. Om de grond luchtig en voedzaam te maken kun je voor het uitplanten wat oude stalmest en een klein handje koemestkorrels door de grond spitten.

Bemesting

Paprikaplanten die in de volle grond of kas groeien hebben tijdens hun groei geen verdere bemesting nodig maar bij de paprika's die in potten worden gekweekt is het aan te bevelen om na acht weken wat osmocote (kuipplant mest) door de grond te mengen. Na deze periode is de voeding uit de potgrond vrijwel volledig opgebruikt en dient dan ook te worden aangevuld.

Teeltzorgen

De paprika kent op grijsrot - lichtbruine plekken op de stengels die er voor zorgen dat ze afbreken - en Sclerotiniarot - lichtbruine vlekken op de bladeren die het blad doet verwelken - eigenlijk maar één echte vijand en dat is kou. De kou zorgt ervoor dat de groei van de paprikaplant vertraagt en bij langdurige kou zelfs dat de groei volledig stopt en het is dan ook belangrijk om haar hier tegen te beschermen. Naast de kou is de paprikaplant ook gevoelig voor vocht wat maakt dat de wortels gaan rotten.

Bestuiving

De paprikaplant is een zogenaamde zelf-bestuiver wat betekent dat hij geen andere planten nodig heeft om vruchten aan te kunnen maken. Teel je de paprika buiten dan zal de plant zichzelf bestuiven doordat deze door de wind in beweging wordt gebracht maar groeit de plant in een kas dan zul je haar moeten helpen. Tik iedere dag even zachtjes tegen de plant zodat het stuifmeel los komt en de plant vruchten kan aanmaken.

Oogst & bewaren

De paprika is een makkelijke vrucht om te oogsten aangezien je haar zowel rijp als onrijp kunt eten. Onrijpe paprika's zijn een stuk kruidiger van smaak in tegenstelling tot een rijpe paprika die zoeter en warmer proeft. Gebruik bij het oogsten van paprika's een scherp snoeischaartje en knip de vrucht simpelweg van de plant. Laat een stuk van de steel aan de paprika zitten zodat deze hier nog wat vocht en voeding uit kan halen.

Bewaren

Geoogste paprika's kunnen op een koele en donkere plaats, zoals een schuur of kelder, maximaal een dag of drie bewaard worden. Als je veel paprika's in één keer hebt geoogst kun je ze ook invriezen door ze door midden te snijden, de zaadlijsten te verwijderen en ze in de gewenste vorm te snijden. Doe de porties vervolgens in plastic zakjes en vries deze in. Ontdooi de paprika bij gebruik niet maar voeg deze bevroren toe en bak, stoof en/of kook ze vervolgens mee.

Lees verder

© 2014 - 2024 Marjolijnr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het telen van paprika'sHet telen van paprika'sPaprika's zijn heel erg gezond en ze passen in veel verschillende gerechten. Maar paprika's zitten ook vol met zaden en…
Je eigen moestuin: PaprikaJe eigen moestuin: PaprikaPaprika is niet de makkelijkste groente voor in je eigen moestuin. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden e…
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van aardappelsTuinieren; tips en trucs voor het telen van aardappelsNiks zo lekker als zelf geteelde aardappelen. En het mooie is de aardappel kan je nog heel goed bewaren ook. Geen zorgen…
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van wortelTuinieren; tips en trucs voor het telen van wortelDe wortel, zoals wij die vandaag de dag eten, is van oorsprong afkomstig uit Iran en was alles behalve oranje van kleur.…

Een vroeg tuinseizoenEen vroeg tuinseizoenMet een vroeg voorjaar hebben we ook de neiging om snel de tuin aan kant te krijgen. Eigenlijk zijn daar de meeste mense…
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van rode bietenTuinieren; tips en trucs voor het telen van rode bietenDe rode biet - in de volksmond ook wel kroot genoemd - behoort tot de wortelgewassen en is niet alleen een lekkere maar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Paprika#Ziekten_en_beschadigingen
Marjolijnr (218 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.