Tuinklussen voor de maand juni en rond de langste dag

Tuinklussen voor de maand juni en rond de langste dag Elke maand is er wel werk te doen in de tuin. In de maand juni hebben we te maken met de langste dag. Op 21 juni begint de zomer en tegelijkertijd neemt dan het groeiseizoen al weer af. Daar staan waarschijnlijk niet veel mensen bij stil, want de hele zomer (en zelfs nog wel in de herfst!) is er nog volop groei en bloei waar te nemen in de tuin. Toch neemt de groei al flink af en dit heeft consequenties voor de werkzaamheden in uw tuin. Zowel de hagen, snoeivormen als sommige vaste planten zijn heel blij met een speciale behandeling voor of juist na de langste dag!

Tuinklussen, de maand juni en de langste dag

De langste dag valt in de maand juni. Op 21 juni om precies te zijn. Voor uw tuin en het daarin uit te voeren tuinwerk is dit een belangrijke dag. Vanaf het voorjaar is het groeiseizoen voor de planten weer volop van start gegaan en zeker in de maand juni is de groeikracht enorm. U kunt soms elke dag wel weer veranderingen waarnemen. Vooral bij hagen of andere snoeivormen is de groei heel goed waar te nemen. De groeikracht neemt vanaf de langste dag weer af. Er zit uiteraard nog wel groei in uw planten, maar deze is al veel minder sterk dan aan het begin van het tuinseizoen.

Sommige planten overleven de winter niet. Dit heeft vaak te maken met de (strenge) vorst, maar ook een natte winter kan voor sommige planten funest zijn. Maar denk ook weer niet te snel dat een plant niet opkomt en de winter dus niet overleefd heeft. Een goede regel is om geduld te hebben tot de langste dag. Planten zijn vaak sterker dan u denkt. En ook al duurt het soms wat langer voor ze weer boven de grond verschijnen of voordat de bladeren weer gaan uitlopen, met een beetje geduld zult u zien dat ze nog wel degelijk leven. U geeft het vaak sneller op dan de plant zelf!

Snoei uw hagen na de langste dag

Het voorjaar is een heerlijke maand en we zijn altijd heel blij met al die uitlopende bomen, struiken en vaste planten. Het kan ons bijna niet snel genoeg gaan. Totdat de snoeivormen hun strakke uiterlijk kwijt gaan raken, want dan veranderd het enthousiasme soms een beetje. De enorme groeikracht aan het begin van het tuinseizoen is fijn, maar betekent ook veel werk. Vooral een tuin met veel snoeivormen, denk daarbij aan (Buxus-)bollen, speciale snoeivormen en uiteraard ook alle hagen, levert u na de langste dag het nodige werk op. Als u wacht tot na de langste dag met het snoeien van de hagen en andere snoeivormen, dan heeft u het langste plezier van uw werk. Omdat het groeiseizoen al weer in kracht afneemt, zullen de vormen immers lang in model blijven. Meestal kunt u dan volstaan met nog een kleine corrigerende snoeibeurt in het najaar.

Alcea (stokroos) / Bron: TanteLoe, PixabayAlcea (stokroos) / Bron: TanteLoe, Pixabay

Het zaaien van tweejarigen

We noemen een bepaalde groep vaste planten ook wel tweejarigen. Deze planten zaait u het ene jaar en het daarop volgende jaar zullen ze bloeien en ook weer afsterven. Juni is een perfecte maand om tweejarigen in de volle grond of in een pot te zaaien. Als de planten voldoende groot zijn, dan kunnen ze op hun plaats van bestemming worden gezet. De maand september is hier heel geschikt voor. De aarde is dan nog voldoende warm, zodat de jonge planten op hun definitieve plek nog kunnen wortelen voordat de winter invalt. Hiermee hebben ze een goede start gemaakt en zullen ze u in het volgende tuinjaar belonen met prachtige bloemen. Mooie en gemakkelijke tweejarigen zijn damastbloemen, duizendschonen, muurbloemen, vergeet-mij-nietjes en vingerhoedskruid. Als u bij het vingerhoedskruid na de bloei de bloemsteel direct verwijderd, dus voordat de plant zaad gaat vormen, dan heeft u waarschijnlijk langer plezier van deze plant. Grote kans namelijk dat hij het jaar daarop ook weer zal gaan bloeien.

Afknippen van uitgebloeide vaste planten

Vroeg bloeiende vaste planten, die in de maand juni alweer over hun top zijn of zelfs al zijn uitgebloeid, kunnen worden afgeknipt. Het lijkt enorm rigoureus, maar u kunt de vaste planten tot op de grond afknippen. Het is even een pijnlijke ingreep met een kale plek in de tuin tot gevolg, maar dit is slechts van korte duur. Binnen enkele weken is het gat weer opgevuld met fris groen blad. En een enkele plant beloont u zelfs nog met een, weliswaar bescheiden, tweede bloei. Een voorbeeld van een dergelijke vaste plant is Alchemilla mollis (Vrouwenmantel).

Terugknippen van vaste planten

Ervaren tuinmensen passen bepaalde trucjes toe bij de beplanting in hun tuin. Een van deze slimme trucjes is het terug knippen van delen van vaste planten. U moet daarbij denken aan een flinke vaste plant, waarvan een groot deel van de stelen tot op de helft wordt ingekort. Met het terug knippen of inkorten van een deel van de plantstelen krijgt u een stevigere plant. De kortere stelen geven steun aan de overige delen van de plant. Maar u verlengt ook de bloei. De afgeknipte stelen gaan weer groeien en bloemknoppen vormen. Deze knoppen worden later gevormd dan de overige knoppen van de plant en zullen dus ook later in bloei komen Een eenvoudige truc om langer plezier te hebben van uw bloeiende planten. Deze truc wordt veel toegepast bij Phloxen (Vlambloemen).

Vaste planten opbinden of steunen

Voor zover u het nog niet heeft gedaan, het wordt nu hoog tijd om planten te steunen of op te binden. Klimplanten en vaste planten moeten allemaal worden nakeken en zo nodig voorzien worden van een steun of loshangende takken moeten worden aangebonden. Beter is om al vanaf mei regelmatig een rondje door uw tuin te lopen en alle planten te controleren. In juni kunnen we in Nederland nog al eens te maken krijgen met best zware stormen. En alleen als uw planten goed gesteund en aangebonden zijn, kunt u de schade in w tuin dan beperken.
© 2016 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinklussen in februari: wat kun je doen?Tuinklussen in februari: wat kun je doen?In de maand februari begint de sapstroom van veel planten en bomen weer op gang te komen en knoppen beginnen te zwellen…
Tuin winterklaar maken: hoe doe je dat?Tuin winterklaar maken: hoe doe je dat?Tuin winterklaar maken van de tuin: de een kiest hier bewust voor terwijl de ander de natuur zijn gang laat gaan. Waar m…
Glansmispel of Red Robin: Verzorging, standplaats en snoeiGlansmispel of Red Robin: Verzorging, standplaats en snoeiDe Glansmispel of Photinia Fraseri Red Robin is een winterharde, groenblijvende struik. Je kunt ze kopen als heester of…
Tuinieren in ieder seizoenTuinieren in ieder seizoenOok zonder groene vingers is het heerlijk werken in de tuin. Tuinieren is ontspannend, gezond én lonend, want onder je h…

Pergola zelf maken van steigerbuizen en verbindingsstukkenPergola zelf maken van steigerbuizen en verbindingsstukkenDe traditionele houten pergola zien we in veel Nederlandse tuinen. In de meeste gevallen begroeid met fraaie klimplanten…
Goedkoop een tuin aanleggenGoedkoop een tuin aanleggenEen tuin is voor mensen een ideale locatie om te ontspannen. Belangrijk is dan wel dat de tuin er netjes bij ligt met pl…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.