Mijn tuin de hoogte in!

Mijn tuin de hoogte in! Je kunt in je tuin leuke planten, bomen en struiken neerzetten in allerlei verschillende soorten, hoogtes en breedtes. Alle plekjes van je tuin worden zo aangenaam en op gevarieerde wijze gevuld. Maar hoe zit het met de buitenrand van je tuin? Kun je ook nog iets doen aan die saaie muur of die eentonige schutting? Nou en of! Ga met klimplanten aan de slag!

Allerlei planten in je tuin

Het is een leuk karweitje om de juiste planten voor je tuin uit te zoeken. Misschien een leuk speelveldje voor de kinderen en een terras voor jezelf, omringd door een zee van geurige en kleurige bloemen. Daaromheen heb je diverse heesters of kleine bomen staan. Diverse bodembedekkers vullen de lege plekken op.

Kale plekken

Als je hebt gekozen voor een muur of schutting voor je tuinafscheiding, dan valt je wellicht op, dat deze ten opzichte van de rest van je tuin wat kaal overkomen. Of misschien kijk je uit op een muur van een huis of garage. Wat kun je doen, om die muren en schuttingen wat minder kaal te maken? Je kunt er natuurlijk bomen of heesters voor zetten. Het nadeel hiervan is, dat het járen kan duren, voor deze daadwerkelijk het gewenste uitzicht opleveren. Het moet sneller kunnen!

Hoogte in je tuin, gebruik klimplanten

De oplossing ligt voor de hand. Maak in je tuinontwerp ook gebruik van klimplanten. Dit zijn planten, die steun nodig hebben om de hoogte in te groeien. Zonder zo'n steuntje blijft het maar een lage bedoening, maar met steuntje schiet de plant al snel meters de lucht in. Dát is het effect dat we nodig hebben!

Groepen klimplanten

Je kunt de klimplanten grofweg in twee hoofdgroepen verdelen:
  • Zelfhechtende klimplanten
  • Klimplanten die zichzelf niet hechten

Het gaat in deze indeling dus om het zelf-hechtvermogen. Laten we deze groepen eens nader bekijken.

Klimop tegen een hekwerkKlimop tegen een hekwerk

Zelfhechtende klimplanten

De klimplanten in deze groep gebruiken de muur af schutting als steuntje. Met kleine zuigmondjes zuigen deze planten zich vast aan de muur, waarmee een dubbel effect wordt bereikt: de plant houdt zich zo vast én de plant zuigt vocht uit de muur, dat door de plant wordt opgenomen. Voor schade aan de muur hoef je niet bang te zijn, dat valt erg mee. Kijk wel uit met geverfd hout, de zuigmondjes zullen wel de verf beschadigen. Een van de meest bekende klimplanten uit deze groep is wel de klimop (Hedera). Houdt deze goed in de gaten en haal stekken die elders in de tuin opduiken snel wel, de plant heeft de neiging overal lekker in te gaan zitten en gebruikt ook graag stammen van andere planten als steuntje. Een ander punt waar je bij de klimop tegen je huis op moet letten is het dak. De stengeltjes van de klimop kruipen gemakkelijk tussen de dakpannen. Aangezien bij verdere groei die stengeltjes onvermijdelijk tot dikkere stengels uitgroeien, kunnen ze ervoor zorgen dat de dakpannen-bedekking van je dak hier en daar plekken krijgt, waar het water langs naar binnen kan lopen. Laat het liever zover niet komen, houdt klimplanten weg van dakpannen, dakgoten, spouwmuren, e.d.

Clematis en KlimhortensiaClematis en Klimhortensia

Klimplanten die zichzelf niet hechten

De klimplanten in deze groep hechten zich niet aan muren, maar slingeren zich graag ergens om heen om hogerop te komen. Voor deze planten monteer je rekjes op de plaatsen waar je ze wil laten groeien, of je zet stokken langs de plant in de grond. Een goed voorbeeld is de Klimhortensia of de Clematis, waar vele varianten van bestaan.

Wintergroen

Met de klimplanten geef je kleur aan de saaie stukken in de tuin. Je kunt een stapje verder gaan en kiezen voor groenblijvende klimplanten. Dan heb je ook in de winter een groene tint om naar uit te kijken. Opnieuw is klimop (Hedera) een goede kandidaat. Maar gelukkig is de keus groter, je kunt bijvoorbeeld ook aan de Klimhortensia denken.

Klimop

Het staat hierboven al genoemd, de klimop is een snelle en efficiëte groeier, die de gewenste klimtaak in rap tempo in het groen zet. Maar daarna stopt de klimop niet met groeien! Als je een klimopplant tegen de muur of tegen de schutting zet, is het onvermijdelijk dat je er ook onderhoud aan moet plegen: regelmatig stukken er af knippen. Sommige mensen reageren letterlijk geprikkeld bij het aanraken van klimop, dus doe de onderhoudsklussen liefst met tuinhandschoenen aan.

Boom, waar de klimop al hoog in groeit.Boom, waar de klimop al hoog in groeit.

De boom in

Klimplanten worden meestal tegen muren gezet. Toch zie je soms ook een klimop tegen de stam van een boom aan groeien. Dat geeft een grappig effect. De boom verliest in het najaar zijn eigen bladeren, maar de groenblijvende klimop verleent de boom dan toch de illusie van een groenblijvend geheel. Een waarschuwing is op zijn plaats: als de klimop te hoog wordt, zullen de eigen bladeren van de boom overwoekerd raken. Uiteindelijk komt dat de gezondheid van de boom niet ten goede, dus laat het niet zover komen!

Lees verder

© 2013 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klimplanten in de tuinKlimplanten brengen hoogte aan in de tuin. Ze kunnen worden gebruikt om een schutting, schuurtje of een muur te laten be…
Hedera - Klimop soorten; klimplant, bodembedekker, struikHedera - Klimop soorten; klimplant, bodembedekker, struikHedera of Klimop is bij iedereen bekend als klimplant, maar er zijn veel verschillende soorten en daar zit ook Hedera al…
Klimop in alle soorten en matenKlimop in alle soorten en matenDe klimop is niet meer uit beeld van de tuin weg te denken. Een ideale plant die het geheel verder ”een groen jasje geef…
Erfafscheiding: het natuurlijk alternatiefBuiten de standaard betonnen, houten of kunststof schuttingen, zijn er nog heel veel mogelijkheden om uw tuin af te sche…

Lekkere bramen voor iedereenLekkere bramen voor iedereenBramen, wie kent ze niet? Bramen zijn de blauwzwarte vruchten, die in de late zomermaanden in stekelige struiken bij bos…
Het aanleggen van een voortuinHet aanleggen van een voortuinDe voortuin is het visitekaartje van een woning waar vaak weinig aandacht aan wordt besteed. Maar een goed aangelegde vo…
Reactie

Willem Haneveer, 14-12-2015
Wil een hederaheg plaatsen met bamboe. Hoogte rond de 2 meter. wat kost een herdera met stok en hoeveel gaan er op de strekkende meter. Reactie infoteur, 14-12-2015
Ik denk dat u deze vraag, voor actuele prijzen, het beste kunt stellen bij een tuincentrum.

Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 28-03-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.