Bloeiende bomen vormen een meerwaarde voor de tuin

Bloeiende bomen vormen een meerwaarde voor de tuin Bloeiende bomen zorgen ook hoog in de lucht voor een echte blikvanger in de tuin. Bomen worden over het algemeen aangeplant voor de nodige verticale accenten. Dit is volkomen terecht. Maar bij de keuze voor de juiste boom moeten veel meer zaken een rol spelen. Bijvoorbeeld of de boom ook interessante bloemen heeft. Hierdoor krijgt een boom veel meer waarde en aandacht. En bloeiende bomen zijn er volop. Met kleine bloemen, grote bloemen, hangende bloemen of heel bijzondere bloemvormen.

Een boom in bloei is een meerwaarde voor elke tuin

Ook al is de tuin nog zo klein, voor een boom is bijna altijd wel plaats. Er zijn eigenlijk wel veel bomen geschikt voor een kleine tuin. Het is alleen een kwestie van goed oriënteren en weten wat er in de tuin wel en niet kan. Het is daarbij van groot belang om goed te kijken naar hoe de zon in de tuin komt. De boom moet natuurlijk niet al de zon weg halen als hij na verloop van jaren volgroeid is. Wie op zoek gaat naar een boom, doet er goed aan om te kijken wat voor extra's een boom kan bieden. Als opvallend extra is daar in ieder geval het verticale element. Elke tuin vraagt om één of meerdere verticale accenten. Je zult zien dat het een tuin vergroot en ook gelijk meer diepte geeft. Maar daarnaast kan een boom nog meer bieden. Veel bomen hebben een prachtige en spectaculaire herfstverkleuring. Er zijn ook bomen die enkele weken in het jaar volop in bloei staan en dan zo spectaculair zijn, dat ze alle aandacht voor zich op eisen.

De mooiste bloeiende bomen

Er zijn enkele winter bloeiende bomen. Deze boomsoorten bloeien voornamelijk op het kale hout. Hierdoor vallen al die mooie en vaak kleine bloemen extra op. In de kale wintertuin is een dergelijke boom een aanwinst voor je tuin en trekt hij alle aandacht naar zich toe. Veruit de meeste bloeiende bomen bloeien echter in het voorjaar. Als de struiken en de vaste planten langzaamaan weer uit beginnen te lopen, komen ook de bloeiende bomen op gang. Deze bomen vormen vaak een spectaculaire aanblik. Denk dan bijvoorbeeld aan de roze wolk van een bloeiende Prunus of Sierkers boven de tuin. Ook de in het voorjaar bloeiende bomen ontwikkelen de bloemen meestal voordat het blad gevormd wordt.

Zakdoekjesboom in bloei / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zakdoekjesboom in bloei / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Davidia involucrata - Zakdoekjesboom

De Davidia involucrata of Zakdoekjesboom is een nog vrij onbekende boom, maar hij krijgt de laatste jaren wel wat meer aandacht. Dit is volkomen terecht, want met zijn bijzondere bloemen vormt hij tijdens de bloei een prachtig plaatje. De bloemen hebben twee grote schutbladeren en hieraan dankt het de naam Zakdoekjesboom. Tussen deze schutbladen zit de eigenlijke bloem. Een min of meer onooglijk bolletje, maar door de daar omheen hangende schutbladen vormt het geheel wel degelijk een schitterende aanblik.

Zakdoekjesboom snoeien

De Davidia involucrata verdraagt snoei heel slecht. Bij voorkeur afblijven dus! Zorg bij de aanplant dat hij op de juiste plaats in de tuin wordt gezet. Zo kan de Zakdoekjesboom dan uiteindelijk op natuurlijke wijze uitgroeien en zal snoei niet nodig zijn. Uiteraard moeten dode takken of elkaar kruisende takken (waardoor beschadiging op kan treden) wel verwijderd worden.

Halesia carolina - Sneeuwklokjesboom

Ook de Halesia carolina is een boom die de laatste jaren steeds meer opmars maakt. Doordat de boom vaker onder de aandacht wordt gebracht, zien we hem ook steeds meer in de particuliere tuin verschijnen. In de maanden april en mei is de boom overdekt met klokvormige witte bloemen, die net als het Sneeuwklokje, naar beneden hangen. Hangende bloemen laag bij de grond is niet aantrekkelijk, we kunnen ze dan immers amper zien. Maar hangende bloemen in een boom zijn juist goed waar te nemen. De bloemen zijn wit en in de aanzet vaag groen. Ook in de kleur van de bloem lijken ze dus op het Sneeuwklokje. Na de bloei verschijnen er gevleugelde vruchtjes aan de boom.

Sneeuwklokjesboom snoeien

Een gemakkelijke boom voor in de particuliere tuin. Want Halesia carolina hoeft helemaal niet gesnoeid te worden. Controleer de boom altijd wel even op dood hout en verwijder dat wel. Dit voorkomt de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën.

Liriodendron tulipifera - Tulpenboom

De Liriodendron tulipifera is een prachtige boom, zeker als hij in volle bloei staat. Maar helaas is hij niet geschikt voor een kleine tuin. Met zijn uiteindelijke hoogte van 20 meter is hij voor de meeste particuliere tuien echt veel te groot. Jammer inderdaad, want met zijn prachtige en bijzondere bloemen zou het echt een opvallende boom zijn. De Nederlandse naam Tulpenboom dankt de Liriodendron aan de vorm van de bloemen, die sterk aan een Tulp doen denken. De bloemen zijn zachtgeel en hebben onderin een soort oranje blosje.

Liriodendron tulipifera snoeien

De Tulpenboom vraagt geen extra snoei. Als de boom op de juiste plek is aangeplant, dan kan hij zonder ingrijpen van de mens uitgroeien tot een prachtig volwassen exemplaar.

Magnolia - Beverboom

Misschien wel de bekendste en opvallendste bloeiende boom is de Magnolia. In het voorjaar eist de Beverboom een aantal weken werkelijk alle aandacht voor zich op. De enorme grote bloemen zijn op de dan nog kale takken van de Magnolia ronduit spectaculair. Van alle bloeiende bomen zijn de bloemen van de Magnolia de grootste. De bloemkleuren variëren van wit tot diep paars. De rijkst bloeiende Magnolia-soort is Magnolia x soulangeana. Deze soort bloeit met witte bloemen die aan de basis iets rood paars zijn.

Magnolia snoeien

Qua onderhoud is de Magnolia een hele prettige boom. In principe hoeft er namelijk niet gesnoeid te worden. Haal wel de eventuele dode takken weg. Ook elkaar kruisende takken kunnen beter gesnoeid worden, omdat deze alleen maar voor beschadigingen zorgen.

Phyladelphus coronarius - Boerenjasmijn

Er zullen maar weinig mensen zijn die de Boerenjasmijn ook kennen onder zijn Latijnse naam Phyladelphus coronarius. Maar desondanks is de Boerenjasmijn een algemeen bekende boom. Veel mensen herkennen een bloeiende Boerenjasmijn uit hun jeugd. Als deze herkenning niet op het uiterlijk van de boom gebaseerd is, dan toch zeker op de geur van de bloemen. Deze geur roept al snel allerlei jeugdherinneringen op. Vroeger werd hij ook meer aangeplant dan tegenwoordig. Jammer, want het is een hele mooie bloeiende boom. In de vroege zomer zit de boom helemaal vol met kleine trossen roomwitte en sterk geurende bloemen.

Boerenjasmijn snoeien

De Boerenjasmijn moet bij voorkeur elk jaar goed gesnoeid worden. Het snoeien moet dan plaats vinden direct na de bloei. Haal daarbij de helft van de takken helemaal weg. Met helemaal wordt bedoeld, dat de takken teruggesnoeid moeten worden tot de aanzet.

Pyrus salicifolia - Wildbladige peer

De Pyrus salicifolia wordt de laatste jaren veel aangeplant. In nieuwe strakke en moderne tuinen krijgt hij een opvallende en solitaire plek. Door de groeiwijze van de boom, het is namelijk een treurvorm, verdient hij inderdaad een plek in de tuin waar hij alle aandacht kan krijgen. Aangeplant als solitair komt de treurvorm ook veruit het beste tot zijn recht. Ook opvallend aan de Pyrus salicifolia zijn de prachtige fijne, ietwat viltige, zilvergrijze bladeren. Tegelijkertijd met deze mooie bladeren, verschijnen ook de crème witte bloemen. In een mum van tijd zit de boom dan bedekt met een waas van kleine witte bloesembloempjes. Na de bloei worden er ook nog vruchten gevormd. Maar deze mogen (helaas) geen naam hebben. Ze zijn klein, niet eetbaar en hebben ook nog eens weinig sierwaarde.

Pyrus salicifolia snoeien

We hebben hier te maken met een geënte boom. Hoe hoger de stam, hoe langer de takken naar beneden kunnen groeien. Door alleen de langste takken te snoeien, blijft de vorm van de boom goed in takt. Snoei bij voorkeur na de winter, maar wel voor de bloei. Let er goed op dat er niet te diep wordt gesnoeid. De bloemknoppen zitten voornamelijk op de korte takken. Als deze te veel worden weggesnoeid, dan zal de bloei dat jaar flink tegenvallen.

Syringa - Sering

Ook de Sering is een echte onweerstaanbare bloeier. Iedereen kent wel de overweldigende geur van een bloeiende sering. De lekkere geur die de bloemen verspreiden, maken de takken ook zo populair om ze in huis op vaas te zetten. De ontelbare kleine bloemen staan in grote lange trossen aan het einde van de tak. Sommige van die bloempluimen halen wel een lengte van 20 cm.
Veel Seringen groeien meer in de vorm van een struik, of meerstammige boom. Wees hierop bedacht bij de aankoop van een dergelijke boom. Wil je echt een exemplaar op stam, dan moet deze bij aankoop al een goede stamhoogte hebben.

Syringa snoeien

Voor een goede bloei van de Sering is het onderhoud heel belangrijk. De Sering moet elk jaar direct na de bloei goed gesnoeid worden. Snoei de uitgebloeide takken diep terug. Hiermee voorkomt men dat de onderkant steeds kaler wordt en de bloemen alleen maar hoog in de boom komen te zitten.
© 2013 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloeiende bomenBloeiende bomenBomen zijn voor een wat grotere tuin eigenlijk een 'must'. Het zorgt voor hoogte in de tuin, waardoor alles meer één geh…
Tulpenboom of MagnoliaTulpenboom of MagnoliaDe Tulpenboom is een andere soort boom dan de Magnolia. In Nederland wordt de Magnolia in de volksmond vaak een tulpenbo…
Amerikaanse tulpenboom of Liriodendron tulipiferaAmerikaanse tulpenboom of Liriodendron tulipiferaDe Liriodendron tulipifera en de Magnolia soulangeana (gewone magnolia) worden beide de tulpenboom genoemd. Het zijn ver…
Wilgbladige peer of Pyrus salicifoliaWilgbladige peer of Pyrus salicifoliaDe Wilgbladige peer of Treurpeer is een prachtige compacte boom, die heel geschikt is voor de kleine tuin. Vooral de Pyr…

Wormenbak voor uitstekende compostWormenbak voor uitstekende compostBent u kleinbehuisd? Hebt u alleen een balkon en geen tuin? Dan nog kunt u milieubewust compost maken met een wormenbak.…
Geurende rozen en juiste keuze voor in de tuinRozen groeien het best in gematigde en subtropische streken. De roos nam al duizenden jaren geleden in oude culturen een…
Bronnen en referenties
Reactie

Eveline, 23-07-2016
Http://huis-en-tuin.infonu.nl/artikel-fotos/martina/35211151723.jpg
wat is dit voor een boom? (bovenste foto) Reactie infoteur, 24-07-2016
Deze wit bloeiende boom is de Catalpa.
Let op: De bolcatalpa bloeit niet!

Martina (252 artikelen)
Laatste update: 21-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.