Huren van een moestuin

Huren van een moestuin Het is lastig om een moestuin te huren. Vaak zijn er lange wachttijden. Dit komt omdat er veel vraag is naar moestuinen, terwijl het aanbod afneemt. Dat komt omdat veel steden op plaatsen waar moestuinen waren woningen of kantoren hebben neergezet. Verder groeit de gemiddelde moestuin in oppervlakte waardoor het aanbod lager ligt. Wie een moestuin wil huren kan het beste contact opnemen met een tuinvereniging in de buurt. De kosten liggen doorgaans laag. Wel moet u soms deelnemen aan gemeenschappelijke initiatieven, zoals het inkopen van mest. Lees er alles over in dit artikel. Als het voorjaar weer begint gaan er weer meer mensen in de tuin. Veel mensen hebben een eigen moestuin. Een moestuin is een particuliere tuin die niet bij de eigen woning ligt. In Nederland zijn er bijna een kwart miljoen moestuinen. Meestal wordt het beheer en het verhuur van de verschillende tuinen geregeld door volkstuinverenigingen. Daar zijn er ongeveer een duizend van in Nederland. De meeste mensen gebruiken hun moestuinen om groenten en fruit in te bemannen. Het voordeel van een moestuin is dat de groente niet bespoten is. Verder werkt het voor veel mensen recreatief om in de tuin te werken. Anderen houden weer bloemen of maken een siertuin van hun moestuin. Veel tuinbezitters hebben een schuurtje of tuinhuis in de tuin staan om gereedschap in op te slaan. In sommige gemeenten mogen ze daar van april tot oktober ook in slapen.

Geschiedenis van de moestuin

De eerste volkstuinen werden voor het eerst in 1838 in Franeker verhuurd door door de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen. Met het ontstaan van een werkende klasse wilde de overheid dat mensen in de steden zelfvoorzienend zouden worden en voldoende gezond voedsel binnen krijgen. Met dat doel werden de eerste tuinverenigingen opgericht. De overheid besloot dat de verhuur van moestuinen in handen van de gemeente moest komen te liggen. Deze bepaald met behulp van bestemmingsplannen waar de moestuinen moeten komen. Zij hebben vaak de huur uitbesteed aan de tuinverenigingen. Na de jaren vijftig verdween meestal het economisch nut van de moestuin en werd het belangrijkste doel recreatief.

Minder ruimte voor volkstuinen

De ruimte voor het aantal moestuinen is in Nederland wel aan het afnemen. Zo bleek dat er in 2006 tweehonderd hectare minder was ingeruimd voor volkstuinen dan tien jaar eerder. Het totale aantal hectare was bijna vierduizend hectare, twee vierkante kilometer bij elkaar. De grootte afname was te vinden in Noord-Holland en de Randstad. Dat komt omdat daar veel steden waren die aan het uitbreiden zijn. Veel moestuinen liggen aan de rand van de stad. Als er nieuwbouw plaats vindt wordt er vaak uit economisch belang gekozen voor de bouw van kantoren en woningen in plaats voor het inruimen van ruimte voor de moestuin. Langs spoorwegen is er vaak ook ruimte voor moestuinen.

Huren van een moestuin

Het aantal moestuinen neemt ook af in Nederland. Dat komt ook doordat de gemiddelde moestuin steeds groter wordt. Wie zelf een moestuin wil kan het beste contact opnemen met een van de verschillende tuinverenigingen. Vaak is er veel vraag naar moestuinen omdat mensen graag in de tuin werken. De tuinvereniging kan zeggen hoe lang ongeveer de wachttijd is. Dat kan soms jaren duren. Meestal kunt u zich inschrijven op een wachtlijst en hoort u wanneer u aan de buurt bent. De huur van een moestuin ligt doorgaans laag, tussen de vijftig en honderd euro op jaarbasis. Soms bent u ook gebonden aan bepaalde afspraken, zoals dat u uw tuin goed onderhoudt. Soms moet u ook deelnemen aan gemeenschappelijke projecten van de houders van een bepaald complex, zoals het inkopen van mest voor de moestuin.
© 2013 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
OV-fiets huren: kosten & tarievenTreinreizigers kunnen een OV-fiets huren op het station: een geelblauwe fiets om korte afstanden te overbruggen. De kost…
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Zaden kopen voor de moestuinZaden kopen voor de moestuinVeel mensen hebben een moestuin in Nederland. Een belangrijk onderdeel daarvan is het inzaaien van zaden, wat elk voorja…
Tuingereedschap: kopen en huren van gereedschap voor de tuinTuingereedschap: kopen en huren van gereedschap voor de tuinHet is op veel plaatsen mogelijk om tuingereedschap te kopen of te huren. Er zijn een groot aantal verschillende soorten…

Een moestuin aanleggen op vervuilde grondEen moestuin aanleggen op vervuilde grondBij de aanleg van een moestuin binnen een stad is het vaak de vraag of de grond vervuild is. Dit komt omdat mensen het i…
Vlierstruik - vlier, vledder, vliender en flierenhoutVlierstruik - vlier, vledder, vliender en flierenhoutDe vlier is een weelderige bloeiende en heerlijk geurende struik waar ook nog eens vele verhalen omheen hangen. Met de b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
  • http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/natuur-milieu/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-2889-wm.htm
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 30-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.