Kruiden: Anijs (pimpinella anisum)

Het tuinkruidenhoekje mag in de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de kok helemaal tot zijn recht kan komen met verse kruiden uit de tuin.

Anijs: Pimpinella Anisum

Nieszaad, anies

Eigenschappen

Het zaad van deze plant werd al door Pythagoras geroemd. Het smaakte volgens hem zowel rauw als gekookt lekker, weerde kwade en zware dromen, wekte de eetlust op en voor een jong uiterlijk hoefde men zich maar met anijswater te wassen.

Curatief (genezend)

Als geneeskruid zou het helpen tegen vallende ziekte en het anijspoeder geneest de hik. De uit anijszaad geperste olie wordt nog altijd voor anijsspiritus gebruikt dat onder andere in hoestdranken voorkomt.

In Nederland, speciaal in de noordelijke provincies wordt anijszaad in gebak verwerkt, terwijl er volgens een Drents streek- recept ‘steernties’ van getrokken wordt, een likeur die op anisette lijkt. Verder wordt anijszaad gebruikt in onze geboorte-muisjes’, anijsdrop en anijsmelk. Sommige soorten van rattegif bevatten anijs, niet zozeer omdat het giftig is mar ratten zijn er dol op.

Uiterlijk van de plant: de bladeren van deze eenjarige plant zijn aan de onderzijde ongedeeld en nierormig, de middelste bladeren zijn geveerd met meestal driespletige wigvormige blaadjes en de bovenste bestaan uit drie aparte delen. De bloempjes zijn wit en staan in schermen, de vruchten zijn zachtbehaard. De plant wordt ca. 45 cm hoog.

Teelt

Zaai de anijs in april of mei op een zonnig en niet te vochtig plekje. De plantjes komen zowat een maand later op en moeten dan ca. 5 cm uit elkaar worden gezet. De planten vormen met hun mooie bloemen een aanwinst voor uw kruidentuin of -hoek. Oogst de zaden in augustus en september als ze rijp zijn, de binnen- schermen het eerste.

Gebruik

het zaad kan in zijn geheel of in poedervorm in brood en gebak verwerkt worden. In combinatie met appels, dus appelmoes, gepofte appels en appeltaart en toegevoegd als inmaakkruid van zoetzure augurken bijzonder smakelijk.

Streekrecept

Staphorster fleren:

Voor deze knijpkoekjes, die met Nieuwjaar gegeten worden, wordt een beslag gemaakt van 500 gram tarwebloem. 500 gram roggebloem, 250 gram gesmolten boter, 750 gram stroop, 6 ongeklopte eieren en anijszaad naar smaak. Het beslag enige uren laten rusten, er nog wat water aan toevoegen als het te dik is en de koekjes in knijpijzers lichtbruin bakken.
© 2007 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden: anijs of pimpinella anisumKruiden: anijs of pimpinella anisumEen eigen kruidentuintje in je tuin aanleggen en onderhouden is een leuke hobby. Hier wil ik het hebben over pimpinella…
Anijs, van plant tot drankAnijs, van plant tot drankAnijs is meer dan een plant, het is ook de smaak, de geur en de naam van verschillende sterke dranken. Het woord stamt a…
Roerei op verschillende manierenRoerei is lekker maar het is altijd zo snel op, en smaakt altijd zo standaard. Ben je dit nou ook zo zat, probeer dan ee…
Tuinkruiden: Koriander (Coriandrum Sativum)Koriander mag in het tuinkruidenhoekje van de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de…

Kruiden: Bijvoet (Artemisia vulgaris)Het tuinkruidenhoekje mag in de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de kok helemaal…
Een moeras in de tuinEen moeras in de tuin is uitermate geschikt om vleesetende planten in te houden. Echter, niet alle vleesetende planten..…
Bronnen en referenties
  • Tuinkruidenvan toen en nu
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2007
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.