Amaryllis in pot of op glas - Ridderster of hippeastrum
De amaryllis is een prachtige kamerplant, die mooie bloemen heeft op een lange stevige stengel. Hij symboliseert trots en betoverende schoonheid. Uit de bollen kunnen meerdere punten uitgroeien tot bloemstengel met meerdere bloemen. Ze zijn in diverse kleuren verkrijgbaar en laten zich, net als hyacinten, goed op glas kweken. De amaryllis - eigenlijk moeten we hem hippeastrum noemen - kan zich verheugen in een grote schare aan liefhebbers en schrijver dezes is daar een van.
Bron: Eigen foto De betoverende schoonheid van de ridderster
Amarillis
De Amaryllis is oorspronkelijk uit Zuid-Afrikaanse plant die het goed doet in de huiskamers in onze streek. Er zijn zeer veel verschillende kleuren en typen verkrijgbaar, al doen rond kerstmis de rode het nog altijd het beste. De bollen zijn tamelijk eenvoudig in bloei te brengen. Amaryllissen zijn het gehele jaar als losse bol of als snijbloem te koop.
Bol
In het algemeen kan over de amarillisbol gezegd worden dat een grote bol de meeste bloemen voortbrengt. De bollen moeten stevig aanvoelen en bij aankoop al wat wortels hebben. De bollen laten zich goed bewaren op een donkere koele plaats bij een temperatuur van maximaal 10° Celsius.
Bloeiende amaryllis in pot
De bol kan in het voorjaar, najaar of winter worden geplant. De in het voorjaar geplante bol bloeit het snelst. Het duurt tussen de 6 tot 10 weken eer de bol een bloem laat zien. Een bol die geplant wordt moet enkele weken koel hebben gelegen. Dan groeit hij beter en bloeit hij mooier. Voor het planten hebben de bollen een handwarm badje nodig van enkele uren. De bol moet in een pot 2/3 in de aarde worden gezet en stevig worden aangedrukt. De pot met bol moet direct in het licht op een warme plaats worden geplaatst. De ontwikkeling van de stelen heeft die warmte nodig. Kamertemperatuur is ideaal; de plant denkt dat het voorjaar is geworden en gaat groeien. Te koud is niet goed (beneden 15° komt de bloei niet op gang) en te warm is ook niet goed (als het warmer dan 25°, dan stopt de bloei al snel). Geef de pot in het begin weinig water, totdat het wonder van de omhoog schietende stengel zich openbaart en er blad komt. Daarna kan de amaryllis geleidelijk meer water gebruiken. De stengel groeit snel en daarna ontvouwen zich de wonderschone bloemen.
Amaryllis tips
- Laat de bol voor het planten een paar weken op een koele plaats liggen;
- leg de bol voor het planten een paar uur in een handwarm badje;
- zet de bol in een pot voor tweederde in de aarde
- druk de bol en aarde goed aan;
- zet de pot op een lichte plaats op huiskamertemperatuur;
- geef de pot eerst sporadisch water;
- is er een stengel met blad te zien dan kan er regelmatig gewaterd worden.
Bollen pellen en meerjarenbloei
Het is goed mogelijk om meerjarenbloei van de amaryllis te krijgen, maar het lukt niet altijd. Na de bloei moet de oude bloemsteel afgesneden worden tot ongeveer twee centimeter boven de bol. De bladeren mogen zich nog even verder ontwikkelen. De pot met bol moet regelmatig gewaterd worden en hij moet op een warme en lichte plaats worden neergezet. Een beetje kamerplantenvoedsel doet ook wonderen. Stop na 8 maanden met het geven van water. De bol mag nu rusten op een koele en donkere plaats. Na 2 tot 3 maanden kunnen we de oude bladeren en verdroogde wortels verwijderen. Ook kunnen de buitenste rokken worden verwijderd, het zogenaamde bollen pellen. Haal kleine bolletjes die zich op de grote bol hebben gevormd weg, want die vreten energie. Plaats dan de bol in nieuwe aarde.
Vergiftig
Een waarschuwing voor de giftigheid van de plant is op zijn plaats. De amarillis is verwant aan de narcis en net als deze plant vergiftig. Na het afsnijden van de stengels is het aan te bevelen het mes en de handen goed te wassen. Het is het sap waar je voor op moet passen. Je kunt er maag- en darmklachten van krijgen. Katten kun je maar beter niet aan de bladeren en bloemen laten knabbelen, want het zal ze slecht bekomen.
Buiten
De amaryllis kan, als de vorstperiode geweken is, in de tuin worden geplant; hij houdt van een luwe plek.
In september moet hij weer naar binnen.
Betoverende schoonheid
De bloem symboliseert trots en betoverende schoonheid. De amaryllis geeft tevens een gevoel van vriendschap en genegenheid.
Bollenglas voor amaryllisbol
Fonkelende en stralende Ridderster
De Nederlandse benaming voor amaryllis is
ridderster.
De bloem is in vele types en kleuren leverbaar. Voorheen bleef de kleur beperkt tot roze en rood, nu zijn er veel meer kleuren en bloemvormen. De naam amarylis komt van het Griekse 'amarussein' en dan betekent 'fonkelend' of 'stralend.' De royale bloemen zijn er in verschillende kleuren: rood, wit, gestreept, oranje, rose, zalm, rose-wit en geel.
Bloemig
De amaryllis is niet alleen in veel verschillende kleuren te verkrijgen, maar ook met verschillende vormen bloemen. Je hebt grootbloemige, dubbelbloemige, kleinbloemige, spinbloemige, vlinderbloemige en trompetbloemige riddersterren.
Amaryllisbol op glas
Amaryllis kan goed op glas of schaal gekweekt worden, net als de
hyacint.
De bol moet droog en schoon zijn voor hij op de schaal of in het glas wordt gelegd. De amaryllis heeft zoveel groeikracht dat hij zelfs zonder water tot bloei kan komen. Op water in bloei trekken is een lust voor het oog. Er zijn speciale amaryllisbolglazen verkrijgbaar, met een vernauwde kraag waar de bol in blijft liggen, terwijl de wortels in het water onderin het glas hangen. Mocht het water troebel worden, dan kan dat zonder problemen worden ververst. Na een spoelbadje van de wortels blijft het water doorgaans schoon en helder.
Amaryllis belladonna en Hippeastrum
Wat we een amaryllis noemen is over het algemeen een
hippeastrum. De enige amaryllis die zich officieel
amaryllis mag noemen is de
amaryllis belladonna, die ook wel
amaryllislelie wordt genoemd. Net als de hippeastrum is deze plant familie van de
Amaryllidaceae zijn. De hippeastrum is wereldwijd bekend onder de naam amaryllis. Plantkundig is het echter correct om hem hippeastrum te noemen. De hippeastrum heeft draagt vier tot zes bloemen en heeft een holle stengel, de amaryllis belladonna heeft zes tot twaalf bloemen en een stevige stengel. De bol waarmee gekweekt wordt en die zoveel varianten kent, zoals hierboven beschreven, is een hippeastrumbol. Wereldwijd beheersen Nederland en Zuid Afrika de hippeastrumbollenteelt.
dag 1 /
Bron: Eigen fotodag 3 /
Bron: Eigen fotodag 7 /
Bron: Eigen foto
dag 18 /
Bron: Eigen fotodag 30 /
Bron: Eigen fotodag 33 /
Bron: Eigen foto
dag 35 /
Bron: Eigen fotodag 35 /
Bron: Eigen fotodag 35 /
Bron: Eigen foto
Lees verder
Reacties
Noldes, 14-05-2018
Ik heb echt iets bizars. Nog nooit gezien. Ik heb een amaryllis bol, al een jaar of 5 en elk jaar komt er een lange stengel uit met 4 grote bloemen. Die bloemen sterven af en daarna de stengel. Tenminste normaal gesproken, want dit jaar groeit er uit de afgestorven bloem een nieuwe stengel met een bol of knop aan het uiteinde. Ik heb dus nu de lange hoofdstengel met daaruit groeiend een kleiner stengeltje met een knop eraan. Iemand enig idee wat dat kan zijn of hoe dat kan?
Reactie infoteur, 16-05-2018
Dag Noldes,
Nooit gezien.
Ben benieuwd of er een antwoord komt. Ik ga meezoeken.
Groet,
Sjaan
Myriam, 25-09-2017
Mag ik nu de bladeren van mijn amaryllis afsnijden en donker plaatsen?
groetjes Myriam
Reactie infoteur, 26-09-2017
Snij de steel af maar laat de bladeren zitten. Die kunnen er pas afgehaald worden als ze geel en slap zijn geworden.
Succes.
Sjaan
Roos, 18-11-2014
Ik heb gehoord dat een amaryllis bol in een glas geen water nodig heeft, maar wat is nou beter, geen of wel water? en een amaryllis in de potaarde, wel of geen water?
Reactie infoteur, 18-11-2014
Ik doe altijd met water, een speciale amaryllis vaas waar de bol in blijft hangen en zo dat de wortels in het water hangen. Dat werkt perfect.
Groet
Sjaan