De aanleg van een waterdoorlatende bestrating

De aanleg van een waterdoorlatende bestrating Door bestrating van grotere oppervlakten kan het regenwater niet goed worden afgevoerd. Het water loopt weg via de riolering. Dit raakt overbelast en stroomt over. Het water blijft op de bestrating liggen, er ontstaan plassen. Wateroverlast is te voorkomen door wegen, tuinpaden en parkeerplaatsen aan te leggen met waterdoorlatende materialen. Deze materialen zijn poreus en kunnen veel water opnemen. Andere geschikte materialen zijn grind en tegels met openingen, die worden opgevuld met zand en gras.

Het afvoeren van regenwater door waterdoorlatende bestrating

Doordat grote delen van een tuin worden bestraat of bebouwd kan het regenwater moeilijk weg zakken. Het water wordt dan afgevoerd via het rioleringsstelsel, of het vormt plassen op de bestrating. Door het vele water raakt het rioleringssysteem overbelast en het grondwater wordt niet voldoende aangevuld. Waterdoorlatende bestrating kan dit probleem oplossen. Regenwater kan in de grond wegzakken en het grondwater blijft op peil waardoor uitdroging van de bodem wordt voorkomen.

De voordelen van waterdoorlatende bestrating

  • Er ontstaan geen plassen door de snelle afvoer van regenwater.
  • Er zijn geen waterstromen bij hellende opritten.
  • De tuin wordt groener en behoudt zijn natuurlijke uitstraling.
  • Het grondwater wordt op natuurlijke wijze op peil gehouden.

De aanleg van een fundering

Een zwaar belast oppervlak (bijv. een oprit) heeft een sterke, drainerende fundering nodig. De doorlatendheid van de bodem is van belang bij het afvoeren van regenwater. Zandgrond is beter waterdoorlatend dan leem of kleigrond. Bij een fundering op zandgrond breng je eerst een laag gebroken puin aan en daarna een laag split. Split heeft geslepen kanten die zorgen voor een vaste, niet schuivende ondergrond. De puinlaag moet ongeveer vijftien centimeter dik zijn. Daar bovenop komt een vijf centimeter dikke zandlaag. Voor een fundering op (vochtige) leemgrond is een onderlaag van lava gesteente beter omdat deze stenen poreus zijn en het water goed afvoeren.

Waterdoorlatende materialen

Er zijn verschillende materialen die het water afvoeren naar de bodem. Ze zijn niet allemaal geschikt voor plaatsen die zwaar worden belast. Halfverharding zoals grind, split en boomschors zijn met name geschikt voor de aanleg van tuinpaden en opritten. Poreuze stenen nemen veel vocht op, maar zijn niet sterk. Ze zijn geschikt voor minder zware belasting. Niet poreuze bestrating zoals natuursteen kunnen met een brede voeg worden gelegd. Het water loopt via de voeg weg. Deze materialen zijn geschikt voor plaatsen die zwaar worden belast.

Grind of split in roosters

Het grind of split wordt in roosters gelegd die het materiaal op hun plek houden. Bij een minder stevige ondergrond voorkomen de roosters dat het grind wegzakt.
De voordelen van grindverharding in roosters zijn
  • Het materiaal is goed beloopbaar.
  • Het is berijdbaar door auto's, fietsen en rolstoelen.
  • Er ontstaat geen plasvorming.
  • Er is weinig tot geen onkruidgroei.

Kasseien, betonstraatstenen, klinkers met noppen of natuursteen

Dit kunnen gewone stenen zijn die met een brede voeg worden gelegd. De voegen worden opgevuld met fijne kiezelstenen, fijn split of grof zand. De waterafvoer via de voegen wordt minder naarmate er meer onkruid tussen groeit. De voegen moeten dus onkruidvrij blijven. Bij klinkers die zijn voorzien van noppen aan de zijkant blijft er altijd een brede voeg waardoor het water weg kan lopen.

Waterdoorlatende betonstraatstenen

Dit zijn stenen met gaten erin. Onderaan de stenen zitten kleine kanaaltjes die het regenwater afvoeren in de bodem. Het voordeel van deze stenen is dat een volledig verhard oppervlak het regenwater voldoende afvoert. Een nadeel is dat poreuze stenen minder sterk zijn.

Houtsnippers

Dit materiaal is vooral toe te passen op minder zwaar belaste plekken zoals een tuinpad. Het pad moet geregeld worden bijgevuld met houtsnippers omdat het hout vergaat. Houtsnippers passen goed in een natuurlijke tuin, ze hebben een warme uitstraling. Ze verbeteren ook het bodemleven in de tuin, mits er geen worteldoek onderligt. Houtsnippers zijn goedkoop in aanschaf.

Grasbetontegels

Grasbetontegels hebben grote openingen die worden opgevuld met zand en ingezaaid met gras. Ze zijn sterk en geschikt voor zware belasting. Daarom worden ze vaak gebruikt voor opritten en parkeerplaatsen. Het gras geeft deze bestrating een natuurlijke uitstraling. Een bijkomend voordeel is dat het weinig onderhoud nodig heeft.

Kunststof grastegels

Kunststof roosters zijn gemaakt van polyethyleen. Ze hebben een honingraadstructuur, die wordt ingezaaid met gras. Door de fijne structuur zal de grasmat helemaal dichtgroeien. De tegels zijn licht en goedkoper in aanschaf dan grasbetontegels. Ze zijn ook berijdbaar. Tussen de tegels en fundering moet gronddoek worden gelegd om te voorkomen dat de aarde door de fundering wegspoelt. Regenwater kan wel door het gronddoek weglopen. Het onderhoud bestaat uit gras maaien en onkruid wieden.
De voordelen van kunststof grastegels zijn:
  • De omgeving blijft groen.
  • Het is berijdbaar.
  • Het heeft een natuurlijke uitstraling.
  • Het kan zonder kantopsluiting worden gelegd.
  • Het is snel en eenvoudig te verwerken.
  • Er is een goede drukverdeling naar de fundering.
  • Het is recyclebaar en duurzaam.
© 2012 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf oprit of terras aanleggenZelf oprit of terras aanleggenHet bestraten van terras en oprit is een van de meest elementaire klussen rondom huis en tuin. Want wie met de auto het…
Bestrating: bestraten van tuin en opritBestrating: bestraten van tuin en opritHet kan erg voordelig zijn om uw tuin of oprit te bestraten. Het kan namelijk behoorlijk wat onderhoudswerk schelen. Wie…
Sierbestrating van grind, grit, schelpen of boomschorsDat sierbestrating niet alleen maar uit beton- of natuurstenen klinkers en plavuizen hoeft te bestaan, zal iedereen beke…
Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?De uitstraling van een tuin wordt voor een groot gedeelte bepaald door de bestrating. Je kunt de stenen of tegels in een…

Het zaaien van plantenHet zaaien van plantenHet zaaien van bloemen, planten en groenten wordt meestal als een erg dankbare hobby beschouwd. Men ziet hoe het jonge p…
De pollenarme tuinDe pollenarme tuinDe mooie warme dagen in het voorjaar zijn voor veel mensen een ware marteling. Net op het moment dat iedereen gretig in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Werner22brigitte, Pixabay
  • http://www.groenblauwenetwerken.com/measures/porous-paving-materials/
  • https://perfectonderhouden.nl/houtsnippers-tuin-gezonde-grond-speelplek
  • https://www.opritaanleggen.net/materialen/grasdallen
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 15-03-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.