De beste belegging blijft de eigen woning

De beste belegging blijft de eigen woning Bekeken op lange termijn, blijft het kopen van een huis een goede investering. De huizenprijzen zijn vanaf 2009 in een dip terecht gekomen, maar bekeken op lange termijn is het kopen van een huis verstandiger dan huren. Geen enkele investering is zonder risico’s. Zelfs het geld sparen op een spaarrekening neemt risico’s met zich mee. Indien u een hoger rendement wenst, moet u meer risico’s gaan nemen. Op zo’n manier werd lange tijd niet gekeken naar het kopen van een huis. Door de schaarste op de huizenmarkt zouden de huizenprijzen nog lange tijd blijven stijgen, maar inmiddels is voor iedereen duidelijk dat de huizenprijzen ook hard kunnen zakken.

Een huis als statussymbool

Wij zijn bereid om grote bedragen te investeren voor een eigen huis. Sinds 2009 is een verandering in denkwijze waarneembaar. In het verleden werd er geprobeerd om een zo hoog mogelijke hypotheek te krijgen. Een groot huis is namelijk het ultieme statussymbool. Met een groot en duur huis kon men laten zien dat ze het goed voor elkaar hadden. Door de kredietcrisis en de sterke daling van de huizenprijzen, is men zich gaan beseffen dat hoge lasten ook de nodige risico’s met zich meebrengen. Bij een inkomensdaling moeten de lasten namelijk ook nog te dragen zijn.

Waarom blijft een eigen woning een goede investering?

Een huis koopt u niet alleen als investering, maar u koopt een huis in de eerste plaats voor het wooncomfort. Het alternatief voor het kopen is het huren van een huis. Huren heeft zeker voordelen ten opzichte van het kopen, maar op de lange termijn is het kopen van een huis toch de beste keuze. Een groot nadeel van huren is dat de maandelijkse lasten jaarlijks blijven stijgen. Met een eigen huis kunt u stabiele maandlasten realiseren door de hypotheekrente voor een lange periode vast te zetten. Door een nieuw of een jong huis te kopen, zullen de noodzakelijke investeringen ook meevallen in de eerste tien jaar. Historisch gezien worden er nog steeds een grote overwaarde gerealiseerd op koophuizen.

Tijdelijke daling van de huizenprijzen is geen probleem

De waarde van onroerend goed kan niet blijven stijgen. Er moet een keer een moment komen dat de prijzen gecorrigeerd worden. Tot het jaar 2009 zijn de huizenprijzen sterk gestegen. In de periode van 1980 tot 1984 hebben de huizenprijzen ook een correctie doorgemaakt, maar die daling werd in een paar jaren tijd weer ingelopen. Als huiseigenaar hoeft u niet bang te zijn voor een dip in de prijzen, zolang u maar niet in de positie terecht komt dat u het huis moet verkopen, doordat deze bijvoorbeeld niet meer te betalen is. Bij het kopen van een huis, moet u niet te hoog in de boom gaan zitten.

Huis kopen op slechts één inkomen

U moet niet de fout maken om u diep in de schulden te steken om een huis te kopen. U kunt beter uw woonwensen iets bijstellen om in de toekomst meer bestedingsruimte te houden. Het huis moet namelijk ook betaalbaar blijven op het moment dat u financieel tegenwind krijgt. U kunt in de positie terecht komen dat uw inkomen 70 procent of zelfs nog verder gaat zakken. Ook in dat geval moeten de lasten nog te dragen zijn.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tweede huis kopen – Waar sluit ik de hypotheek af?Tweede huis kopen – Waar sluit ik de hypotheek af?Een tweede huis kopen kan een goede investering zijn, maar waar moet u de hypotheek afsluiten? Het maakt een groot versc…
Geen hypotheek tweede woning?Geen hypotheek tweede woning?Eigen spaargeld is bij het kopen van een tweede woning vaak een must. Het is lastig om een tweede woning met een forse h…
Huis kopen in een dalende marktHuis kopen in een dalende marktEen eigen huis is naast een onderdak ook een investering voor de toekomst. Echter de waarde van een woning kan ook zakke…

Het bodemattest bij verkoop van een woning in BelgiëHet bodemattest bij verkoop van een woning in BelgiëAls je in België je woning wil verkopen, heb je een bodemattest nodig. Het bodemattest is verplicht, en wordt uitgereikt…
Tips tegen huisjesmelkersTips tegen huisjesmelkersDe particuliere kamermarkt is erg lucratief en zit vol met gure types. Voorkom dat jij valt voor alle listen en bedrog v…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 17-04-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.