Een bouwkundige keuring van een woning is aan te raden

Een bouwkundige keuring van een woning is aan te raden Wanneer je een wat ouder huis wilt kopen, is het aan te raden om vooraf een bouwkundig onderzoek te laten verrichten. Een bouwkundige kan verborgen verbreken tijdig ontdekken en je zo behoeden voor een miskoop. Het is niet aan te raden om bij de koop van een woning te bezuinigen op het advies van een bouwkundige. Dat kan je uiteindelijk meer gaan kosten dan het onderzoek door een bouwkundige kost.

Welke bouwkundige schakel je in?

Let bij de keuze van een bouwkundige wel goed op. Het is belangrijk kritisch te zijn, omdat er veel bedrijven actief zijn in dit vak. Helaas zijn lang niet alle bouwkundigen even goed. Vraag anders van te voren op wat er allemaal wordt onderzocht en wat dat gaat kosten. Het beste advies krijg je vaak van vrienden, kennissen en familie. Vraag hen met welke bouwkundige zij goede of slechte ervaringen hebben. Zo kun je al beter een keuze maken over welke bouwkundige zijn werk daadwerkelijk goed doet. Een goed bouwkundig onderzoek voorkomt dat je bij het betrekken van je kersverse stulpje ineens voor onaangename verrassingen komt te staan. Je zult niet de eerste zijn die te laat er achter komt dat je in werkelijkheid een krot hebt gekocht.

Wat voor mankementen kunnen er tijdens zo’n keuring naar bovenkomen?

Bedrading

Tot de jaren zestig zat er om elektrische snoeren altijd canvas. Toen men erachter kwam dat canvas niet beschermt, zijn ze daar mee gestopt. In veel oudere woningen zitten nog canvas beschermlagen. Elektrische draden die zijn omhuld met canvas zijn vaak de oorzaak van kortsluiting en brand. Ook is er een kans dat je onder stroom komt te staan. De bedrading zit onder de vloer. Om deze gevaarlijke snoeren te verwijderen, zul je waarschijnlijk de vloer moeten openmaken. Dat kan een dure grap worden.

Muren en plafonds

Materialen die beter niet in wandjes en plafonds kunnen worden gebruikt, zijn zachtboard, kurk, hardboard en piepschuim. Deze materialen zijn brandgevaarlijk. Gipsplaten zijn een veiliger alternatief. Het vervangen van materialen als zachtboard en kurk kosten duizenden euro’s.

Gebreken in de vloer en houtrot

Vloeren kunnen meerdere problemen geven. Houten vloeren kunnen rotten door bijvoorbeeld een slecht geventileerde kruipruimte. Als je pech hebt, merk je dat pas als je door de vloer heen zakt. Het ventileren van zo’n ruimte kost al gauw een paar duizend euro. Wanneer je woning gebouwd is tussen 1975 en 1983 moet je uitkijken dat je geen kwaaitaalvloer hebt. Dit zijn prefabvloeren die in een fabriek zijn gemaakt. In een kwaaitaalvloer kunnen scheurtjes zitten. Wanneer er niets aan wordt gedaan, kan je in het ergste geval door de vloer zakken. Een kwaaitaalvloer geeft extra risico wanneer die zich boven een natte kruipruimte bevindt. Reparatie van een scheurende kwaaitaalvloer kan zo’n 10.000 euro gaan kosten. Houtrot kan met name raamkozijnen aantasten. Afhankelijk van de ernst van de houtrot moeten houtrotplekken worden behandeld. Bij ernstige houtrot moeten hele stukken van het kozijn worden vervangen en in het ergste geval moeten er nieuwe kozijnen in worden gezet.

Vocht in de muur

Woningen die voor 1930 zijn gebouwd beschikken vaak niet al te sterke muren en niet al te best voegwerk. Daardoor kunnen de stenen vocht aantrekken. Dit is op te lossen door opnieuw te voegen en de muren te impregneren. Daar zijn niet alle wanden geschikt voor.

Wees zelf ook alert

Kijk zelf ook goed, wanneer je een huis bezichtigt of gaat kopen. Let op vocht- en schimmelplekken in het huis op muren, plafonds en vloeren. Een vloer hoort uiteraard recht te zijn. Kijk ook of er geen spleten zitten in de binnen- en buitenwanden, de schoorsteen, betonnen vloeren en de schoorsteen. Weet wel dat je zelf veel niet kunt zien. Schakel daarom bij een wat ouder huis altijd een goede bouwkundige in!

Koop (her)overwegen

Als je weet dat een woning gebreken heeft ,kan de bouwkundige ook toelichten wat het gaat kosten om een gebrek te verhelpen. Hiermee kun je overwegen of je het betreffende huis nog wel wilt kopen. Wanneer je tot koop wilt overgaan, kan het rapport dat je in handen hebt, ook uitermate bruikbaar zijn om de prijs omlaag te onderhandelen. Een bouwkundig onderzoek kost al gauw enkele honderden euro’s, maar deze kosten zijn belastingaftrekbaar. Dat geldt wanneer je het rapport hebt laten opmaken voor het afsluiten van de hypotheek voor het kopen of verbouwen van je woning.
© 2012 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bouwkundige keuringU bent van plan een nieuwe woning te kopen. Als u meer zekerheid over de staat van de woning wilt hebben kunt u een bouw…
Ontbindende voorwaarden – de vijf meest gebruikelijkeBij het kopen van een huis moet je rekening houden met voorbehouden die er nog zijn om de koop ook daadwerkelijk voort t…
Huis kopen op een huizenveilingHuis kopen op een huizenveilingEen huis dat gedwongen verkocht gaat worden, zal minder opleveren dan bij een reguliere verkoop het geval is. Een huis k…
Onder voorbehoud verkopen van een huisOnder voorbehoud verkopen van een huisEen huis wordt vaak verkocht onder een voorbehoud van bepaalde vereisten. Voorbehouden hebben vaak te maken met de finan…

Huis kopen in AmerikaHuis kopen in AmerikaAmerika is een prachtig land en staat bekend om de grote steden, de schitterende natuur en de bijzondere mentaliteit. Ve…
Een eigen huis, waar moet je aan denken?Een eigen huis, waar moet je aan denken?Een eigen huis, een plek onder de zon… Wie kent dit liedje niet? Het bezit van een eigen huis is jaren voor iedereen een…
Bronnen en referenties
  • www.eerste-koophuis.nl
  • www.eigenhuis.nl
  • http://www.hypotheker.nl/Hypotheken/Ik+wil+een+woning+kopen/Hoe+koop+ik+een+woning/Het+koopproces/Bouwkundige+keuring/
  • Boek Een huis kopen voor dummies, Anna Roelofsz, uitgeverij Pearson Education Benelux, 2007
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.