Huis bezichtigen: aandachtspunten

Huis bezichtigen: aandachtspunten Het is zover: je gaat een huis bezichtigen, al dan niet met een makelaar aan je zijde. Huis bezichtigen: waar op te letten? Er zijn diverse checklists voor het bezichtigen van een huis. Vul de checklist in, maar maak daarnaast ook foto’s tijdens de bezichtigen. Wees alert op scheuren, vochtplekken en andere gebreken. Ook is het handig om een plattegrond te maken met de afmetingen van de vertrekken. In dit artikel: tips en aandachtspunten voor het bezichtigen van een huis.

Huis bezichtigen

Je denkt dat je het huis van je dromen hebt gevonden. Tijdens het bezichtigen van de woning zal de verkoopmakelaar alles uit de kast halen om het huis zo goed mogelijk te presenteren. Een scheur in een muur? Zet er een kast voor en er is niets meer van te zien. Tips en trucks worden gebruikt om de kamer groter te doen lijken. Het is niet eenvoudig om dan nog objectief naar de woning te kijken en eventueel verborgen gebreken te ontdekken.

Gebreken van de woning

Als je gebreken tegenkomt, zoals scheuren in de muur, vlekken op de vloerbedekking of vochtplekken, schroom dan niet om naar de oorzaak te vragen. Volgens artikel 17 van het Burgerlijk Wetboek heeft zowel de verkoper als de makelaar een informatieplicht: zij zijn verplicht om de potentiële koper volledige informatie te verschaffen over de woning. Als koper hebt u echter ook een verplichting. Van u wordt verwacht dat u een onderzoekende houding aanneemt en bepaalde zaken (laat) onderzoeken: de onderzoeksplicht.

Huis bezichtigen: waar op te letten?

Op internet zijn er diverse checklists te downloaden die u kunt invullen bij het bezichtigen van een woning. Ze zijn onderverdeeld in de volgende categorieën:
  • Gas/Water/Elektra. Welke soort verwarming is er aanwezig? Werken alle kranen en lichtschakelaars? Zijn alle deuren aanwezig? Hoe is het hang – en sluitwerk?
  • Vloeren/Fundering: Hoe is de staat van de vloeren en de fundering?
  • Keuken: Zijn er een koelkast, oven en vaatmachine aanwezig? Hoe is de ventilatie?
  • Badkamer: hoe is de staat van de badkamer? Is er verwarming? Hoe is de ventilatie?
  • Omgeving: Zijn er parkeermogelijkheden in de buurt? Hoe is de bereikbaarheid met het openbaar vervoer?
  • Onderhoud: kozijnen, schilderwerk, dak, vochtplekken en scheuren.

Aandachtspunten bezichtigen huis

De tips voor het bezichtigen van een huis worden na de opsomming verder uitgewerkt.
  • Neem iemand mee: een partner, vriendin of vriend
  • Maak per kamer aantekeningen en eventueel een plattegrond
  • Maak foto’s van ruimtes (wel vooraf toestemming vragen)
  • Controleer de muren, plafonds en inbouwkasten op scheuren en vlekken. Deze kunnen duiden op lekkage. Vraag de makelaar om een verklaring en maak er een foto van
  • Kijk overal: ook op zolder en in de kelder
  • Vraag of er een vereniging van eigenaren is en of deze actief is
  • Leg alles schriftelijk vast, zodat je juridisch sterker staat als er een geschil ontstaat
  • Weet je zeker dat dit de woning van jouw dromen hebt, bied dan altijd onder de vraagprijs. Een goede richtlijn is 20% onder de vraagprijs.

Hoe is de buurt?

Het woongenot is niet alleen afhankelijk van de woning. Ook de buurt waarin de woning staat speelt een belangrijke rol, net als voorzieningen zoals winkels en scholen. Wat voor mensen wonen er in de buurt? Is het een achterstandswijk, hoe zijn de mensen die er wonen? Een tip is om op verschillende tijdstippen langs de woning te rijden.

Bezichtigen van de woning: neem de tijd

Als je een huis gaat bezichtigen, is het van belang dat je daar de tijd voor neemt. Maak een afspraak voor een moment dat je tijd hebt. Het kopen van een huis is een belangrijke beslissing die je weloverwogen moet nemen. Laat je niet opjagen als de makelaar je attendeert op een volgende klant.

Huis bezichtigen met of zonder makelaar

Je kunt ervoor kiezen om jouw potentiële woning te bezichtigen met een makelaar. Hij beschikt over gespecialiseerde kennis en kan gemakkelijk door een façade heen prikken. Dit is echter niet per se nodig. Je kunt ook gewoon een vriend(in) meenemen.

Plattegrond woning maken

Misschien heb je meerdere woningen die je gaat bezichtigen. In dat geval is het raadzaam om een plattegrond te maken van de woning, zodat je weet waar alle kamers zich bevinden. Het gaat om een ruwe schets, die je uiteraard niet tot in detail uitwerkt. Het is wel belangrijk om de maten erbij te schrijven. Op je plattegrond kun je ook aantekeningen maken over zaken die je opvallen in de kamers.

Foto’s maken tijdens huis bezichtigen

Er is toestemming vereist om foto’s te maken van de woning. Neem een foto van iedere ruimte, vanuit een hoek van de kamer, zodat de grootte van het vertrek goed in beeld wordt gebracht.

Tweede bezichtiging huis

Als je twijfelt tussen twee woningen, kun je ervoor kiezen om een afspraak te maken voor een tweede bezichtigen. Je kunt nu dieper ingaan op onduidelijkheden. Schrijf achteraf je indrukken op, zodat je ze kunt vergelijken met de eerste indruk.

Een bod uitbrengen op een woning

De uiteindelijke verkoopprijs van de woning komt meestal tot stand door onderhandelingen tussen koper en verkoper. Zet daarom lager in dan de vraagprijs, zelfs als je best bereid bent om de vraagprijs te betalen.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet mijn makelaar voor mij?Een makelaar schakelt u in voor het verkopen of het aankopen van een huis. Hij moet de waarde van het huis bepalen, en u…
Snel je huis verkopenEen huis verkopen kan soms lang duren. Wil je het proces versnellen, zorg er dan voor dat het huis er opgeruimd uitziet.…

Prefab woningen prijs: Wat kost een prefab huis eigenlijk?Je eigen huis bouwen is natuurlijk heel aantrekkelijk. Maar zelf een woning bouwen is aan de dure kant. Wanneer je jouw…
Huurhuis goedkoper dan koophuis?Huurhuis goedkoper dan koophuis?Een eigen huis wordt gezien als een slimme investering, en het aanhouden van een huurhuis wordt vaak gezien als een vers…
Bronnen en referenties
  • VEH
  • Eerste-koophuis.nl
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 31-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.