Huis verkopen voor een laag bedrag

Huizenbezitters denken vaak dat ze hun huis altijd weer kunnen verkopen voor een hoger bedrag dan het aanschafbedrag. Gerekend over een lange periode blijven de huizenprijzen stijgen, maar daar bestaan geen garanties voor. In steeds meer gevallen moet het huis verkocht worden met een schuld. Een huis kopen is historisch gezien een goede investering voor de toekomst. U investeert in onroerend goed die de komende jaren mogelijk in waarde gaat stijgen en u kunt ook nog wonen in uw investering. Door de kredietcrisis is duidelijk geworden dat huizenprijzen ook kunnen zakken. In een dalende markt kunnen er problemen ontstaan. In het geval u het huis moet verkopen, kunt u tegen verliezen aan lopen. In een sterke markt stijgen de huizenprijzen een paar procent per jaar. Uw huis moeten verkopen in een dalende markt, kan een grote schuld opleveren.

Huis moeten verkopen met een restschuld

Bij het kopen van een huis hebt u de mogelijkheid om een hypotheek te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In het geval u bijvoorbeeld uw huis verkoopt met een resterende schuld, kan de uitvoerder van de NHG (Waarborgfonds Eigen Woning) de schuld overnemen. Bij bijvoorbeeld gedwongen verkoop van een huis blijven er vaak grote schulden over. Het huis brengt namelijk in dat geval een veel lager bedrag op in vergelijking met reguliere verkoop. De restschuld is in het geval van een hypotheek met NHG voor het Waarborgfonds Eigen Woning. Hier zijn echter wel voorwaarden aan verbonden

Hoe ontstaan de schulden?

Restschulden zullen vaak veroorzaakt worden door het (gedwongen) verkopen van een huis, die nog maar korte tijd in het bezit is. Als daarnaast de huizenprijzen ook nog zakken kunnen er grote schulden ontstaan. Bij het kopen van een huis moeten er naast de koopsom ook nog vaak kosten worden betaald van ongeveer tien procent van de koopsom, de zogenaamde kosten koper. Vanaf 15 juni 2011 zijn de kosten tijdelijk lager, in verband met de verlaging van de overdrachtsbelasting.

Bij het verkopen van het huis moeten de opbrengst dermate hoog zijn dat deze kosten gecompenseerd worden. In een dalende huizenmarkt kan er eenvoudig een schuld resteren van tien tot twintig procent van de oorspronkelijke koopsom van het huis.

Vraagprijs verlagen om uw huis te kunnen verkopen

Indien het niet lukt om uw huis te verkopen, moet u toch een keer kritisch naar de vraagprijs kijken. In veel gevallen worden huizen niet verkocht, doordat de vraagprijs te hoog is. In geval van een stagnerende huizenmarkt, kan het meerdere keren noodzakelijk zijn om de vraagprijs te verlagen. Een huis dat met een scherpe vraagprijs in de verkoop wordt gezet zal ook eerder verkocht worden. Uiteraard proberen verkopers de maximale prijs eruit halen.

Reden om huis voor een laag bedrag te verkopen

Er kunnen meerdere situaties zijn, waarin soms genoegen moet worden genomen met een lagere verkoopprijs. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een financiële noodzaak om het huis te verkopen. De maandlasten zijn bijvoorbeeld te hoog geworden door een daling van het inkomen. In tijden van dalingen van de huizenprijzen, kan het ook verstandig zijn om genoegen te nemen met een lager bedrag. Door een verdere daling van de huizenprijzen loopt u namelijk het risico dat u later genoegen moet nemen met een nog lager bod.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste verkoopstrategie bij verkopen van een huisAls verkoper probeert u uw huis te verkopen tegen de hoogste prijs. Het kan geen kwaad om de onderhandelingen hard in te…
Huis verkopen lukt niet? Verlaag de vraagprijsHuis verkopen lukt niet? Verlaag de vraagprijsIndien het u maar niet lukt om uw huis te verkopen? Moet u mogelijk de vraagprijs van het huis verlagen.
Huis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenHuis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenIn de periode van 2008 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen tien tot vijftien procent gezakt. Huizenbezitters kunnen hu…
Huis na drie jaren nog niet verkocht? Trek uw conclusiesHuis na drie jaren nog niet verkocht? Trek uw conclusiesIn de jaren 2008 tot en met 2012 maakt de huizenmarkt zware jaren door. In 2012 staat er een record aantal aan huizen in…

Huurhuis goedkoper dan koophuis?Huurhuis goedkoper dan koophuis?Een eigen huis wordt gezien als een slimme investering, en het aanhouden van een huurhuis wordt vaak gezien als een vers…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.