Onderhuurcontract en onderhuur

Onderhuurcontract en onderhuur Onderhuur is vaak goedkoper dan gewoon huren, maar niet in alle gevallen. Toch kan onderhuur aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld voor mensen die tijdelijk en snel een woonruimte zoeken. Dit kan het beste worden vastgelegd met een onderhuurcontract.

Onderhuur: wat is dat?

Onderhuur is een woonruimte huren van een andere huurder. Simpel gezegd: een woningcorporatie of woningbouwvereniging, ook wel een verhuurder genoemd (eerste persoon), verhuurt zijn woningen aan huurders. De huurder (tweede persoon) van een woning kan zijn woning weer gedeeltelijk of helemaal doorverhuren aan een derde persoon. Dit heet dan onderhuur.

Huurcontract

In een huurcontract moet staan dat onderhuur is toegestaan, of men moet toestemming vragen bij de verhuurder. Doet men dit niet en men verhuurt toch onder (onderhuur), dan is men strafbaar. Soms staat er in een huurcontract dat onderhuur helemaal niet is toegestaan. Degene die gaat onderhuren, kan het beste dit even navragen. Het zou namelijk heel vervelend zijn als men verplicht uit de woning moet omdat onderhuur niet is toegestaan.

Beëidigen huurovereenkomst

Wanneer de huurder (tweede persoon) zijn huurcontract beëindigt, zou de onderhuurder (derde persoon) ineens op straat staan. Dit gaat natuurlijk niet zomaar. Daarom is de onderhuurder altijd beschermd. Wanneer het huurcontract tussen huurder en verhuurder wordt opgezegd, kan de onderhuurder in de woning blijven wonen. Het huurcontract geldt nu tussen de onderhuurder en de verhuurder. Wel kunnen nu de kosten komen te veranderen.

De verhuurder mag bij de rechter aanvragen het huurcontract te beëindigen. Dit moet binnen zes maanden gebeuren.
De onderhuurder zal dan alsnog andere woonruimte moeten zoeken. Voor zelfstandige woonruimte (zoals kamers) geldt dit niet. De huurovereenkomst beëindigd dan wanneer deze ook is opgezegd. Zelfstandige woonruimte is woonruimte met een eigen ingang. Kamers kunnen ook onderverhuurd worden wanneer dit is toegestaan. Bijvoorbeeld door studenten die tijdelijk een studie in het buitenland gaan volgen.

Onderverhuurcontract

Een onderverhuurcontract kan het beste voor bepaalde tijd worden aangegaan, vooral wanneer je tijdelijk weg bent. Kies alleen voor onbepaalde tijd als je zeker weet dat je geen hinder gaat ondervinden van de onderhuurder. Laat de onderhuurder kort na ingang van de onderhuur ook een beëindigingscontract tekenen, waarin staat wanneer de onderhuurder moet vertrekken.

De onderhuurder zelf zal vaak te maken krijger met een contract voor bepaalde tijd. Zoek je een woonruimte voor onbepaalde tijd, dan ben je toch vaak aangewezen op huurruimtes zonder onderhuur. Onderhuur is vaak wel wat goedkoper dan normale huur.

De huur: de huurder (tweede persoon) betaalt bij voorkeur de huur rechtstreeks aan de verhuurder. De onderhuurder (derde persoon) betaalt de huur aan de huurder (tweede persoon). Op deze manier is de onderhuurder niet verantwoordelijk voor de huur en zal de huurder (tweede persoon) geen probleem krijgen met niet betaalde huur. Stel dit vast in het contract.

De hoogte van de huur is vaak wat lager dan de normale huur, dit om het voor de onderhuurder aantrekkelijker te maken. Zou je dezelfde huur gaan bereken, dan is het moeilijk een onderhuurder te vinden omdat deze dan net zo goed rechtstreeks bij de verhuurder kan gaan huren. Voor kamers is het vaak wel aantrekkelijk om onder te verhuren, vooral studenten zijn dol op kamers. Vraag wel een redelijk bedrag. Een huurwoning met een huur van vijfhonderd euro per maand, met vijf verhuurde kamers, en daar zelf 300 euro per maand voor gaan vragen per kamer, is onredelijk.

Borg: in het contract wordt vastgelegd wat de borg is. Stel dit op honderd tot hondervijftig euro. De onderhuurder krijgt deze borg terug wanneer alles in goede staat is achtergelaten. Houdt wel rekening met normale slijtage: koelkasten hebben nou eenmaal niet het eeuwige leven en ook een bankstel slijt. Normale slijtage mag nooit doorberekend worden aan de onderhuurder.

Verzekering: de huurder moet bekijken wat hij of zij in de woning achter laat. Waardevolle spullen kunnen beter verwijderd worden. Bekijk of de verzekering ook voor de onderhuurder alles dekt, vraag dit na aan de verzekeraar.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is onderhuur?Wat is onderhuur? Wat zijn de rechten van een onderhuurder? Wat zijn de voordelen en nadelen van onderhuur en is onderhu…
Je kamer onderverhurenAls je je kamer tijdelijk niet meer nodig hebt, kun je de kamer onderverhuren. Dat kan voordelig zijn, omdat je als aanb…
Woning verhuren via Airbnb: voorwaardenWoning verhuren via Airbnb: voorwaardenSteeds meer particulieren verhuren hun kamer of woning via het populaire Airbnb. Een lucratieve business, de extra inkom…
Onderhuur van (studenten)kamer: hoe werkt het?Onderhuur van (studenten)kamer: hoe werkt het?Hoe werken onderverhuur en onderhuur precies? En mag je altijd wel onder(ver)huren? Wanneer je op stage of op reis bent…
Ook bestaande huizen kunt u verkopen vrij op naamOok bestaande huizen kunt u verkopen vrij op naamDoor de verlaging van de overdrachtsbelasting zijn sommige makelaars overgestapt van de verkoopconditie kosten koper naa…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wat-is-onderhuur-en-welke-rechten-heb-ik-als-onderhuurder.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.