Wat is zelfstandige woonruimte?

Wat is zelfstandige woonruimte? Het is van belang om onderscheid te maken tussen zelfstandige woonruimte en onzelfstandige woonruimte. Bij zelfstandige woonruimte heeft de huurder huurbescherming en mogelijk recht op huurtoeslag. Bovendien geldt er een ander puntenstelsel voor de prijsbepaling. Wat is zelfstandige woonruimte? Wat is onzelfstandige woonruimte? Wat zijn de voorwaarden voor huurtoeslag?

Wat is zelfstandige woonruimte?

Zelfstandige woonruimte is woonruimte waarbij de huurder een eigen opgang heeft en geen voorzieningen, zoals wc, badkamer, douche en keuken met anderen hoeft te delen. Meestal is het meteen duidelijk of u zelfstandige woonruimte hebt of niet. Maar in andere gevallen is het complexer. U hebt bijvoorbeeld wel een eigen voordeur en keuken, maar de douche en het toilet bevinden zich buiten uw voordeur op de gang. Dan is het bepalend of u de badkamer deelt met medebewoners.

Onvrije woning

Ook de onvrije woning wordt onder “zelfstandige woonruimte” geschaard. Een onvrije woning of onvrije etage is een woning waarvan de vertrekken uitkomen op een gezamenlijke ruimte, zoals de hal of de gang. Badkamer, douche, toilet en keuken worden niet gedeeld.

Wat is onzelfstandige woonruimte?

Bij een onzelfstandige woonruimte moet je één of meerdere voorzieningen delen met andere bewoners. Een onzelfstandige woning heeft wel een eigen toegangsdeur, namelijk de deur tot de kamer(s).

Voorbeelden onzelfstandige woonruimte

Voorbeelden van onzelfstandige woonruimte zijn studentenkamers. Een uitzondering zijn kamers en appartementen in verzorgings- en verplegingstehuizen. Deze vallen niet onder onzelfstandige woonruimtes, omdat er geen sprake is van een huurcontract, maar van een zorgcontract.

Zelfstandige woonruimte & huurtoeslag

Als je zelfstandige woonruimte huurt, heb je mogelijk recht op huurtoeslag. Huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurkosten die ervoor zorgt dat iemand niet teveel huur betaalt in verhouding tot zijn inkomen. De voorwaarden voor huurtoeslag zijn dat de huur niet te hoog is en dat het inkomen en het vermogen niet boven een bepaalde grens uitkomen. Iemand met een laag inkomen krijgt meer huurtoeslag dan iemand met een hoog inkomen.

Huurtoeslag aanvragen

Huurtoeslag kan worden aangevraagd bij de Belastingdienst.

Verschillen zelfstandige en onzelfstandige woonruimte

  • Een zelfstandige woonruimte heeft een eigen voordeur, badkamer, keuken en wc
  • Bij zelfstandige woonruimte kunt u recht hebben op huurtoeslag; bij onzelfstandige woonruimte niet
  • Voor zelfstandige woonruimten geldt een ander puntenstelsel. De prijs van zelfstandige woonruimte is hoger
  • Een zelfstandige woning kan geliberaliseerd zijn, onzelfstandige woonruimte niet
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huur BegrippenlijstOf je nu een woning, hospitakamer, studentenkamer of een deel van een woonruimte gaat (ver)huren, je komt in aanmerking…
Je kamer onderverhurenAls je je kamer tijdelijk niet meer nodig hebt, kun je de kamer onderverhuren. Dat kan voordelig zijn, omdat je als aanb…
Opzeggen huurovereenkomstEen huurovereenkomst kan niet “zomaar” worden opgezegd. De huurder en verhuurder moeten een opzeggingstermijn in acht ne…
Woning tijdelijk verhurenDe Leegstandwet geeft de mogelijkheid om uw woning tijdelijk te verhuren. Voor het tijdelijk verhuren van de woning geld…

Kale huur en servicekostenKale huur en servicekostenDe totale huurprijs van een kamer of woning bestaat uit twee delen: de kale huur en servicekosten. Voor de servicekosten…
Wat is onderhuur?Wat is onderhuur? Wat zijn de rechten van een onderhuurder? Wat zijn de voordelen en nadelen van onderhuur en is onderhu…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.