Ontbindende voorwaarden die u altijd moet opnemen

Ontbindende voorwaarden die u altijd moet opnemen Het kopen van een huis is een beslissing met grote financiële gevolgen. Door ontbindende voorwaarden op te nemen kunt u zich indekken om in bepaalde situaties toch nog onder de koop uit te kunnen. Zonder deze voorwaarden kan de verkoper u houden aan het contract. Vanaf het moment dat u het voorlopig koopcontract hebt getekend, hebt u nog drie dagen bedenktijd. Daarna is de koop definitief. De overdracht kan nog maanden duren, maar de partijen hebben in ieder geval een akkoord bereikt. Over het algemeen worden er in het voorlopig koopcontract ontbindende voorwaarden opgenomen. Deze omschrijven een voorwaarde om de koop wel of niet door te laten gaan.

Ontbindende voorwaarden moeten altijd op schrift worden vastgelegd in het voorlopig koopcontract. De meest bekende ontbindende voorwaarde is dat de koper de financiering eerst moet afronden voordat de koop definitief is. In dit artikel treft u de belangrijkste ontbindende voorwaarden aan.

Ontbindende voorwaarde: drie dagen bedenktijd

Dit is een bepaling die altijd geldt, ook als deze niet in het voorlopig koopcontract is opgenomen. Het is namelijk een wettelijke regeling. In de bedenktijd moeten minimaal twee werkdagen zitten. Hierdoor kan in de praktijk een langere bedenktijd in dagen gelden.

Ontbindende voorwaarde: bouwkundig rapport

De kopers van een huis hebben een onderzoeksplicht en de verkopers hebben een meldingsplicht. Toch is het aan te raden om nader onderzoek te verrichten naar wat u koopt. De verkopers weten niet alles, en zullen alleen melden waarvan ze zelf vinden dat ze het moeten melden. De uitkomst van een bouwkundig rapport kunt u als ontbindende voorwaarde laten opnemen. Mocht uit deze keuring blijken dat u grote kosten moet maken, kunt u onder de koop uit. Door een dergelijke voorwaarde op te nemen kunt u ook in een gunstige onderhandelingspositie komen als er hoge kosten moeten worden gemaakt.

Ontbindende voorwaarde: de financiering

Op het moment dat een voorlopig koopcontract is getekend, kunnen de kopers de financiering pas afronden. De bank moet namelijk weten welk huis er gekocht gaat worden en voor welk bedrag. Pas dan kan de bank een oordeel vormen over het risico. In het voorlopig koopcontract kan een datum worden opgenomen waarop de financiering uiterlijk rond moet zijn.

Ontbindende voorwaarde: NHG

Naast de financiering kan het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie ook een voorwaarde zijn. Het definitief toekennen van deze garantie kan enkele weken in beslag nemen. In het geval de NHG niet verstrekt gaat worden, kunnen de kopers nog onder het contract uit.

Ontbindende voorwaarde: verkoop van eigen huis

Een ontbindende voorwaarde die de meeste verkopers niet zullen accepteren is de voorwaarde dat de kopers eerst hun eigen huis moeten verkopen. Eigenlijk komt het hierop neer dat de koop pas door gaat zodra de kopers hun oude woning verkocht hebben. Dit kan een kwestie zijn van een paar weken, maar de verkoop kan ook nog jaren gaan duren.

Ontbindende voorwaarde: bodemonderzoek

Kopers hebben ook de mogelijkheid om de bodem te laten onderzoeken op verontreiniging. Dit zal over het algemeen uitsluitend gebeuren als daar een aanleiding voor is.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een voorlopig koopcontract?In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is een voorlopig koopcontract niet meer vrijblijvend. Na de bedenktijd k…
Ontbindende voorwaarden – de vijf meest gebruikelijkeBij het kopen van een huis moet je rekening houden met voorbehouden die er nog zijn om de koop ook daadwerkelijk voort t…
Wanneer is verkoop woning definitief?Wanneer is verkoop woning definitief?Ook als u een mondelinge verkoopovereenkomst voor uw woning hebt gesloten, kan in een aantal gevallen de verkoop worden…
Afzien van aankopen huisEen gesloten overeenkomst, houdt in dat de contractpartijen rechten en plichten hebben. Een koper mag zich na het sluite…

Een monument kopen als eigen huisHet kopen van een monument heeft voordelen en nadelen. Naast de schoonheid van het huis is een bijkomend voordeel dat he…
Huis vrij op naam verkopenHuis vrij op naam verkopenNieuwe huizen worden verkocht onder de conditie vrij op naam. Bij het verkopen van een bestaand huis hebt u echter ook d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.