Woning tijdelijk verhuren

De Leegstandwet geeft de mogelijkheid om uw woning tijdelijk te verhuren. Voor het tijdelijk verhuren van de woning gelden een aantal voorwaarden. Zo moet u in het bezit zijn van een vergunning "tijdelijke verhuur". Het huurcontract bij de tijdelijke verhuur van een woning wijkt ook af van een regulier huurcontract. Zo geniet de huurder geen huurbescherming. De huurprijs wordt bepaald door het puntenstelsel.

Woning tijdelijk verhuren

Als u de oude woning nog te koop heeft staan en al een andere woning hebt gekocht, krijgt u te maken met dubbele woonlasten. Het tijdelijk verhuren van de woning kan dan uitkomst bieden. Zo kunt u de dubbele woonlasten gedeeltelijk opvangen.

Woning tijdelijk verhuren: voorwaarden

De volgende soorten woonruimten kunnen op grond van de Leegstandswet tijdelijk worden verhuurd.
  • Woonruimte in een woning die voor verkoop bestemd is (particuliere koopwoning) en die nooit bewoond is geweest (nieuwbouwwoning)
  • Woonruimte in een voor de verkoop bestemde particuliere koopwoning die in de 12 maanden voor de woning leeg kwam te staan door de eigenaar bewoond is geweest.
  • Woonruimte in een gebouw
  • Woonruimte in een voor de verkoop bestemde woning die in de 10 jaar voordat de woning leeg kwam te staan maar 3 jaar (geheel of gedeeltelijk) verhuurd is geweest
  • Woonruimte in een huurwoning die voor sloop of renovatie bestemd is. De renovatie of sloop moet binnen een redelijke termijn plaatsvinden.

Aanvraag vergunning tijdelijke verhuur woning

Een voorwaarde voor het aanvragen van tijdelijk verhuur van uw woning, is dat u in bezit bent van een vergunning voor tijdelijke verhuur van leegstaande woningen en gebouwen. U dient deze vergunning aan te vragen bij de gemeente waar de tijdelijk te verhuren woning staat.

Voorwaarden vergunning tijdelijke verhuur

De vergunning wordt verstrekt mits wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:
  • De woonruimte moet leeg staan.
  • Van de eigenaar kan niet worden verlangd dat hij de woning verkoopt of permanent verhuur
  • De eigenaar moet aantonen dat de woonruimte die hij wil verhuren in voldoende mate bewoond zal worden

Duur vergunning tijdelijke verhuur

De vergunning kan voor maximaal 2 jaar worden verleend en op verzoek van de eigenaar telkens voor maximaal 1 jaar worden verlengd. De totale duur van de vergunning is nooit langer dan 5 jaar.

Huurcontract bij tijdelijke verhuur

Bij tijdelijke verhuur van de woning geniet de huurder geen huurbescherming. Op grond van de Leegstandwet gelden de normale regels voor huurbescherming niet. Het huurcontract moet echter wel voor ten minste 6 maanden worden aangegaan en de opzegtermijn van minimaal 1 maand voor de huurder en minimaal 3 maanden voor de verhuurder moeten in acht worden genomen. Het huurcontract eindigt van rechtswege als de vergunning is verlopen.

In het huurcontract moet duidelijk worden vermeld dat het gaat om tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet. Ook moet worden aangegeven voor welke termijn de vergunning is verleend en wat de maximale huurprijs is.

Huurprijs tijdelijke verhuur woning

De huurprijs mag niet hoger zijn dan de prijs die in de toegekende vergunning staat vermeld. Die prijs wordt vastgesteld aan de hand van het woningwaarderingsstelsel/puntenstelsel.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huur BegrippenlijstOf je nu een woning, hospitakamer, studentenkamer of een deel van een woonruimte gaat (ver)huren, je komt in aanmerking…
Wat is zelfstandige woonruimte?Wat is zelfstandige woonruimte?Het is van belang om onderscheid te maken tussen zelfstandige woonruimte en onzelfstandige woonruimte. Bij zelfstandige…
Wat is onderhuur?Wat is onderhuur? Wat zijn de rechten van een onderhuurder? Wat zijn de voordelen en nadelen van onderhuur en is onderhu…
Wat is huurbescherming?Huurbescherming is bedoeld om huurders te beschermen tegen de mogelijkheid van het opzeggen van het huurcontract door de…

Zonwering: kopen van zonwering voor het huisZonwering: kopen van zonwering voor het huisHet kopen van zonwering hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn verschillende manieren hoe u deze goedkoop zou kunnen aans…
Particulier huren van woningWie niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning of de wachtlijsten te lang vindt, kan een woning particulier hur…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 01-05-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.