Afzien van aankopen huis

Een gesloten overeenkomst, houdt in dat de contractpartijen rechten en plichten hebben. Een koper mag zich na het sluiten van de koop niet zomaar weer terugtrekken. Wettelijk is er een uitzondering gemaakt. De koper mag zich binnen drie dagen na het kopen van het huis nog bedenken. Bij het verkopen van een huis, moet u erop kunnen vertrouwen dat na het tekenen van de contracten de koop ook daadwerkelijk gesloten is. De verkopers moeten namelijk weer op zoek gaan naar een ander huis en hierdoor ook verbintenissen aangaan. Na de drie dagen bedenktijd is de overeenkomst onherroepelijk geworden, tenzij de koper en verkoper het eens worden over afwijkende afspraken.

Ontbindende voorwaarden

Het is mogelijk om voorwaarden te stellen bij het kopen van een huis. Hierbij kunt u denken aan bepalingen waar de koop nog van afhankelijk is. Voorwaarden met betrekking tot de financiering wordt vaak in het contract opgenomen. Indien de koper de financiering niet rond krijgt vóór een in het contact genoemde datum, kan de koop ontbonden worden. In het geval de koper het huis wil kopen, maar het huis eerst nog bouwkundig zou willen keuren, kan dit voorbehoud in het contract worden opgenomen.

De koper ziet af van het kopen van het huis

Een beroep doen op een ontbindende voorwaarden, houdt wel in dat de koper dit goed moet onderbouwen. Het volstaat niet om mondeling aan te geven dat de financiering niet af te ronden is. De koper zal moeten aantonen dat hij de financiering daadwerkelijk niet rond kan krijgen. Dit kan hij doen door twee onderbouwde afwijzingen van hypotheekbanken te overleggen. Kan de koper dat niet, dan kan hij geen beroep doen op de ontbindende voorwaarde.

Geen ontbindende voorwaarde, toch niet kopen

Tussen het moment van het ondertekenen van het voorlopig koopcontract en de daadwerkelijke overdracht bij de notaris, zit vaak maanden. In deze periode kan er veel veranderen. De koper kan zijn baan verliezen, ernstig ziek worden, of gewoon een huis vinden die beter bij de wensen past. Dit zijn echter geen redenen om het contract te verbreken. De koper moet zijn verplichtingen nog steeds nakomen. Toch gebeurt het vaak dat de overdracht toch niet kan plaatsvinden. De verkoper kan de koper houden aan het contract, maar indien dit niet mogelijk is moet er een boeteclausule in werking treden.

Wat is een boeteclausule?

Deze clausule beschrijft de consequenties van het niet nakomen van de overeenkomst. Een koper die de hypotheek toch niet rond kan krijgen (en geen beroep kan doen op een ontbindende voorwaarde) moet volgens de overeenkomst het huis wel kopen, maar zonder een bank die het geld wil verstrekken gaat het niet lukken. Bij het opstellen van het koopcontract wordt de inhoud van deze boeteclausule bepaalt. Na ondertekening door de contractanten, ligt deze vast. In deze clausule kan bijvoorbeeld staan dat de verkopers tien procent van de verkoopprijs mogen verhalen op de wederpartij. Hiervoor moet nog wel een juridische procedure worden opgestart.

Innen van de boete

Vaak zien de verkopers toch af van de bepalingen in de boeteclausule. De kopers kunnen wel veroordeeld worden tot het betalen van tien procent, maar daarmee hebben ze het bedrag nog niet in handen. Een betere manier zou zijn dat de kopers bij het tekenen van het voorlopige koopcontract al een bedrag van tien procent storten bij de notaris. Dit stuit weer op andere problemen. Banken zullen namelijk niet bereid zijn om al een bedrag te verstrekken voor de daadwerkelijke overdracht van het huis.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontbindende voorwaarden die u altijd moet opnemenOntbindende voorwaarden die u altijd moet opnemenHet kopen van een huis is een beslissing met grote financiële gevolgen. Door ontbindende voorwaarden op te nemen kunt u…
Koopcontract: ontbindende voorwaardenKoopcontract: ontbindende voorwaardenWil je een huis kopen en heb je bezichtigd dan teken je een voorlopig koopcontract. Een voorlopig koopcontract is binden…
Wat is een voorlopig koopcontract?In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is een voorlopig koopcontract niet meer vrijblijvend. Na de bedenktijd k…
Een huis kopen naar Amsterdams modelEen huis kopen naar Amsterdams modelWat is een voorlopig koopcontract, wat de ontbindende voorwaarden? Als u een huis wilt kopen, wordt er een voorlopig koo…

Je eerste huis kopen! Wat moet je regelen?Je eerste huis kopen! Wat moet je regelen?Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen, kan er veel op je af komen. Er moet opeens van alles worden geregeld. Voo…
Kosten koper berekenen: Kosten bij het kopen van een huisWanneer je een huis koopt, moet je naast de aankoopprijs rekenen op hoge bijkomende kosten. Want alle kosten die er verb…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.