Huurhuis, de meest gestelde vragen

De maandelijkse lasten van een huurhuis zijn onder andere afhankelijk van het woongenot van de woning. De huizen lijken een willekeurige prijs te bevatten, maar dat is niet het geval. Indien de verhuurder een te hoge prijs vraag kunt u in veel gevallen de huurcommissie inschakelen. De hoogte van de maandelijkse huur is de prijs voor het huren van de woonruimte plus de kosten van extra voorzieningen en diensten. Het kan zelfs een prijs zijn inclusief gas en stroom. Voor huurappartementen die een onderdeel uitmaakt van een appartementencomplex worden ook nog servicekosten gerekend.

Hoe wordt de maandelijkse huur vastgesteld?

De hoogte van de huur wordt vastgesteld door de verhuurder. Voor huurhuizen uit de vrije sector (duurderde huurhuizen) is de verhuurder diegene die de huur vraagt en de huurder gaat akkoord met de huur of gaat het huis niet huren. Voor de overige huurhuizen is de hoogte van de maandelijkse huur gemaximeerd aan de hand van een puntenstelsel.

Hoe werkt het puntenstelsel?

De prijs die de verhuurder vraagt voor het huis kan naar de mening van de huurder te hoog liggen. De huurder kan dit toetsen aan de hand van een puntenstelsel. Hiermee wordt de kwaliteit van het huurhuis uitgedrukt in punten. Op de website van de huurcommissie kunt u de checklist invullen en berekent de website de huur die bij uw huis past. De punten worden onder andere bepaald aan de hand van de volgende vragen:
  • Het aantal vierkante meters die u tot uw beschikking hebt
  • Heeft het huis kachels of centrale verwarming?
  • Heeft het huis dubbel glas?
  • Zit er inbouwapparatuur in de keuken?

Mijn huur is te hoog, hoe moet ik bezwaar aantekenen?

De huurder heeft wettelijk gezien recht op huurbescherming. Blijkt uit de berekening dat u een te hoge huur betaald, dan moet u hierover in overleg treden met de verhuurder. U kunt de verhuurder het beste schriftelijk verzoeken om de huur te verlagen. In deze brief doet u een voorstel van een lagere huur en motiveert de reden van een huurverlaging. U moet in deze brief een datum voorstellen waarop de nieuwe huur ingaat. Deze datum moet minimaal twee maanden in de toekomst liggen (na ontvangst van de brief). Een huurverlaging met terugwerkende kracht is alleen mogelijk indien u het huis nog maar korter dan een half jaar huurt. Gaat de verhuurder niet akkoord, dan kunt u het voorleggen aan de huurcommissie.

De verhuurder onderhoudt het huis slecht, wat kan ik doen?

De verhuurder van het huis is verplicht om het huis goed te onderhouden. Doet hij dit niet, dan kunt u dit schriftelijk gaan eisen door een aangetekende brief te sturen. Dit kunt u het beste aangetekend doen zodat u bewijs hebt dat u het verstuurd hebt. Indien de verhuurder de problemen niet wil oplossen, kunt u het probleem voorleggen aan de huurcommissie. Deze kan een huurverlaging vaststellen om de verhuurder onder druk te zetten om het probleem te verhelpen. Ook als de verhuurder niet reageert op de klachten kan de huur tijdelijk verlaagd worden. Het moet hierbij wel gaan om ernstige gebreken.

Waar moet ik terecht bij klachten?

Ook bij andere klachten moet u eerst aankloppen bij de verhuurder zelf, daarna staat de weg open naar de huurcommissie.
© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Procedure klacht huurcommissieProcedure klacht huurcommissieU betaalt een te hoge huur, u hebt schimmel op de muur of er is sprake van slecht onderhoud. Als u een klacht of conflic…
Kale huur en servicekostenKale huur en servicekostenDe totale huurprijs van een kamer of woning bestaat uit twee delen: de kale huur en servicekosten. Voor de servicekosten…
Klagen bij de Huurcommissie over de huur helptKlagen bij de Huurcommissie over de huur helptWat doet de huurcommissie voor u? Nogal wat mensen betalen te veel huur en gaan dan naar de Huurcommissie met een klacht…
Huur BegrippenlijstOf je nu een woning, hospitakamer, studentenkamer of een deel van een woonruimte gaat (ver)huren, je komt in aanmerking…

Klussen aan huurhuis, met geld woningbouwcorporatieKlussen aan huurhuis, met geld woningbouwcorporatieVoorheen moest je elke verbetering in je huurwoning aanbracht, ongedaan maken als je vertrok. Een onsympathieke regeling…
Met weinig geld de waarde van je woning verhogenVaak gaan mensen te snel over tot de verkoop of verhuur van hun woning. Door eerst een minimaal bedrag te investeren, ka…
Bronnen en referenties
  • Kennisring.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 29-09-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.