Huurprijs online checken

Elk jaar op 1 juli is het weer zover: de huren van de meeste woningen worden weer verhoogd. De minister geeft jaarlijks aan met hoeveel procent de huur maximaal verhoogd mag worden. Denk je dat je teveel huur of servicekosten betaald? Controleer dan met ‘de onlinecheck’ of je niet te veel huur gaat betalen.

De jaarlijkse huurverhoging

Het kabinet heeft afgesproken dat de jaarlijkse huurverhoging niet hoger mag zijn dan de inflatie. Voor 2009 mag de huurverhoging niet meer bedragen dan 2,5%. Deze maximale verhoging geldt alleen voor de zogenaamde niet-geliberaliseerde huurwoningen. Dit zijn huurwoningen waarvan de huurprijs gebaseerd is op een puntensysteem. Hoe groter de woning en hoe meer voorzieningen, hoe meer punten een woning krijgt en des te hoger de huurprijs kan zijn. Per juli 2009 moet de huurprijs volgens het puntenstelsel lager zijn dan € 647,53. Het gaat hier om de huur op de ingangsdatum van het contract en exclusief servicekosten.

Als huurder moet je voor 1 mei schriftelijk op de hoogte gesteld worden door je huisbaas als deze de huur per 1 juli wil verhogen. Heb je het vermoeden dat de verhuurder je teveel laat betalen, dan kun je bezwaar maken tegen de huurverhoging als:

  • het percentage van de verhoging hoger is dan het wettelijk maximum
  • de huurprijs door de verhoging boven de maximale huurprijs uitkomt
  • de huurprijs door de huurcommissie tijdelijk is verlaagd vanwege ernstige onderhoudsgebreken die nog niet verholpen zijn
  • de huurverhoging te laat wordt voorgesteld
  • de huurverhoging niet op de juiste manier is aangekondigd, of fouten bevat
  • de verhuurder binnen 12 maanden na ingang van de laatste huurprijsverhoging de huur opnieuw wil verhogen
  • er sprake is van een all-inprijs

Indien de huur te hoog is in verhouding tot je inkomen, is geen grond voor bezwaar tegen de jaarlijkse verhoging van de huur. Ook slecht onderhoud kun je niet als reden aanvoeren.

Huurtoeslag

Ontvang je huurtoeslag dan hoef je de huurverhoging niet meteen door te geven aan de Belastingdienst. Voor 1 juli ontvang je een nieuwe beschikking huurtoeslag van de Belastingdienst waarin de aangepaste huurprijs is verwerkt.

Bezwaar maken

Ben je het niet eens met het huurtarief, probeer dan eerst een bezwaarschrift in de dienen bij je verhuurder. Je moet je bezwaarschrift in dit geval indienen vóór 1 juli 2009.

Lukt dit niet dan kun je altijd nog bezwaar maken bij de Huurcommissie. Dit is een onafhankelijke, onpartijdige commissie voor zowel huurders als verhuurders. Bij de Huurcommissie moet je binnen 6 weken na de voorgestelde huurverhogingdatum (dus binnen 6 weken na 1 juli) bezwaar aantekenen.

Alvorens een bezwaarschrift in te dienen, kun je eerst zelf ook eenvoudig controleren met ‘de onlinecheck’ of de huurprijs van je woning redelijk is of niet. Op de site van de Huurcommissie staan er drie: de huurprijscheck, de onderhoudscheck en servicekostencheck. Hiermee krijg je een indicatie van de maximale wettelijke huur voor jouw woning, de servicekosten die de verhuurders mogen berekenen en wie er opdraait voor welk onderhoud.

Huurprijscheck:
Check of je niet teveel huur betaalt of controleer de maximale huurprijs van jouw woning.

Onderhoudscheck:
Soms krijg je te maken met onderhoudsproblemen in je woning, zoals een verstopte afvoer, een lekkend dak of een kapotte deurbel. Sommige problemen moeten door de verhuurder worden verholpen. Met de onderhoudscheck kun je bekijken wie voor welk onderhoud verantwoordelijk is.

Servicekostencheck:
De servicekostencheck geeft informatie over de verschillende voorkomende servicekostenposten. Sommige huurders betalen naast de kale huurprijs een maandelijks bedrag voor servicekosten, zoals kosten voor elektriciteit, water, licht, een huismeester of schoonmaak van gemeenschappelijke ruimten. De verhuurder maakt jaarlijks een overzicht van de daadwerkelijke kosten. Het kan zijn dat je als huurder dan geld terug krijgt of bij moet betalen.

Bovengenoemde onlinechecks gelden niet voor woningen in de vrije sector. Dit zijn woningen waarvan de huur bij het aangaan van het huurcontract boven een bepaald bedrag ligt. De woonruimte is dan geliberaliseerd en op deze woningen zijn het puntensysteem en de maximale huurprijsgrenzen niet van toepassing. Wel kun je binnen zes maanden de huurprijs laten toetsen door de Huurcommissie. Als blijkt dat de maximale huurprijs onder de genoemde grens valt, valt de woning toch onder de wettelijke regels.

Bezwaarprocedure

Als blijkt dat je waarschijnlijk teveel betaalt, kun je de Huurcommissie vragen om een uitspraak. De Huurcommissie onderzoekt vervolgens de argumenten die je in het bezwaarschrift aanvoert tegen de huurverhoging. Je hoeft tot het moment dat de Huurcommissie uitspraak doet geen huurverhoging te betalen. Als je in het ongelijk wordt gesteld dien je alsnog met terugwerkende kracht de huurverhoging te betalen. Daarom is het beter de huurverhoging toch gewoon te betalen.

De uitspraak van de Huurcommissie is bindend voor zowel huurder als verhuurder. Is één van beide partijen het niet eens met de Huurcommissie, dan kan de kantonrechter nog gevraagd worden de huur vast te stellen. Een dergelijk verzoek dien je binnen twee maanden na verzending van de uitspraak van de Huurcommissie te doen. Tegen de uitspraak van de kantonrechter is geen hoger beroep mogelijk.
© 2009 - 2024 Smeets, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten huurwoningKosten huurwoningAls je een huurwoning huurt, krijg je te maken met bijkomende kosten bovenop de kale huurprijs. Zo zijn er de servicekos…
Liberalisatiegrens: grens sociale huur en vrije sectorLiberalisatiegrens: grens sociale huur en vrije sectorDe liberalisatiegrens bij huurwoningen is de grens die bepaalt of je huurwoning binnen de sociale huur of de vrije secto…
Niet tevreden over je huurwoning, wat kun je doen?Niet tevreden over je huurwoning, wat kun je doen?Veel mensen die een huurwoning hebben, hebben het wel eens meegemaakt. Reparaties worden niet of laat uitgevoerd, er is…

Met weinig geld de waarde van je woning verhogenVaak gaan mensen te snel over tot de verkoop of verhuur van hun woning. Door eerst een minimaal bedrag te investeren, ka…
Huis kopen, de meest gestelde vragenHuis kopen, de meest gestelde vragenBij een huis kopen zijn zeer grote bedragen gemoeid. U doet er verstandig aan om niet over één nacht ijs te gaan. Een fo…
Smeets (27 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.