Informatie over het verplichte definitief energielabel

Informatie over het verplichte definitief energielabel Sinds 1 januari 2015 is het definitief energielabel verplicht voor huiseigenaren bij verkoop of verhuur van hun woning. Het definitief energielabel is niet hetzelfde als het oude energielabel, dat in sommige gevallen nog gebruikt kan worden. Om het voorlopig energielabel om te zetten naar het definitief energielabel moet je naar de speciale internetapplicatie. De kosten van de omzetting van een voorlopig naar een definitief energielabel hangt af van de hoeveelheid die gecontroleerd moet worden. De hoop was dat het definitief energielabel er voor zorgt dat huishoudens nu eens echt gaan investeren in energiebesparende maatregelen, maar is dat ook zo?

Wat is het definitief energielabel?

Het definitief energielabel is een energielabel dat alle huiseigenaren van een woning sinds 1 januari 2015 verplicht zijn te hebben als zij hun woning willen verkopen of verhuren.

Wat staat er op het definitief energielabel?

Op het definitief energielabel is te lezen hoe zuinig een huis is. Er zijn acht categorieën. Van "A" voor zeer energiezuinige woningen tot "G" voor zeer slecht geïsoleerde woningen die niet energiezuinig zijn.

Is het definitief energielabel hetzelfde als het energielabel?

Nee, het definitief label is niet hetzelfde als het energielabel. Het al bestaande energielabel is een stuk uitgebreider dan het nieuwe definitief energielabel.

Wat moet je doen als je al een energielabel hebt?

Ondanks dat het definitief energielabel niet hetzelfde is al het definitief energielabel, hoef je als huiseigenaar niets te doen als je al een energielabel hebt. Het ‘oude’ energielabel is geldig tot 10 jaar na de datum van opname en kan gewoon gebruikt wordt in die periode bij verkoop of verhuur van de woning.

Wat moet je doen om een definitief energielabel te krijgen?

Om een definitief energielabel te krijgen als huiseigenaar heb je de brief nodig, die de rijksoverheid in januari 2015 naar alle huiseigenaren zonder energielabel stuurt. In deze brief is het voorlopige energielabel te lezen. Om het voorlopige energielabel definitief te maken (nodig voor verkoop of verhuur van de woning) ga je als eigenaar naar de speciale internetapplicatie die in de brief vermeld staat.

Op de applicatie staan een aantal gegevens al ingevuld die gecontroleerd moeten worden en misschien veranderd of aangevuld moeten worden. De gegeven die al zijn ingevuld zijn de gegevens die al bekend zijn bij het kadaster. De energiebesparende maatregelen die in de loop der jaren al dan niet zijn genomen zijn uiteraard nog niet ingevuld. Voor sommige van deze gegevens moeten bewijsstukken aangeleverd worden (bijvoorbeeld een foto van de verwarmingsketel), maar dit staat in de applicatie vermeld.

Als alles gecontroleerd en ingevuld is controleert een deskundige op afstand de gegevens en wanneer deze in orde zijn wordt het definitief energielabel gegeven.

Boete geen geldig energielabel

In principe ben je niet verplicht per 1 januari 2015 meteen een definitief energielabel aan te schaffen. Echter bij verkoop of verhuur zijn huiseigenaren verplicht een geldig energielabel te hebben. Wie zijn huis verkoopt zonder geldig energielabel krijgt een boete van maximaal E 405,- De notaris gaat vastleggen op de overdrachtsdatum of een huis met of zonder geldig energielabel is verkocht. Het Kadaster registreert dit en licht indien nodig de Inspectie Leefomgeving en Transport in. Deze stuurt de verkoper een aanmaning. De verkoper krijgt dan nog enkele weken de tijd om alsnog een definitief energielabel aan te vragen. Doet de verkoper dit niet, dan volgt er een boete.

Wat kost het definitief energielabel?

De kosten van het definitief energielabel verschillen per woning. De kosten zijn namelijk afhankelijk van de hoeveelheid die gecontroleerd moet worden en zullen variëren van een paar tientjes tot ruim E100,- Dit is veel lager dan de kosten voor het vroegere energielabel (ongeveer E 200,-). Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de keuring van het vroegere energielabel (meer dan honderd punten) veel uitgebreider is dan het nieuwe definitieve energielabel (10 punten).

Betekent een laag definitief energielabel ook een lage energierekening?

Zoals hierboven te lezen is geeft een definitief energielabel aan hoe zuinig een huis is. Het energieverbruik is echter ook van het aantal bewoners en hun gedrag.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je huis een lager energielabel krijgt?

Door energiebesparende maatregelen te nemen (denk aan isolatie, betere verwarmingsketel et cetera) kun je ervoor zorgen dat je huis een lager energielabel krijgt. Door de gegevens in de applicatie aan te passen en (opnieuw) te laten controleren, kan een nieuw en lager energielabel worden verkregen.

Zorgt het energielabel voor meer energiebesparende investeringen?

In januari 2016 is er slechts een kleine groep (volgens onderzoek door de Vereniging Eigen Huis) van 7 procent die door het energielabel energiebesparende maatregelen heeft genomen. Het energielabel speelt ook nog geen grote rol bij het kopen van een huis. De meeste mensen kopen een huis vanwege het huis zelf of de buurt. Energiezuinigheid speelt slechts een kleine rol.

Lees verder

© 2014 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energielabel 2020/'21 verkoop woning: voorlopig & definitiefEnergielabel 2020/'21 verkoop woning: voorlopig & definitiefEen definitief energielabel 2022 aanvragen voor uw woning? Een definitief energielabel is bij de verkoop en verhuur van…
Energielabel: energiezuinig kopenEnergielabel: energiezuinig kopenEen energielabel op woningen is sinds 2008 in werking getreden. De energielabel op witgoed geven aan hoe zuinig het appa…
Bijlenen en hypotheekrenteaftrekBijlenen en hypotheekrenteaftrekBijlenen voor uw woning en hiervoor hypotheekrenteaftrek krijgen, het kan gewoon. Hebt u voor uw woning extra geld nodig…

Student op kamers bij hospita: tips en afsprakenStudent op kamers bij hospita: tips en afsprakenStudentenkamers zijn enorm in trek in vele grote steden. Als kamerbewoner wil je graag rustig en zonder problemen wonen.…
Je huis renoveren vóór verkoop, loont dat?Je huis renoveren vóór verkoop, loont dat?Wie zijn huis verkoopt, staat vaak voor een dilemma. Moet je dat nog eens grondig renoveren voor de verkoop om zo de waa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MariaGodfrida, Pixabay
  • ‘Energielabel gebouwen’ (www.rijksoverheid.nl, 3 oktober 2014)
  • ‘Definitief energielabel’ (www.rvo.nl, 3 oktober 2014)
  • ‘Wie wil het energielabel testen?’ (Eigen Huis magazine, oktober 2014)
  • ‘Energielabel voor kopers en nieuwe huurders van woningen’ (www.rijksoverheid.nl, 3 oktober 2014)
  • 'Sanctie op negeren energielabel' (De Volkskrant, 7 januari 2015)
  • 'Ieder huisje zijn welverdiende kruisje' (De Volkskrant, 9 januari 2015)
  • 'Energie besparen blijft bij praten' (Eigen huis magazine, februari 2016)
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 09-02-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.