Hypotheekrente kort vastzetten: lage maandlasten

Hypotheekrente kort vastzetten: lage maandlasten Iedereen die een hypotheek wil afsluiten komt voor de keuze om de hypotheekrente voor langere of kortere periode vast te zetten. Deze keuze kan enorm belangrijk zijn, vooral financieel. Het verschil tussen een korte en een lange rentevaste periode gaat namelijk al snel om enkele procenten. Het kort vastzetten van de hypotheekrente kan op jaarbasis duizenden euro’s schelen! Maar er kleven ook risico’s aan het kort vastzetten van de rente, want je hebt bijvoorbeeld minder zekerheid en rentes kunnen stijgen.

Waarom zijn langlopende renteperiodes duurder?

Een langlopende renteperiode biedt je de zekerheid dat je over de gehele periode eenzelfde rente betaalt. Dit betekent dat je weet wat je elke maand moet betalen: voor velen een geruststellende gedachte. Helaas zijn er in het leven geen zekerheden; er kunnen namelijk vanwege politieke, economische, ecologische en nog vele andere redenen belangrijke omstandigheden wijzigen. Deze veranderingen hebben ook gevolgen voor de hypotheekverstrekkers. Om dus toch die zekerheid van langdurige gelijkblijvende lasten te krijgen moet je extra rente betalen. Kortweg gezegd betaal je voor zekerheid.

Kortlopende renteperiodes hebben een groter risico

Nu is uitgelegd waarom langdurige zekerheid geld kost is het direct duidelijk waarom afgesloten hypotheken met een korte looptijd minder geld kosten: je loopt namelijk meer risico. Doordat je minder betaalt willen de hypotheekverstrekkers je minder lange zekerheid bieden. Wanneer je je hypotheek dus maar voor bijvoorbeeld 3 jaar vastzet loop je het risico dat na afloop van die 3 jaren de rentes zijn gestegen. Wanneer je dan een nieuwe periode wilt afsluiten bestaat de kans dat je dus een hogere hypotheekrente en dus bijbehorende hogere maandelijkse kosten hebt. Hierdoor kunnen de lasten dus hoger worden dan de lasten die bij een eerder afgesloten langlopende renteperiode horen. Maar zolang de rentes niet spectaculair stijgen zit je dus goed met een kortlopende rentevaste periode.

Grootste voordeel: lagere maandlasten

Het grote voordeel van een kortlopende renteperiode is toch wel dat de maandlasten stukken lager zijn. Stel dat de rente van een kortere renteperiode 3% bedraagt en van een langere periode 5%, dan levert dit op jaarbasis grote verschillen op. In onderstaand overzicht is aangegeven hoeveel rente je per maand moet betalen bij de verschillende rentepercentages.

Hypotheekbedrag (in Euro’s)Maandlasten korte renteperiode (3%)Maandlaste lange renteperiode (5%)
100.000250417
150.000375625
200.000500833
250.0006251042
300.0007501250
400.00010001667
500.00012502083
1.000.00025004167

Let op: het gaat om bruto ‘kale’ hypotheeklasten. Er wordt dus geen rekening gehouden met hypotheekrenteaftrek, het type hypotheek, aflossingen, overlijdensverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering, enzovoorts.

Wat is wijsheid?

Niemand kan in de toekomst kijken, anders was het niet zo moeilijk om de juiste renteperiode te kiezen. Een gebeurtenis die volgende week plaatsvindt kan alles omgooien. Toch wijst het recente verleden uit dat bijna altijd de kortlopende renteperiodes voordeliger bleken. Ondanks vele pieken en dalen zitten de hypotheekrentes in een dalende lijn de laatste tientallen jaren. Begin jaren ’80 bedroegen de rentes zelfs ruim 10%! Naar verwachting zal de huidige tendens met zeer lage rentes niet aanblijven. Wat wel zeer goed mogelijk is, is dat de rente nog vele jaren relatief laag blijft. Zekerheid versus lagere rentelasten, de keuze blijft uiteraard vrij voor iedereen. Maak voor jezelf de afweging of je langdurend zicht op je vaste lasten wilt hebben of dat je kiest voor sneller gewin.

Lees verder

© 2012 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheekrente niet voor langere tijd vastzettenHypotheekrente niet voor langere tijd vastzettenBij het afsluiten van een hypotheek, moet u ook kiezen voor de duur van de rentevast periode. Te kort vastzetten neem ri…
Is variabele hypotheekrente goedkoper of niet?Is variabele hypotheekrente goedkoper of niet?Een variabele hypotheekrente is meestal goedkoper dan een langdurige vaste hypotheekrente. U neemt met een variabele hyp…
Hypotheekrente lange tijd vastzetten, zekerheid kost geldHypotheekrente lange tijd vastzetten, zekerheid kost geldBij het afsluiten van een hypotheek, kunt u kiezen tussen een zeer korte (één maand) en een zeer lange (twintig jaar) re…
Wat is een variabele hypotheekrente?Wat is een variabele hypotheekrente?Bij het afsluiten van een hypotheek, hebt u de keuze uit verschillende lengtes van rentevaste periodes. U kunt ook kieze…

Moderne architectuur is soms veel moeilijker te verkopenModerne architectuur is soms veel moeilijker te verkopenEen huis bouwen onder moderne architectuur is in. Een top isolatie, de modernste bouwmaterialen, een unieke dakbedekking…
Een huis kopen op de groeiEen huis kopen op de groeiBij het kopen van een huis kunt u beter ver vooruit denken. Een klein appartementje is een goede aankoop voor een huisho…
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 27-01-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.