Parketvloeren zijn er in klassieke en moderne uitvoeringen

Parketvloeren zijn er in klassieke en moderne uitvoeringen Parket is de meest bekende en oudste vorm van houten vloeren. Maar ook anno nu is het nog een zeer gewilde vloer. Parket heeft zijn eigen unieke uitstraling, parket is zeer duurzaam en parket biedt vele mogelijkheden. Het aantal houtsoorten waaruit gekozen kan worden is enorm. En dat is niet de enige keuze binnen de mogelijkheden van een parketvloer. Er is ook een grote keuze in motieven en legpatronen. Kortom een vloer waar iedereen wel iets naar zijn smaak van kan maken.

Parketvloeren


Wat is een (klassieke) parketvloer?

Onder parket verstaan we de meest traditionele houten vloer. M.a.w. een vloer die is opgebouwd uit smalle stroken hout. Deze houten stroken zijn over het algemeen smaller dan 12 centimeter. De stroken kunnen gelegd worden in allerlei verschillende patronen. Variërend van eenvoudig tot zeer druk en opvallend. Klassieke parketvloeren worden vaak afgewerkt met een mooie randafwerking, waardoor het geheel aandoet als een “vloerkleed”. Het meest bekende patroon is het visgraatpatroon met band en bies. Naast het toepassen van verschillende patronen, kan binnen één vloer ook nog eens gewerkt worden met verschillende houtkleuren. Hierdoor kunnen bepaalde patronen benadrukt worden. Vaak wordt een donkerdere kleur toegepast bij de randafwerking. Een dergelijke vloer geeft optisch meer ruimte. De afmeting van de (woon)kamer lijkt daardoor groter.

De moderne parketvloer

Tegenwoordig is parket meer een verzamelnaam geworden voor houtenvloeren. Het assortiment is enorm uitgebreid, waardoor er veel meer mogelijk is geworden. De houtstroken kunnen ook breder zijn dan 12 centimeter. Zelfs stroken van 18 centimeter breed worden toegepast. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende parketvloeren:
  • Tapisparket
  • Lamelparket
  • Massief parket

Tapisparket

Tapisparket (“tapis” is Frans voor tapijt) is de meest klassieke parketvloer, zoals we hem eigenlijk allemaal wel kennen. Met tapisparket worden de houten stroken als het ware als een soort tapijt op de ondervloer verlijmd. Doordat de stroken verlijmd worden, ontstaat er ook een heel stille vloer. Geluidsoverlast voor de buren is hierbij dan ook minimaal. De houten parketstroken worden dus verlijmd en er is dan ook geen mes en groef verbinding aanwezig. Dit maakt ook dat de vloeren gemakkelijk en glad geschuurd kunnen worden. Een vloer van tapisparket kan vaak opgeschuurd worden, waardoor er sprake is van een lange levensduur. De houten stroken van een tapisparket variëren in dikte van ongeveer 6 tot 12 mm. Elke houtsoort kan verwerkt worden in een tapisparket. Eventuele naden kunnen dichtgesmeerd worden met een speciale voegenkit, zodat een gladde vloer ontstaat. Wie liever de robuuste uitstraling van de aparte plankdelen wil zien, is de keuze voor een bredere strook met vellingkant de beste optie.

Lamelparket

Bij lamelparket wordt al snel gedacht dat dit een relatie heeft met laminaat. Maar dat is helemaal niet het geval. Laminaat is gemaakt van kunststof, lamelparket bestaat uit houten delen. De planken van lamelparket worden opgebouwd uit verschillende lagen, daarom worden ze ook wel duo- of multiplank genoemd. Deze gelaagde opbouw zorgt er voor dat de planken minder werken. De toplaag (m.a.w. de houtsoort en de dikte van de toplaag) van de plank bepaald de kwaliteit van het lamelparket. Een toplaag van 4 mm. kan tot twee keer opgeschuurd worden. Een dergelijke behandeling is pas nodig na gemiddeld 10 jaar (mede afhankelijk van de intensiviteit van het gebruik). Dit betekent dat lamelparket een levensduur kan hebben van 30 jaar. Vloeren van lamelparket zijn ook goed zwevend te leggen.

Massief parket

Massief parket bestaat uit planken van 20 tot 22 cm dikte. De planken worden volgens het mes en groef systeem aan elkaar gelegd, waardoor meer het idee ontstaat van een plankenvloer, dan van kleine houten stroken.

Levensduur van een parketvloer

De levensduur van een Tapisparket vloer is ongeveer gelijk aan die van een massief houten parketvloer. De dikte van tapisparket varieert van 6 tot 12 mm. Een massief houten vloer bestaat weliswaar volledig uit hout, maar na ongeveer 6 tot 8 mm. bereik je de veer en groef verbinding uit en kan er niet verder geschuurd worden. De levensduur van Lamelparket is afhankelijk van de dikte van de toplaag, de hardheid van de houtsoort in de toplaag en natuurlijk van de intensiteit van het gebruik. Een toplaag van 2 mm moet wel ongeveer 10 jaar mee kunnen.

Parketvloeren en VPL

VPL staat voor Vereniging Parketvloeren Leveranciers. Alle informatie over deze vereniging is te vinden op www.vplparket.nl. Wie een parketvloer en dus ook een leverancier op het oog heeft, kan via de website controleren of het betreffende bedrijf is aangesloten bij VPL. De vereniging parketvloeren leveranciers heeft kwaliteitseisen vastgelegd en aangesloten bedrijven dienen zich daaraan te conformeren. Deze kwaliteitseisen hebben betrekking op advisering, begeleiding, garantievoorwaarden, levering, vakkennis, vakmanschap en natuurlijk de nazorg.
© 2011 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een houten vloer?Bij het kiezen van een nieuwe vloer gaan veel mensen voor een houten vloer. Het heeft namelijk een warme uitstraling en…
Zo maken we onze parketvloer weer stralend mooiZo maken we onze parketvloer weer stralend mooiWanneer de lente aan de deur klopt, komt ook de jaarlijkse schoonmaak angstvallig dichterbij. Ons interieur neemt hierbi…
Laminaat of parket? Drie argumentenLaminaat of parket is een lastige keuze. Een vloer is namelijk een van de meest bepalende factoren van je interieur. Vee…
Verschil tussen parket en laminaatIn dit artikel leest u over het verschil tussen laminaat en parket. Veel mensen hebben laminaat of parket op de vloer li…

Laminaatvloeren blijven zich nog steeds vernieuwenLaminaatvloeren blijven zich nog steeds vernieuwenLaminaat is inmiddels gemeen goed geworden. Er is bijna geen woning in Nederland te vinden waar geen laminaatvloer aanwe…
Kristalglas: kristalglazen voorwerpenKristalglas: kristalglazen voorwerpenEr zijn veel gebruiksvoorwerpen die van kristalglas wordt gemaakt. Kristalglas werd voor de eerste keer in 1676 gemaakt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AnnaER, Pixabay
  • www.holtzvloeren.nl
  • www.vplparket.nl
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 08-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.