Een eigen interieurontwerp maken

Ben je toen aan een nieuw interieur, maar weet je niet helemaal hoe je het aan moet pakken? Maak dan nu je eigen interieurontwerp!

Intieurontwerp maken

Een eigen interieurontwerp maken kan dé oplossing zijn om je woning weer als nieuw te laten voelen. Kleine veranderingen in je interieur kunnen helpen, maar je kunt ook een compleet nieuw interieurontwerp maken. Dit ga je stapsgewijs aanpakken.

Moodboard als basis

Voor het maken van een interieurontwerp, kan een moodboard het perfecte hulpmiddel zijn om je ideeën en inspiratie te bundelen en om te kiezen voor je gewenste uitstraling, gevoel en stijl. Hierdoor kun je goed bepalen of het de juiste sfeer geeft. Een duidelijke keuze is tenslotte essentieel voor een geslaagd interieur.

Plattegrond van de ruimte

Om een interieurontwerp te maken, is het handig dat je een plattegrond hebt of maakt van de ruimte die dient ingericht te worden. Als je in bezit bent van een bouwtekening, kun je deze overnemen door er bijvoorbeeld een calque-vel overheen te leggen. Wanneer je niet beschikt over calque-vellen, kun je natuurlijk ook een wit blad op de bouwtekening leggen en deze voor het raam houden om over te trekken.
Ben je niet in het bezit van een bouwtekening, dan kun je gemakkelijk zelf de plattegrond maken. Maak een snelle schets van de ruimte, en ga alle wanden opmeten. Ook ramen, deuren, openhaarden en nissen meet je op. Noteer alle maten bij de snelle schets. Om een nette plattegrond te maken is het verstandig een A3 papier te hebben, en een schaalliniaal van 1:50. De schaal 1:50 is namelijk een zeer gebruikelijke schaal, en is eenvoudig met het verrekenen. Het wil zeggen dat elke 50 centimeter in het echt, 1 centimeter op de tekening is. Wanneer je niet beschikt over een schaalliniaal, kun je dit dus via deze manier omrekenen. Het gebruik van een schaal voor de plattegrond is noodzakelijk, want het gaat niet passen om bijvoorbeeld 6,25 meter uit te tekenen op een A3 velletje. Bij het tekenen van de plattegrond kun je voor het gemak bij de voorste muur van de ruimte beginnen. Vanuit hier ga je dan de aansluitende muren tekenen, en andere onveranderbare elementen zoals de ramen, deuren, openhaarden en nissen. Stapsgewijs krijg je op deze manier een omlijning van de ruimte. Om de plattegrond er wat professioneler uit te laten zien, kun je de muren diktes geven, en de ramen en deuren volgens de gebruikelijke symbolen aangeven. Handig is het om ook bij de nette plattegrond de belangrijkste maten aan te geven, bijvoorbeeld de breedte van een muur, deur en raam. Als je de mogelijkheid hebt is het zeer handig om de plattegrond meerdere malen de kopieren, zodat je meerdere schetsen en indelingen kunt maken.

Schetsen

Aan de hand van je moodboard en de in te delen ruimte, ga je bedenken welke functie je aan de ruimte wilt toevoegen. Als je dit weet ga je aan de hand van de sfeer en meubelen die je op je moodboard vind, kijken wat je aan meubelen in de ruimte wilt hebben. Als je bijvoorbeeld een woonkamer gaat inrichten, kunnen dit banken, stoelen, tafels, lampen, poefjes et cetera zijn. Belangrijk is te weten welke hoofd meubelen (bijvoorbeeld een zitbank) er in dienen te staan, deze nemen namelijk vaak de meeste ruimte in. Ga nu de meubelen schetsgewijs in te plattegrond zetten. Houdt hierbij wel rekening met de schaal, een bank die in werkelijkheid 200 centimeter ( twee meter ) breed is, zal op de plattegrond 4 centimeter breed zijn. Ook is het belangrijk rekening te houden met de ruimte die sommige meubelen nodig hebben om er gebruik van de maken. Houdt bijvoorbeeld tussen een bank en salontafel altijd minimaal 60 centimeter ruimte. Probeer op deze manier verschillende composities uit, en houdt je niet aan standaard ideeën. Maak zoveel schetsen tot je denkt dat je een geschikte indeling hebt gevonden voor de nieuwe inrichting. Nu kun je je ontwerp gaan verfijnen en meubilair uit gaan zoeken.

Meubilair zoeken

Als je een duidelijk plan hebt voor wat er aan grootte, hoeveelheid en soort meubelen in de ruimte moet komen te staan, kun je gaan zoeken naar meubelen. Doe dit zeer zorgvuldig, want je wilt natuurlijk wel dat de bank die je graag in je woonkamer wilt hebben ook past. Je hebt je plan voor het ontwerp klaar en aan de hand van de geschatte maten die je aan elk meubel hebt gegeven, kun je precies kijken of de gevonden meubelen wel passen. De meubelen kun je zoeken op diverse webwinkels, in tijdschriften, in vakbladen of je kunt natuurlijk een bezoek brengen aan een woonwinkel. Houdt bij het zoeken van het gewenste meubilair, ook rekening met de kleuren die je graag in je woonkamer wilt. Raadpleeg je moodboard om te kijken of de gewenste kleuren overeenkomen. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de kleuren die je op de wanden, vloer, gordijnen en accessoires wilt hebben. Zorg ervoor dat de gewenste kleuren niet te aanwezig, rommelig of te afwezig zijn. Meubilair is een hoofdzaak bij je interieurontwerp, maar over de afwerking mag zeker niet te gemakkelijk gedacht worden.

Afwerkingsmaterialen

Onder afwerkingsmaterialen verstaan we diverse producten voor op de wand, vloer en voor de ramen. Vooral de kleur- en materiaalkeuze voor op de wanden en vloer kunnen toonaangevend zijn voor de sfeer van de ruimte. Bij de keuze van deze afwerkingsmaterialen kun je ook weer op je moodboard kijken, misschien je daar al enkele afbeeldingen van gevonden die je aanspreken. Over het algemeen is het verstandig geen nadruk te leggen op de wanden en vloer door middel van felle kleuren. Een vloer verander je niet zomaar, dus kies voor neutrale kleuren. Laat je goed informeren door een vloerspecialist voor de materiaalkeuze van de vloer. Vaak worden gordijnen 'vergeten' en wordt er daardoor maar snel even een afwerking gekozen. Denk hier echter goed over na, want zowel de functie als de kleur en de stof van het afwerkingsmateriaal is zeer belangrijk. Laat je ook hierbij eventueel informeren door een specialist voor de juiste keuze.

Verlichting

Naast het afwerkingsmateriaal, is ook de verlichting een zeer belangrijk aspect om over na te denken. Verlichting heeft naast zijn functionele waarde ook een belangrijke invloed op de sfeer. Bepaal waar je verlichting nodig hebt en wat voor soort lampen geschikt zijn. Houd ook met de keuze voor lampen rekening met het in de moodboard gekozen sfeer en kleur. Het kan handig zijn om naast het zoeken naar de lampen, ook een verlichtingsplan te maken. Via deze manier kun je gemakkelijker bepalen hoeveel licht er nodig is, en welke functie iedere lamp heeft.

Finishing touch

Last but not least, is de accessoires voor je interieur. Met accessoires geef je de ruimte ontzettend veel sfeer. Kussens, planten, fotolijstjes, kaarsjes, schalen, spiegels en noem maar op, bepalen in grote mate de gewenste sfeer. Kijk ook hierbij weer goed naar je moodboard, welke kleuren accessoires zie je hierop en wat voor soort accessoires. Wees creatief in het bedenken van verschillende accessoires, maar denk ook aan de functie die sommige accessoires kunnen hebben. Pas op dat je niet teveel accessoires in je interieur wilt toepassen, dit kan namelijk een rommelig en druk effect aan de ruimte geven.
© 2011 - 2024 Shannach, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandaanzichten maken je interieurontwerp compleetHeb je een interieurontwerp gemaakt, maar ben je erg benieuwd naar hoe het er in je eigen woonkamer uit komt te zien? Ma…
Verlichtingsplan maken voor je interieurontwerpVerlichting in je interieur is ontzettend belangrijk, het kan de sfeer in je huis maken en breken. Om te voorkomen dat h…
Een opleiding binnenhuisarchitectuur volgenEen opleiding binnenhuisarchitectuur volgenHet interieur, de indeling en inrichting van woningen en bedrijven speelt een steeds belangrijkere rol. Hiermee kan men…
Samenwonen: Een interieur dat bij jullie pastSamenwonen: Een interieur dat bij jullie pastTwee mensen, twee verschillende smaken. Het overkomt bijna ieder stel dat gaat samenwonen: jullie worden het maar niet e…

Sfeervol huis of studentenkamer inrichten met klein budgetSfeervol huis of studentenkamer inrichten met klein budgetWeinig geld en toch leuk wonen! Een gemiddelde studentenkamer kost in 2011 al gauw €350 en dat is een hele hap als je mo…
Een moodboard maken voor je interieurHeb je allemaal gedachten en ideeën, maar weet je niet zo goed welke uitstraling je precies wilt in je huis? Een moodboa…
Shannach (20 artikelen)
Laatste update: 20-09-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.