Van klein naar groot wonen

Van klein naar groot wonen Als je van klein wonen naar groot wonen gaat, en dat “klein” en “groot” wordt door iedereen weer anders ingevuld, dan heb je behalve veel ruimte ook veel spullen nodig. Althans dat is voor velen de eerste gedachte. Toch is het goed hier in alle rust naar te kijken en niet als een bezetene spullen te gaan kopen. Begin bij het begin en dat is een wit vlak ...

Neem je tijd

Als je van klein naar (beduidend) groter wonen gaat dan ervaar je, terecht, je nieuwe ruimte als een enorme zee van ruimte. Veel mensen zijn geneigd direct naar de meubelwinkels te rennen en de ruimte vol te proppen, om vervolgens tot de conclusie te komen dat het toch niet helemaal goed gaat. Het wordt een pakhuis, het aangeklede huis voelt als los zand en je kunt er geen geheel van maken of je koopt je meubelen op een verkeerde afmeting.

Kijk goed rond!

Ga niet te overhaast te werk, neem je tijd en kijk eerst een goed rond. Zorg dat je een platte grond van de ruimtes hebt, maar ook een meetlat en bepaal de kleuren (dit heeft uiteraard te maken met wat jij als mooi ervaart en dit in combinatie met de licht inval). Is het een lichte ruimte of juist niet, want soms komen gewenste kleuren te donker of ietwat verkleurd over bij een bepaalde lichtinval.

Hoe ga je van klein naar groot?

De ruimte

Begin met de ruimte op je in te laten werken. Als je langer klein gewoond hebt, dan is het niet zo vreemd dat je een grote ruimte plots als kolossaal ervaart. Je hebt de ruimte niet nodig om te leven, maar het is wel prettig en dus wil je er een lekkere woonruimte van maken. Bedenk dan eerst wat je met de ruimte wil. De traditionele eethoek en zithoek, kan altijd nog. Eerst je wensen en eisen goed duidelijk krijgen voor jezelf.

Oriënteren

Je portemonnee open trekken kan altijd nog, maar oriënteer je eerst eens en bekijk ruimtes die ongeveer gelijk zijn aan je nieuwe grote ruimte. Zie hoe die kamers zijn gericht, wat is mooi en wat niet, de stoffen, de kleuren etc. Zo kan je ook bij vrienden en bekende ideeën opdoen. Daarmee uiteraard niet gezegd dat als je even geen inspiratie hebt, je één-op-een moet kopiëren.
Na de oriëntatiefase ga je voor jezelf een grove indeling maken en dan heb je meer zicht op wat je met deze grote ruimte kunt doen. De schakeling van klein naar (beduidend) groter gaat vaak in stapjes, tenminste als je de ruimte optimaal wilt inrichten.

Indelen

Met al die ideeën kan je aan de slag en globaal de indeling maken. Met eenvoudig ruitjespapier - waar je vakjes van 1 cm bij 1 cm gebruikt – kan je op schaal werken en kan je in het klein zien wat meubelen doen in de ruimte. Vergeet ook niet de ramen en deuren te tekenen. Op deze wijze kan je een kleine bank proberen of juist een grote, met grote losse fauteuils of kleine bankjes. Maar misschien wil je een grote eettafel, kijken wat je kwijt kan en je toch nog genoeg loopruimte hebt. Als je alles op schaal erin zet en schuift tot een ideale ruimte, dan kan je met de ideale plattegrond gaan winkelen.

Meubelen op de groei

Veel mensen kiezen uiteindelijk toch relatief kleine meubelen te kopen, eigenlijk té klein. Zelfs als je klein woont, kan een flink meubel juist de ruimte optisch vergroten. We vinden het wel mooi, maar durven vaak niet. Bij een grotere ruimte moet je ook met grote meubelen werken, om de mooie grote meubelen tot uiting te laten komen. Als het op schaal goed bezig bent geweest en mooi overkomt, maar in de winkel kolossaal overkomt, houdt dan toch vast aan je oorspronkelijke plan. De meubelwinkels maken in de etalages vaak de doorsnee huismaker en dan kan een bank plots de halve ruimte bezetten. Maar als je groter woont, dan moet je dat in perspectief zien … maar dat is niet eenvoudig.

Andersom kan ook, want er zijn ook meubelwinkels die de meubelen in de enorme ruimte zetten en grote meubelen lijken dan plots heel klein. De plattegrond op schaal is dus van wezenlijk belang.

Accessoires

Het is leuk om direct je accessoires te kopen, maar niet slim. Het is beter om je meubelen te hebben staan en pas daarna te kijken hoe je je woning verder aan wilt kleden. Immers een grote woning kan aanleiding zijn om van alles te kopen, maar als je eenmaal aan het aankleden bent, kan het toch te veel zijn of niet de juiste afmeting hebben, wil je mogelijk iets meer kleur toevoegen (wat prima kan met accessoires) of wil je de ruimte toch liever leeg laten. De een houdt van vol en knus en de ander houdt van “less is more”. Voor de meeste mensen geldt dat men het pas ziet, als het er ook echt is. Als je al je meubelen hebt staan, krijg je het beste beeld van wat er nog bij moet en wat niet.

Tot slot

Van een kleine ruimte naar een grote ruimte kan ook betekenen dat je juist die grote ruimte lekker tot uiting laat komen en een beperkt aantal meubelen en accessoires in de ruimte wil plaatsen. Als je niet de ervaring hebt met een grote ruimte, is het vaak een kwestie van uitproberen. Neem er de tijd voor en geniet van het moment. Dat maakt de ruimte, zometeen als deze af is, zeker zo prettig om in te genieten. En of je nu in een kleine of grote ruimte leeft … het moet wel je eigen ruimte worden. Jij moet er immers lekker in kunnen leven.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sfeervol huis of studentenkamer inrichten met klein budgetSfeervol huis of studentenkamer inrichten met klein budgetWeinig geld en toch leuk wonen! Een gemiddelde studentenkamer kost in 2011 al gauw €350 en dat is een hele hap als je mo…
Een stijlvolle woning creërenEen stijlvolle woning creërenDe een heeft weinig interesse als het om de inrichting van de woning gaat en de ander richt zijn/haar woning graag stijl…
Een woning huren in Belgie: Plichten van de huurderEen woning huren in Belgie: Plichten van de huurderAls je een huis of appartement huurt, heb je als huurder rechten, maar vanzelfsprekend ook plichten tegenover de eigenaa…
Wonen: rust in het interieurWonen: rust in het interieurRust in het interieur creëer je echt niet alleen door het huis half leeg te halen. Wat voor de een rust is, is dat voor…

Zara Home winkels: adressen, openingstijden en online shopZara Home winkels: adressen, openingstijden en online shopNadat Zara al is gegroeid tot één van de grootste modeketens van Nederland en België verovert het nu langzaam de woonhui…
Van kist naar kussenkastEen kast koop je toch gewoon bij Ikea. Voor veel mensen gaat die vlieger op. In veel gevallen is een kast een opbergmeub…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.