Natuurlijke vloerbedekking: kurk, linoleum en marmoleum

Natuurlijke vloerbedekking: kurk, linoleum en marmoleum Kurk, linoleum en marmoleum zijn gladde soorten vloerbedekking die, misschien een beetje tegen de verwachting in, zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Deze materialen worden dichtbij huis gehaald, waardoor dit ook duurzame, milieuvriendelijke vloerbdekking is. Kurkvloeren worden weliswaar heel anders geproduceerd dan linoleum en marmoleum, maar de eindproducten hebben toch veel overeenkomsten. Ze zijn glad en gemakkelijk schoon te houden, werken isolerend en geluiddempend en zijn bovengemiddeld decoratief. Daarmee passen ze goed in een modern huishouden, maar zeker ook als projectvloeren in een bedrijf. Artikelindeling (interne links)

Natuurlijke materialen

Kurk groeit aan een boom en kan als zodanig worden geoogst. Daarna kunnen er vrij gemakkelijk producten van worden gemaakt. Linoleum en marmoleum, in wezen een vergelijkbaar product, zijn gemaakt van een mix van grondstoffen waarvan lijnolie de belangrijkste is. Het onderlinge verschil is dat marmoleum een gemarmerd effect heeft, terwijl linoleum effen blijft.

Vanuit milieutechnisch oogpunt is het interessant dat deze vloeren van natuurlijke materialen worden gemaakt, zeker aangezien de gebruikte grondstoffen in Europa zelf worden geoogst. Het maakt de milieubelasting van deze vloeren erg laag. Qua aangezicht komen kurk en linoleum echter minder natuurlijk over dan andere opties zoals sisal, zeegras, natuursteen of houten vloeren.

Daar staat tegenover dat de decoratieve mogelijkheden veel groter zijn dan bij genoemde alternatieven. Vandaar dat deze vloerbedekkingen populair zijn bij binnenhuisarchitecten en mensen die hun huis graag creatief inrichten. Hieronder volgt een toelichting op beide vloertypen.

Kurkvloeren

Kurk wordt om precies te zijn gemaakt van de bast van de kurkeik. Deze bast wordt eens in de zoveel jaar van de boom gestript, waarna er een nieuwe aangroeit. De eiken groeien rond de Middellandse Zee, met name in Portugal. De kurkvloer wordt vervolgens gemaakt van kurkkorrels die worden gebonden met kurkhars.

Voor het leggen van vloeren zijn zowel tegels als laminaat beschikbaar. De kurk is daarbij meestal verlijmd op een houten basis. De vloer gaat zo’n 15-20 jaar mee. Er is wel iedere drie jaar een nieuwe laklaag nodig, waarbij dan uit ecologisch oogpunt bij voorkeur een middel op waterbasis wordt gekozen.

Kurk heeft een gesloten honingraatstructuur die lucht in de vloer houdt. Daardoor werkt de vloer bijzonder isolerend en geluiddempend. Hij voelt ook warm aan. Het isolerend vermogen is zelfs zo sterk dat het weinig zin heeft om vloerverwarming aan te leggen, want dat komt er niet doorheen. Kurk is, wat niemand zal verwonderen, ook waterafstotend. We kennen dit materiaal immers nog het best van deze eigenschap. Toch kan het in alle mogelijke kleuren worden gebeitst.

Het effect van een kurkvloer is eigenlijk altijd stijlvol, doch extra als je een heel donkere (voor een klassiek interieur) of juist heel lichte (voor een modern interieur) tint neemt. Goedkoop is de kurkvloer echter niet.

Het materiaal kan uitstekend worden gerecycled. Er kunnen echter giftige lijmsoorten zijn gebruikt bij het verlijmen van de kurk op de ondervloer. Er bestaat een Duits keurmerk, het zogeheten ‘Kork-logo’, dat aangeeft wanneer de vloer ecologisch verantwoord is. Er zitten dan geen weekmakers, vluchtige stoffen of formaldehyde in.

Linoleum en marmoleum

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is linoleum een zuiver natuurproduct. Dit in tegenstelling tot het ogenschijnlijk vergelijkbare vinyl, dat juist synthetisch is. Het wordt gemaakt van uit de zaden van vlasplanten geperste lijnolie dat samen met hars van pijnbomen tot een bindmiddel wordt gemengd. Daarna wordt het vermengd met kurk of houtmeel, kalksteen en pigmenten. Dit levert linoleumkorrels op, die op een ondergrond van jute of canvas worden gewalst. Dit procedé bestaat al meer dan honderd jaar.

Marmoleum is feitelijk een merknaam en is een samenstelling van de woorden linoleum en marmer. Het is dan ook de gemarmerde variant van linoleum. Het is ontworpen door de Forbo linoleumfabriek uit Krommenie, marktleider op het gebied van linoleum.

Linoleum en marmoleum hebben veel voordelen. Ze zijn gemakkelijk te reinigen en tellen als antistatisch en dus stofafstotend . Er zijn wel speciale schoonmaakmiddelen voor nodig die zorgen dat de vloer een beetje vettig blijft. Het probleem met veel andere (agressieve) schoonmaakmiddelen is dat ze de lijnolie in de vloer afbreken, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Beide vloersoorten zijn slijtvast en gaan lang mee. Het is een tamelijke harde vloer waar geen indrukken of krassen in achter blijven. Daarnaast hebben ze ook isolerend en geluiddempend vermogen en zijn ze uitstekend bestand tegen vocht. Linoleum en marmoleum vatten bovendien niet snel brand, maar voelen wel redelijk warm aan. Het is een alleszins betaalbaar product, zij het duurder dan vinyl.

De decoratieve mogelijkheden van linoleum en marmoleum zijn zoals gezegd groot. Linoleum is bijvoorbeeld verkrijgbaar in talloze dessins, maar ook effen. Daarbij geldt dat zowel linoleum als marmoleum goed te gebruiken zijn om figuren mee in de vloer te leggen, want het kan gemakkelijk worden gesneden. Daarom is het een geschikte vloerbedekking voor creatieve personen die iets bijzonders van hun interieur willen maken.

Linoleum en marmoleum zijn op volgende manieren verkrijgbaar:
  • Op rol
  • Als tegels of losse stroken
  • In de vorm van klikpanelen (al betreft dit voornamelijk marmoleum)

Vanwege alle voordelen op milieutechnisch gebied heeft linoleum een keurmerk voor milieuvriendelijke producten.

Toepassingen

In principe is kurk zo goed bestand tegen vocht dat het zelfs in erg vochtige ruimtes als badkamers kan liggen. Voor linoleum en marmoleum is dat minder verstandig.

In ruimtes waarin veel wordt gelopen passen al deze vormen vloerbedekking goed. Vandaar dat ze ook veel worden aangeboden als projectstoffering voor kantoren en bedrijven. Een aantal aanbieders zijn zelfs gespecialiseerd in het leggen van bedrijfsvloeren.

Er bestaat ook een extra verende variant van linoleum, het zogenaamde kurklinoleum, dat speciaal geschikt is voor vloeren in sporthallen.

Aanschaf

Zowel voor kurkvloeren als voor linoleum en marmoleum zul je op zoek moeten naar een speciaalzaak. Dat is echter voor veel soorten vloerbedekking zo. Tenslotte is het ook beter wanneer je vloerbedekking gelegd wordt door een specialist die weet waar hij mee bezig is, want waarschijnlijk zul je lang met een vloerbedekking doen. Schroom daarom niet leveranciers over het hele land met elkaar te vergelijken, bijvoorbeeld op het internet, en een flink eindje te reizen voor de aanbieder die jou het beste bevalt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Varenna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke vloer past het best bij jou?Elke vorm van vloerbedekking heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is verstandig om jezelf grondig te informeren alvore…
Linoleum vloeren: voordelen, onderhoud en plaatsingIedereen heeft weleens een linoleum vloer gezien in een ziekenhuis of een gymzaal. Een linoleum vloer is tegenwoordig ni…
Vloerbedekking verwijderen doe-het-zelf of laten doenAfhankelijk van de soort en de bevestiging is vloerbedekking verwijderen ofwel gewoon een klus ofwel een vreselijk lasti…
Vloeren: soorten vloeren, vloerbedekking en vloerverwarmingVloeren: soorten vloeren, vloerbedekking en vloerverwarmingEen vloer is na de fundering het eerste grote bouwelement van een huis of ander bouwwerk. Door de vloer kan een eerste i…

Annie Sloan chalk paint: de wonderverfAnnie Sloan krijtverf: misschien heeft u er al wel eens van gehoord. Deze wonderverf wint steeds meer aan populariteit.…
Natuurlijk tapijt: jute, kokos, sisal en zeegrasJute, kokos, sisal en zeegras zijn duurzame en milieuvriendelijke materialen die ook worden gebruikt voor het weven van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tama66, Pixabay
  • www.duurzaamthuis.nl/duurzaam-wonen/vloeren
  • www.editions-tondeur.be/nl/ - 'Vasttapijt. De vezels van het comfort'.
  • Nl.wikipedia.org - linoleum
  • www.ikknapmijnhuisop.nl/vloer/marmoleum-vloer
  • Foto: traditioneel zwart-wit geruit linoleum.
Reactie

Mirjam Gielen, 03-03-2013
Wij hebben al jaren een marmoleumvloer en zijn daar heel tevreden over. Na 22 jaar (!) zie je wel wat beschadigingen en ook lichte slijtage, maar dankzij de gemêleerde kleuren van het marmoleum vallen die niet zo vreselijk op. Voor het schoonmaken adviseer ik om twee keer per jaar de vloer te ontdoen van de oude polish (zijn speciale krachtreinigers voor) en hem opnieuw te polishen door drie keer een dunne laag aan te brengen. De gebruiksaanwijzing adviseert twee keer, maar drie keer een dunne laag geeft echt een nog mooier resultaat en ach, als je toch bezig bent, kan die extra keer ook wel. Het aanbrengen is niet zwaar met een dweil om een schrobber. Wel echt goed op laten drogen tussendoor.
Verder kun je wekelijks dweilen met een speciale zeep die je niet met water hoeft af te nemen, ook niet veel werk dus. De middelen van het merk Hagesan bevallen mij goed, maar zijn niet altijd makkelijk te verkrijgen. Reactie infoteur, 04-03-2013
Beste Mirjam,

Bedankt voor je reactie en voor de tips! Op deze manier kun je een marmoleumvloer duidelijk lang goed houden. Want 22 jaar, dat is nog eens echt duurzaam…

Groetjes,
Varenna

Varenna (113 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.