Hoe krijg ik zachte handdoeken?

Hoe krijg ik zachte handdoeken? De een zweert bij een harde, stevige handdoek na bad of douche juist vanwege het schurende gevoel, en heeft de huid graag roodgloeiend na de droogbeurt. De ander gruwt hiervan en wil zich het liefst afdrogen met het hotel-gevoel van zacht en donzig of kan de ruw geworden vezel helemaal niet verdragen op de gevoelige huid. Hoe krijg je van die zachte handdoeken? Een aantal tips en trucs verzameld.

Handdoeken: veranderd in schuurpapier...

Kun jij je pasgewassen en gedroogde handdoeken bij wijze van spreken tegen de muur zetten omdat ze hard als schuurpapier zijn geworden? Opvouwen moet met een paar harde knikken omdat ze alles behalve zacht zijn? Als je daarvan houdt omdat je na het douchen een flinke scrub wel op prijs stelt is er natuurlijk geen probleem. Velen hebben echter liever de luxe van een fluweelzachte badhanddoek, zoals je die krijgt in een hotel. Zodat je je na bad of douche heerlijk kunt hullen in een wolk van donzig en zacht om je mee af te drogen. Hoe kun je dit bereiken?

Tips en trucs voor zachte handdoeken: voor elk wat wils

Er zijn verschillende oorzaken die meespelen bij het ontstaan van keiharde handdoeken. Om die reden is er ook niet slechts één oplossing om er wat aan te doen. Wat voor de een geldt, hoeft voor de ander niet haalbaar te zijn of die heeft daar zo weer eigen ideeën over. Daarom hier een aantal tips en trucs voor zachte handdoeken verzameld, met achtergrondinformatie. Zodat er - voor wie ernaar op zoek is - misschien nieuwe bij zitten om uit te proberen.

Schaf handdoeken van een goede kwaliteit aan

Het lijkt een open deur, maar begin met de aanschaf van handdoeken van een goede kwaliteit. Dus gebruik je nog steeds je oude, verwassen exemplaren met rafels en gaten dan kun je overwegen deze voortaan als poetslap te gebruiken en nieuwe aan te schaffen. Een goede handdoek is dik en gemaakt van 100 % katoen. De dikte is belangrijk omdat er dan een groot oppervlak is aan katoenvezel, waardoor er goed water kan worden opgenomen. Vind je het prettig om een handdoek helemaal om je heen te kunnen slaan, kies dan voor een groter formaat (badhanddoek) voor na je bad of douche. Handdoeken van een goede kwaliteit vind je bijvoorbeeld bij de HEMA of IKEA. Kun of wil je niet een bedrag in één keer uitgeven voor een stapel handdoeken van betere kwaliteit, koop er dan af en toe eentje of vraag ze kado.

Was je handdoeken op de juiste manier

Apart wassen

Door je handdoeken bij elkaar maar apart van kleding te wassen voorkom je dat de katoenvezels beschadigd kunnen raken door bijvoorbeeld knopen en ritsen. Stop de wasmachine niet te vol. Heb je weinig handdoeken en dus een kleine hoeveelheid wasgoed gebruik dan het verkorte, snelwas- of ecoprogramma van je wasmachine, en pas de dosering wasmiddel aan.

Hoeveel wasmiddel?

Gebruik eerder wat minder dan te veel wasmiddel, kijk hiervoor op de verpakking. Bij hard water heb je meer wasmiddel nodig dan bij zachter water. Harder water betekent dat er meer kalk in zit, en in wasmiddel zit waterontharder. Controleer eventueel de hardheid van het leidingwater in je buurt. Je kunt dit navragen bij het waterbedrijf in de regio waar je woont.

In Nederland zijn veel gebieden waar het water zacht tot gemiddel hard is, maar woon je niet in zo’n gebied dan kun je nog eenvoudige maatregelen nemen. Een oplossing is bijvoorbeeld voor het toevoegen van je wasmiddel de (lagere) dosering voor zacht water aan te houden en alleen wat extra waterontharder toe te voegen om het hogere kalkgehalte te neutraliseren. Dit kan los worden gekocht en is o.a. te koop bij de natuurvoedingswinkel. Goedkoper, goed voor zachte handdoeken en doordat er minder wasmiddel wordt gebruikt beter voor je wasmachine.

Lage temperatuur: voldoende

Handdoeken die eenmalig zijn gebruikt voordat ze in de wasmand belanden zijn vaak niet echt vuil; behandel eventuele vlekken van te voren apart met een vlekverwijderaar. Door wassen op lage temperatuur (30 of 40 graden) worden je handdoeken evengoed schoon, maar gaan ze langer mee. Voorwassen is met de wasmiddelen van tegenwoordig niet meer nodig. Je bespaart er ook behoorlijk wat energie mee.

Wasverzachter: zachte was met voor- en nadelen

Voor een zachte (handdoeken)was die bovendien lekker ruikt is er natuurlijk de wasverzachter. Hiervan zijn veel verschillende te koop, van bekende merken tot huismerk. Je handdoeken worden er wel zacht van maar zullen daarna minder goed water opnemen, dus slechter afdrogen. Dat komt omdat er in feite een laagje om de vezels komt te liggen, waardoor deze niet meer aan elkaar kleven tijdens het droogproces. Dit laagje ontstaat als restanten oppervlakte-actieve stoffen uit het wasmiddel worden geneutraliseerd door de stoffen in de wasverzachter. De vezels voelen hierna zachter aan, maar het absorberend vermogen ervan is afgenomen.

En goed om te bedenken: het grootste gedeelte van de toegevoegde wasverzachter spoelt met het afvoerwater weg tijdens het wasproces. In wasverzachter zat vroeger een stof die zeer schadelijk was, (distearyl-dimethylammoniumchloride) maar die is vervangen. De stoffen die er tegenwoordig voor in de plaats worden gebruikt zijn beter afbreekbaar en daarmee minder schadelijk voor het milieu.

Wil je toch wasverzachter gebruiken, houd je dan aan de doseerinstructies: niet alleen van de wasverzachter maar ook van het wasmiddel. Bij het gebruik van teveel wasmiddel zullen er nog meer zeepresten achterblijven in je handdoeken, die door de wasverzachter niet geneutraliseerd kunnen worden. Sommige wasverzachters zijn geconcentreerd, hiervan heb je per wasbeurt veel minder nodig. Lees de verpakking voor het juiste gebruik.

Wil je wel wasverzachter gebruiken maar kun je niet tegen het parfum wat erin zit, dan zou je ook de wasverzachter van Ecover (natuurwinkel) of Neutral kunnen proberen. Ecover is ‘veilig voor de huid dankzij plantaardige ingrediënten’. Is ook nog beter voor het milieu. Neutral is parfum-vrij en bovendien hypo-allergeen. Kwestie van uitproberen.

Azijn: simpel en goedkoop

Veel mensen zweren erbij: giet voor het wassen een scheut azijn in het bakje voor de wasverzachter voor zachte handdoeken. De verklaring is simpel: kalkdeeltjes en (vettige) zeepresten uit het waswater blijven achter in de handdoeken tijdens het wasproces. Azijn ontkalkt en ontvet, en lost deze op. Voor de werking maakt het niet zoveel uit of hiervoor schoonmaakazijn of natuurazijn wordt gebruikt; het gaat om het azijnzuur.

Bijkomend voordeel is dat gekleurde handdoeken mooier van kleur blijven. Eventueel kun je de handdoeken tussendoor een keer met alleen azijn wassen, dus in plaats van wasmiddel. Nieuwe, gekleurde handdoeken kun je voordat je ze gaat gebruiken sowieso het beste eerst een keer met alleen azijn wassen voor het behoud van de kleuren. Een nadeel van het gebruik van azijn zou kunnen zijn dat de lichtzurige geur wat achterblijft in de handdoeken, niet iedereen houdt daarvan.

Drogen: buiten, binnen, in de wasdroger...

De zoutkristallen (zoals kalkdeeltjes) in het water van de schone, natte was blijven achter en slaan in de vezels neer wanneer het water verdampt bij het droogproces. Daardoor worden handdoeken pas echt hard tijdens het drogen. Wanneer de drogende was in beweging blijft worden deze kristallen ‘gebroken’ en voelt de was niet meer hard aan. Daarom ook:

Tip: hoe je je handdoeken ook laat drogen, het beste is om ze even goed uit te slaan voor èn na het drogen

Buiten aan de waslijn

Als het even kan: laat je handdoeken buiten in de wind aan de waslijn wapperen. Het kost niets en de frisse geur van buiten krijg je er gratis bij. Laat je je handdoeken op deze manier drogen dan hoef je geen wasverzachter te gebruiken bij het wassen. Door de beweging van de wind worden ze zachter dan wanneer ze onbeweeglijk aan een rekje hangen.

Binnen aan een rekje

Heb je geen wasdroger en regent het buiten, dan ben je gedwongen je handdoeken binnen op een rekje te laten drogen. Wat dan ontbreekt is de beweging tijdens het drogen die er wel is in de wind buiten of in de wasdroger. Dit kun je nabootsen door je handdoeken tijdens het drogen een paar keer extra uit te slaan, te ‘verfrommelen’ en weer op te hangen. Als je je handdoeken op deze manier laat drogen kun je eventueel wasverzachter gebruiken.

In de wasdroger

Als buiten drogen niet mogelijk is of het regent is de wasdroger nog altijd je beste kans op zachte handdoeken. Gebruik je de wasdroger dan is het niet nodig om wasverzachter te gebruiken bij het wassen. Ben je gehecht aan een lekker geurtje dan kun je eventueel een droogtrommeldoekje erbij doen. Kies een droogprogramma dat niet te heet is, anders kunnen de katoenvezels beschadigen door de hitte. Als het droogprogramma klaar is laat de handdoeken dan niet in de trommel zitten, maar haal ze er direct uit. Als je de droger uit oogpunt van energieverbruik liever niet onnodig gebruikt, kun je je handdoeken eerst laten drogen op een rekje. Wanneer ze bijna droog zijn doe ze dan nog een minuut of vijf in de droger.

Tip: doe samen met de handdoeken een paar tennisballen in de droger voor een nog zachter resultaat

Strijken, borstelen: wel of niet doen?

Van strijken worden je handdoeken misschien wel iets zachter, maar de door de hitte raken de katoenvezels wel beschadigd. De handdoeken zullen hierdoor minder goed water opnemen, dus slechter afdrogen en slijten bovendien sneller. Liever niet doen dus.

De handdoeken opborstelen met een stijve borstel wordt ook wel als tip gegeven om ze zachter te maken. Waarschijnlijk lukt dat wel, want de vezels worden ‘luchtig rechtop’ gedwongen, maar ook hierdoor zullen de lusjes gauw beschadigen en slijten de handdoeken sneller. Bovendien is het een hoop werk.

Opbergen

Als je je gedroogde handdoeken gaat opbergen, sla ze nog eens uit zodat ze ‘soepel en luchtig’ worden. Probeer ze met wat extra ruimte in de kast te leggen. Liggen ze op elkaar op een stapel gepropt dan blijft er van de donzige luchtigheid niet veel over. In plaats van opvouwen kun je ze ook luchtig oprollen. Heb je de ruimte in je badkamer dan kun je ze ook daar opbergen. Door de hogere luchtvochtigheid daar zullen ze vanzelf wat zachter blijven. Als je geen ruimte hebt in je badkamer voor de opslag van je schone handdoeken, hang dan in ieder geval alvast je schone handdoek op de rand van de douchecabine voordat je gaat douchen. Dan bereik je hetzelfde.
© 2011 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Originele cadeautjes zelf maken: Een taart van handdoekenOriginele cadeautjes zelf maken: Een taart van handdoekenBijna iedere dag worden er wel cadeautjes gegeven. Is het niet zakelijk, dan is het wel voor een verjaardag of andere pe…
Creatieve cadeaus voor babyshowersDe geboorte van een kind is iets dat uitgebreid gevierd moet worden! En bij een feestje hoort natuurlijk een cadeau. Vaa…
Handdoeken: diverse soorten en maten, meestal van badstofHanddoeken: diverse soorten en maten, meestal van badstofDe naam handdoek is eigenlijk niet geheel correct. Hoewel een handdoek dikwijls wordt gebruikt om de handen droog te mak…
Harde en zachte lenzenWie slechte ogen heeft en geen bril wil dragen kiest vaak voor contactlenzen. Er bestaan echter twee soorten lenzen: har…

Meubilair onderhouden, zo doe je dat!Meubilair onderhouden, zo doe je dat!We houden er allemaal wel van om in een mooi en gezellig huis te wonen dus gaan we op zoek naar het perfecte meubilair o…
10 tips om te besparen in het huishouden10 tips om te besparen in het huishoudenHet leven wordt steeds duurder. Door onnodige uitgaven te vermijden en op te letten in het huishouden, kan je op het ein…
Bronnen en referenties
  • http://www.electrolux.nl
  • http://www.silan.be/nl/wasmachine.php
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wasverzachter
  • http://www.lekkerinhetleven.nl/articleNL/wonen/huishouden/heerlijk_zachte_handdoeken.aspx
  • http://www.ecover.com/nl/nl/Wasverzachter.htm
  • http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=Wasmiddelen#Wasverzachter:_niet_altijd_nodig
  • http://www.yunomi.nl
Reactie

Harry, 05-02-2014
Ik ben een alleenwonende man (partner woont in Schotland) en ik heb een wasmachine van een goed merk en woon in Midden-Nederland (water van gemiddelde hardheid, 7 dH). Mijn was met handdoeken e.a. komen er altijd "hard" en "ruw" uit. Ikzelf vind dat op zich niet erg. Ik gebruik een goedkoop wasmiddel en wasverzachter van de AH. Onlangs was mijn Schotse vriendin weer bij mij en bracht een vederzachte handdoek mee. Deze liet ze bij mijn achter voor de volgende keer (scheelt bagage in het vliegtuig). Tot mijn ontsteltenis en verdriet kwam deze handdoek er na het wassen "keihard" uit. Ondanks het feit dat ik alles aan de wasmachine heb bijgehouden: filter verschonen en rubberen randen schoonmaken. Hoe kan dit dan toch gebeuren? Ik kom regelmatig bij andere mensen en locaties waar de handdoeken echt zo ontzettend zacht zijn, dat ik denk: wat doe ik nu verkeerd? En als men mij nu gaat vertellen dat ik wasmiddel en wasverzachter van het duurste merk moet gaan kopen: onzin. Mijn moeder en oma deden dat ook niet en die hadden ook altijd de zachtste handdoeken… Dus wat moet ik nu (beter) doen? Groet, Harry. Reactie infoteur, 06-02-2014
Beste Harry,

Je hebt naar mijn idee al meer aandacht gegeven aan dit onderwerp dan veel mensen ooit zullen doen! Ik kan alleen maar aannemen dat het water in Schotland een stuk zachter is dan in ons land, maar zeker weten doe ik dat natuurlijk niet. Ik weet niet of andere lezers een verklaring of oplossing hebben?

Vriendelijke groet,
Lexia

Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 29-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.