Milieuvriendelijk wassen met de ecowasbal

Milieuvriendelijk wassen met de ecowasbal De ecowasbal kan samen met de vuile was in de wasmachine. De bal is gemaakt van recyclebaar materiaal, met een vulling van keramische balletjes. De balletjes in de ecowasbal zouden het vuil los moeten weken zodat de was schoon en fris uit de wasmachine komt. Er is weinig tot geen wasmiddel meer nodig. Bij sterk vervuild wasgoed en vlekken is het gebruik van een wasmiddel of vlekkenmiddel aan te raden. Wassen met een ecowasbal vermindert de kans op huidallergie. Textiel blijft kleurecht, zacht en elastisch. Een ecowasbal gaat ongeveer 1000 wasbeurten mee.

Het wassen van textiel met wasmiddel

Textiel moet worden gewassen om vuil te verwijderen. Een wasmiddel weekt het vuil los tijdens het wasproces en houdt het zwevend. Het vuil wordt met het sop afgevoerd en het wasgoed blijft schoon achter.
Textiel kan worden bevuild door verschillende soorten vuil:
  • Vuil dat oplosbaar is in water (suiker en zout)
  • Onoplosbaar vuil (modder, roet)
  • Bleekgevoelige vlekken (koffie, thee, wijn, vruchtensappen)
  • Enzymgevoelige vlekken (babyvoeding)
  • Vetvlekken (olie, saus, huidvet)

Een goed wasresultaat

Wasmiddelen bestaan uit meerdere bestanddelen, die de verschillende soorten vlekken kunnen verwijderen. Een goed wasresultaat bereik je niet alleen door het gebruik van een wasmiddel. De temperatuur van het water, de duur van het programma en de draaiende bewegingen van de wastrommel zijn ook van belang.

De werking van de ecowasbal

De ecowasbal is gemaakt van polipropyleen. Dit is een milieuvriendelijke en recyclebare kunststof. De bal is gevuld met kleine keramische balletjes. Als deze in contact komen met water dan ontstaan er hydroxylionen. Deze zouden dezelfde werking hebben als een wasmiddel, namelijk het verminderen van oppervlaktespanning in het water. Water zou zo beter in het wasgoed kunnen dringen. Samen met het wasmiddel weken ze het vuil los van de vezels. Het wasresultaat zou net zo goed moeten zijn als bij het wassen met alleen wasmiddel. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van de ecowasbal.

Hoe gebruik je de ecowasbal?

De wasbal vermindert de kans op huidallergie omdat er geen of maar weinig wasmiddel wordt gebruikt. De ecowasbal bevat geen chloor of optische witmakers. Textiel blijft zacht, kleurecht en elastisch. De wasbal is te gebruiken tot een temperatuur van 60 graden. De ecowasbal gaat ongeveer 1000 wasbeurten mee, wat neerkomt op een gebruik van ongeveer vier jaar. Omdat er veel minder wasmiddel nodig is bespaart het behoorlijk wat geld. Het is ook beter voor het milieu omdat er minder wasmiddel in het oppervlaktewater belandt.

Vlekken verwijderen

Zowel de ecowasbal als een wasmiddel zouden vuil wasgoed even goed moeten reinigen. Vlekken die worden veroorzaakt door roet en olijfolie worden beter verwijderd door wasmiddel. Andere vlekken zoals zwarte bessensap en johannesbroodpitmeel (babyvoeding) zouden verdwijnen door het gebruik van de ecowasbal.

Kleurbehoud en het krimpen van textiel

Op het vasthouden van kleur in de textiel zou de ecowasbal beter moeten scoren dan het wasmiddel. Met de ecowasbal krimpt textiel minder dan bij het gebruik van wasmiddel.

Sterkte van textiel en pluisvorming

De sterkte van textiel wordt bij gebruik van de ecowasbal heel iets beter behouden. De pluisvorming op textiel is bij het wassen met de ecowasbal of met het wasmiddel gelijk

Gebruiksaanwijzing

  • De ecowasbal kan tussen de was in de wasmachine worden gelegd. Meet 15 ml wasmiddel met een maatbekertje af en doe dit in het zeepbakje.
  • Kies het gewenste wasprogramma. Het ecowasprogramma verdient hierbij de voorkeur omdat je hiermee bespaart op stroom en water terwijl het wasresultaat hetzelfde blijft.
  • Bij moeilijk verwijderbare vlekken kun je een vlekkenverwijderaar gebruiken. Lees voor het gebruik eerst het wasvoorschrift.
  • De ecowasbal kan gebruikt worden tot een temperatuur van 60 graden en is geschikt voor alle textielsoorten met uitzondering van kwetsbare stoffen zoals wol en zijde.
© 2010 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe doe je de was?In bijna elk huishouden staat een wasmachine. En die wasmachine wordt in de meeste huishoudens meerdere keren per week g…
Vlekken verwijderen met natuurlijke zeepVlekken verwijderen met natuurlijke zeepZitten er vlekken in je kleren, of heb je erg vuil wasgoed? Was je wasgoed dan eens met ossengalzeep, groene zeep of Sun…
Zwarte strepen en vlekken in/op de was; wat kan het zijn?Zwarte strepen en vlekken in/op de was; wat kan het zijn?Tijdens het wassen van lichte kleding verschijnen zwarte strepen op je was; wat kan dit zijn? Zwarte strepen op je wasgo…
Tips om te wassenTips om te wassenWassen is een dagelijkse bezigheid geworden in het huishouden. Maar hoe kun je nou het beste je kleding wassen en voor j…

Messen en scharen slijpenMessen en scharen slijpenDe tijd dat de scharensliep nog aan de deur kwam om messen en scharen eens een scherpe beurt te geven, ligt inmiddels ve…
Tips voor het schoonmaken van het toiletNiemand maakt graag het toilet schoon. Veel mensen zijn "bang" voor de geurtjes, spettertjes en restjes die ze mogelijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bierfritze, Pixabay
  • https://ecowijs.nl/de-eco-wasbal-voor-goedkoper-en-milieuvriendelijker-wassen/
  • https://www.lekkerinhetleven.nl/thuis/wassen/artikel/wat-doen-al-die-ingredienten-in-een-wasmiddel
  • https://kennisbank.ofed.nl/extra-info/wasmiddelen
  • https://www.alkalinewater.nl/water-ionisator.html
  • http://lifehacking.nl/productiviteit-tips/goedkoper-en-milieuvriendelijker-je-was-doen/
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 28-05-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.