Veel geld besparen op stookkosten in voorjaar en najaar

Veel geld besparen op stookkosten in voorjaar en najaar In mei, september en oktober kunnen we vaak niet volledig zonder de kachel of centrale verwarming. Vooral in de avonduren tijdens het stilzitten is er dan behoefte aan warmte uit radiator of kachel. Maar tijdens die nietwinterse maanden is het verspilling om het Cv-water in onze Cv-ketel even hoog op te stoken als tijdens hartje winter. Dat op lagere ketelwatertemperatuur stoken, en dus de radiatoren ook op lagere temperatuur houden, kan een hoop energiekosten besparen en ook een lagere gasrekening opleveren.

Radiatoren dicht draaien levert geld op

Toen het aardgas nog 10 cent per kubieke meter kostte werd er niet zuinig met verwarming omgesprongen. Vrijwel elke radiator in huis stond in die tijd volledig open. Dat is nu zelfs in de winter heel anders. Radiatoren staan doorgaans dicht in vertrekken waar we niet of weinig komen zoals zolder en slaapkamers. In het voor- en najaar kunnen we dit nog verder doorvoeren. Het is weggegooid geld om meer radiatoren open te houden dan alleen in de woonkamer. Dus ze kunnen meestal dicht in vertrekken zoals de hal/entree, keuken, bijkeuken enz. Spaart een heleboel geld uit bij de huidige hoge energieprijzen.

Stel de temperatuur van CV-ketel lager in

Doorgaans zijn CV-ketels van fabriekswege ingesteld op een CV-watertemperatuur van 80 a 90 graden Celsius. In de winter tijdens de vorstperiode is die hoge temperatuur natuurlijk regelmatig nodig. Maar derhalve alleen in de maanden december t/m februari. In de overige maanden kan makkelijk worden volstaan met een temperatuur van hooguit 60 graden. Als je de maximale CV-temperatuur instelt op een lagere waarde hoeft de CV-ketel voor een kleine hoeveelheid warmte niet tot z’n top op te stoken met alle energieverliezen van dien. Zoals leidingen die zinloze warmte afgeven of gas verliezen die door de schoorsteen verdwijnen. Je spaart dus veel geld uit door twee keer per jaar de temperatuur van je ketel aan te passen aan het seizoen. Je kunt de verspilling van een te hoog ingestelde keteltemperatuur vergelijken met een benzine verspillende auto waarmee je in de stad op hoge snelheid van stoplicht naar stoplicht rijdt. Dus steeds volgas en enkele seconden later weer volop in de remmen.

Fabrieksvoorschrift.

Voor het instellen van de maximale ketelwatertemperatuur raadpleeg je de instructie van de CV-ketel. Let op dat je ook de maximale temperatuur van het tapwater (boiler) kunt instellen, en je daarmee dus niet vergist.

Elektrische verwarming

Als je de gelukkige bezitter bent van een klein elektrisch kacheltje van circa 1500 Watt, heb je de hele CV-ketel niet nodig, maar zet je alleen 's-avonds dat kleine elektrische kacheltje aan. Weliswaar is elektrische stroom een wat duurdere energiebron dan aardgas, maar daar staat tegenover dat je niet voor die kleine hoeveelheid warmte die hele dure complexe CV-ketel hoeft op te starten compleet met ingebouwde pomp, kleppen, beveiligingen en ventilator. Dan slijten die onderdelen tenminste niet onnodig. Om nog maar te zwijgen over de warmte die via de Cv-leidingen verloren gaat, van zolder opweg naar de radiator.

Gloeilampen geven ook aangename warmte

Als je tijdens koelere zomeravonden de lampen in je woonkamer aandoet krijg je vaak ook net voldoende warmte om niet te hoeven stoken. Je moet dan natuurlijk geen spaarlampen hebben, want die ongezellige dingen geven zo weinig warmte af dat een aangename temperatuur daarmee niet wordt bereikt.

Spaarlampen verspillen energie?

Omdat je op een frisse zomeravond al gauw een paar 100 Watt warmte in de woonkamer nodig hebt, is het vooral de afgegeven warmte van TV, computer, gloeilampen, geluidsset die (samen) net dat beetje energie afgeven, waardoor de rillerigheid geen kans krijgt. Zonder dat je de hele CV-installatie moet opstarten. Heb je alleen maar spaarlampen dan redt je het waarschijnlijk niet zonder het opstarten van de CV.

Jammer dat de overheid wat betreft de voordelen van spaarlampen, en de twijfelachtige energiebesparing niet alle info geeft.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie en geld besparen met spaarlampenEnergie en geld besparen met spaarlampenDe laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een v…
Besparen op energie: besparingen zonder investeringenBesparen op energie: besparingen zonder investeringenDoor energie te besparen verlaag je je energierekening. Voor sommige besparingen moeten flinke kosten gemaakt worden, ma…
Besparen op verwarming van je woning 10 tipsBesparen op verwarming van je woning 10 tipsEen gemiddeld Nederlands gezin verbruikt in een jaar ongeveer 1600 m³ gas en betaalt daar bijna 100 euro per maand voor…
Gemakkelijk besparen op energiekostenGemakkelijk besparen op energiekostenMet stijgende energiekosten, kan het besparen van energie of in ieder geval het besparen op de kosten van energie een aa…

Papiervisje, ovenvisje of zilvervisjePapiervisje, ovenvisje of zilvervisjePapiervisje, ovenvisje of toch een zilvervisje? Helaas, ze komen niet voor in het water maar in je huis. Iedereen is wel…
Het huishouden, een taak voor het hele gezinHet huishouden, een taak voor het hele gezinGeen gezin is perfect, al kan dat van de buitenkant nog zo lijken. Vrouwen hebben niet per se een huishoudknobbel, manne…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ri, Pixabay
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 25-10-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.