Keuken poetsen: van vuile afzuigkap tot geurende afvoer

Keuken poetsen: van vuile afzuigkap tot geurende afvoer Een goede hygiëne in de keuken is van essentieel belang voor je gezondheid en die van je huisgenoten. Wist je dat bacteriën zich verstoppen op plaatsen waar je die niet vermoedt? Een houten snijplank telt meer bacteriën dan een toiletbril. Maar hoe krijg je dan wel een nette en veilige keuken? Waar moet men op letten? Welke producten moeten gebruikt worden om een bacterievrije keuken te hebben?

Was je handen

Was je handen voor je begint met koken. Het lijkt eenvoudig maar veel mensen slaan deze stap over. Op handen die niet gewassen worden, zitten ongeveer 10.000.000 bacteriën. Tijdens het koken veeg je ze beter niet af aan een keukenhanddoek of vaatdoek omdat die reeds bacteriën dragen van de vaat. Maak ze proper met een stukje keukenpapier. Gebruik een keukenhanddoek ook niet langer dan twee dagen. Een keukenhanddoek kan tot 150.000 bacteriën per vierkante cm bevatten.

Indien je hebt gewerkt met rauw vlees was je beter je handen met warm water en zeep. Je kan Dettol gebruiken maar doe dit zeker niet dagelijks. Bacteriën worden namelijk resistent als je deze antibacteriële zeep vaak gebruikt. Gebruik het dus enkel nadat je grote hoeveelheden rauw vlees verwerkt hebt met je handen. Een gewone handzeep is wel een must in de keuken.

Groenten, fruit of vlees op de plank

Plastic snijplank: de beste keuze

Leg groenten of vlees nooit zomaar op tafel maar gebruik liever een plastic snijplank. Het voordeel van een plastic snijplank is dat het de bacteriën minder vast houdt wat een houten snijplank wel doet. Gebruik één snijplank voor vlees en een andere voor fruit en groenten. Zo kunnen de bacteriën van het vlees niet in de groenten terecht komen.

Hoe krijg je de snijplank bacterievrij?

Was je snijplank het best in een vaatwasser, indien je die hebt. De reden hiervoor is de duur van het wassen. Een vaatwasprogramma duurt al snel een uur wat betekent dat het materiaal een diepgaande reiniging krijgt. Indien je toch een snijplank met de hand wil afwassen, giet je er best een ontvettend product op voor je het onder koken water dompelt en het even laat weken. Reinig ook je werkblad met een gewone allesreiniger of sporadisch met Dettol. Je kan ook regelmatig een nieuw snijplankje kopen maar dat is misschien minder milieuvriendelijk.

De afzuigkap

Vuile afzuigkap:zo pak je het aan!

Aan heel wat afzuigkappen plakt vet en vooral ook stof. Dat die stofjes ongemerkt in je eten vallen is niet enkel onhygiënisch maar eveneens niet echt appetijtelijk. Reinig regelmatig je afzuigkap met sodakorrels opgelost in heet water. Wrijf het sopje met een licht schuursponsje over de afzuigkap tot alle vetresten verdwenen zijn. Er mag uiteraard geen water gebruikt worden om de bovenkant van de afzuigkap, waar de elektrische bedrading zit, te reinigen. Doe dit met een licht vochtig schoonmaakdoekje.

Filters reinigen

Reinig de filters van je afzuigkap om de 3 maanden. Doe je dit niet dan raken de filtergaatjes verstopt met vet en zal je afzuigkap de etensgeuren minder goed opzuigen. Bovendien zorgen verstopte gaatjes voor brandgevaar. Stop je filters in de vaatwasser indien je die hebt. Wanneer je geen vaatwasser zou hebben of de filters te groot zijn om ze erin te stoppen, kan je opnieuw sodakorrels gebruiken. Opnieuw heet water gebruiken waarin de sodakorrels opgelost zijn en dezelfde techniek toepassen als met de afzuigkap. Wel opletten dat je sodakorrels steeds laat oplossen in een emmer met heet water en niet rechtstreeks in je spoelbak. Tijdens het oplossen wordt soda namelijk heel krachtig en kan het een verkleuring van een metalen spoelbak veroorzaken.

Weg met je vaatdoek

Wist je dat een vaatdoek één van de vuilste attributen in huis is? Er zitten zo’n 3,1 miljoen bacteriën op. Vervang dit dus net zoals je keukenhanddoek om de 2 dagen. Wring je vaatdoek tussendoor goed uit en hang hem te drogen. Droog die niet op het aanrecht! Bacteriën voelen zich helemaal in hun element in een vochtige doek.

Was vaatdoeken en keukenhanddoeken op 90°C. Vervang ze geregeld door nieuwe exemplaren. Let ook op de volgorde waarmee je poetst. Begin bij de vrij propere eettafel, doe dan de vaat en veeg pas als laatste het sterker vervuilde fornuis af. Ook sponsjes gooi je na 2 dagen weg omdat op een spons al gauw 1.500.000 bacteriën per vierkante cm zitten.

In en rond de gootsteen

Geurende afvoer: zo los je dit op!

Ook in de hoekjes en kantjes van de gootsteen verstoppen bacteriën zich. Zo zitten er gemiddeld 100.000 bacteriën per vierkante cm. Uit de afvoer kan er soms een geurtje ontsnappen. Sodakorrels opgelost in water of azijn zijn een oplossing om dit probleem aan te pakken. Beide producten werken niet enkel om geuren weg te krijgen maar reinigen eveneens de leidingen. Azijn zorgt bovendien voor een mooie glans op inox. We hebben het wel over schoonmaakazijn en niet over kookazijn. Schoonmaakazijn kan men in België krijgen in speciaalzaken. In Nederland kan je die gewoon kopen in de supermarkt.

Ontkalken van de kraan

Het ontkalken van de kraan kan eveneens met azijn. Wel opletten dat je nooit azijn gebruikt op natuursteen omdat dit vlekken veroorzaakt die men niet meer weg krijgt.

Reinig ook je toestellen

De koelkast

Wist je dat de groentelade de meest vervuilde plek is in de koelkast? Gemiddeld zitten er maar liefst 7.850 bacteriën per vierkante cm. Zorg dan ook voor een grondige schoonmaakbeurt om de 2 maanden. Opnieuw kan men hiervoor soda of azijn gebruiken in plaats van vervuilende producten die ook nog eens duurder zijn.

De vaatwas en microgolfoven

Vergeet ook de vaatwas niet te reinigen. Strooi een laagje sodakorrels op de boden en laat de vaatwas draaien op het hoogst mogelijke programma. De microgolfoven maak je schoon nadat je een kommetje water met azijn er in hebt opgewarmd. Door de dampen kan je aangekoekte etensresten 10 maal zo snel verwijderen.

Vuilnis: zie het klein

Kies steeds voor een kleine vuilbak in de keuken. Die is sneller vol waardoor etensresten minder lang in de keuken blijven liggen. Ontsmet de vuilbakken 1 keer per maand met een gewone allesreiniger.

Lees verder

© 2015 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoonhouden van de keuken, hoe doe je dat?Schoonhouden van de keuken, hoe doe je dat?Goede hygiëne in de keuken is van groot belang voor onze gezondheid. Bacteriën kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen e…
Keukenhygiëne - persoonlijke hygiëneKeukenhygiëne - persoonlijke hygiëneIn horecabedrijven gelden strenge regels op het gebied van hygiëne en veiligheid. Deze regels zijn wettelijk vastgelegd…
Goede afzuiging in een grootkeuken van groot belangGoede afzuiging in een grootkeuken van groot belangEen mens brengt heel wat tijd door op zijn of haar werk. Dan is het prettig als je het naar je zin hebt. Zoals leuk werk…

Een broodbakmachine: de voor- en nadelen op een rijEen broodbakmachine: de voor- en nadelen op een rijSta je op het punt om een broodbakmachine aan te schaffen? Een broodbakmachine biedt veel voordelen ten opzichte van bro…
Rode wijnvlekken verwijderen op diverse manierenRode wijnvlekken verwijderen op diverse manierenRode wijn kan lelijke vlekken achterlaten op meubels, kleding, muren of tapijt. Gelukkig zijn de vlekken in de meeste ge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dawnsinclair, Pixabay
  • Profiel, april 2015 ,tijdschrift
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 12-10-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.