Verschillende anti-aanbaklagen

Als je wilt koken en op zoek bent naar de geschikte anti-aanbaklaag zie je vaak bij het binnen treden van een winkel door de bomen het bos niet meer. In anti-aanbakpannen bakt vrijwel niets aan. Maar komt dit wel altijd ten goede van het kookproces en wat zijn de voordelen van verschillende anti-aanbaklagen?

Teflon

Teflon is één van de meest bekende materialensoorten gebruikt in anti-aanbakpannen en vooral bekend van Tefal's pannen. Teflon is erg geschikt voor anti-aanbaklagen echter heeft dit materiaal één belangrijk nadeel. Het smeltpunt van Telfon ligt op 326 graden Celsius. Echter, er treden rond de 150 graden Celsius al veranderingen op in de structuur van Teflon waardoor zelfs als men voorzichtig te werk gaat (en metalen voorwerpen in de pan zal vermijden) toch het materiaal zal beschadigen.

Moeilijk bruinbakken

Eén groot nadeel van het bakken in pannen met een Teflon anti-aanbaklaag is dat het bruinbakken van bijvoorbeeld aardappels erg moeilijk zal zijn. Dit omdat het even vastkoeken in pannen zonder anti-aanbaklaag juist zorgt voor het mooie bruine krokante laagje. Veel thuiskoks maken hierop de fout het vuur hoger te zetten waardoor de pan veel te heet zal worden. Wat tot gevolg zal hebben dat de anti-aanbaklaag zal beschadigen. De meeste pannen worden namelijk makkelijk 300 graden warm wanneer het vuur flink opengedraaid wordt.

Giftige stoffen

Bij het produceren van Teflon pannen komen giftige stoffen vrij, namelijk PFOA. Na verschillende onderzoeken is echter gebleken dat tijdens het gebruik van Teflon pannen geen giftige stoffen vrijkomen. En ook schilfers die eventueel los komen van de anti-aanbaklaag in de pan geen schade kunnen aanrichten. De regelgeving omtrent de blootstelling aan deze stoffen is in de afgelopen jaren aangescherpt waardoor het produceren van pannen op de traditionele manier niet meer mogelijk is, en pannen met andere soorten anti-aanbaklagen aan populariteit winnen.

Thermolon

Thermolon heeft een samenstelling vergelijkbaar met die van Teflon. Het belangrijkste verschil met Teflon is dat Thermolon een smelttempratuur heeft die rond de 450 graden Celsius ligt. Dit maakt de pan veel duurzamer als een Teflon pan. Ook komen er bij het produceren van Thermolon pannen geen giftige stoffen vrij.

Green Pan

Een Belgische fabrikant heeft een assortiment pannen op de markt gebracht onder de naam "Green pan". Deze pannen zijn allen milieuvriendelijk geproduceerd en voorzien van een Thermolon (slijtvaste) anti-aanbaklaag. De naam heeft dit product te danken aan het feit dat er minder energie nodig is om de pannen te produceren én er geen giftige stoffen vrijkomen tijdens het productieproces.
© 2013 - 2024 Nieniepanini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thermolon: de veilige antiaanbaklaag in de koekenpanThermolon: de veilige antiaanbaklaag in de koekenpanBij het bakken in de koekenpan is het vervelend als je eten vast blijft plakken, aanbakt en vervolgens compleet mislukt…
Kookplaten: keramisch, inductie en halogeenTegenwoordig bestaan er vele verschillende kookplaten, zoals keramisch, halogeen en inductie. Veel mensen weten niet goe…
Koekenpannen: Wat voor varianten bestaan er?Koekenpannen: Wat voor varianten bestaan er?Koekenpannen zijn in allerlei varianten verkrijgbaar. Het is als consument belangrijk om zorgvuldig naar de veiligheid e…
De alternatieven voor de Teflon panDe alternatieven voor de Teflon panMede door het verbod op veel soorten Teflon en door het verslechte imago van Teflon pannen, zijn er de laatste jaren ste…

Het geheim om er elke dag tip top uit te zienHet geheim om er elke dag tip top uit te zienKleren maken de vrouw. Maar hoe zorg je dat je er elke dag tip top uitziet? Leer welke kleren je moet houden en welke we…
Goedkoop je huis schoonmaken met afwasmiddelGoedkoop je huis schoonmaken met afwasmiddelGoedkope en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen maak je zelf. Om je huis goed schoon te maken heb je niet meer nodig d…
Nieniepanini (6 artikelen)
Gepubliceerd: 27-09-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.