Huishouden: voor het eerst op jezelf wonen

Je woont bij je ouder(s). Je moeder/vader doet het huishouden. Het enige wat jij hoeft te doen is je vuile kleding bij de was gooien, je bed afhalen en misschien een keer afwassen. Mogelijk heb je nog wat andere klusjes, zoals het gras maaien. Maar dan ga je voor het eerst op jezelf wonen en moet je alles zelf doen. Welke klussen komen allemaal kijken bij het huishouden doen?

Stofzuigen

Een goede work-out! En bovendien wordt je huis/vloer weer schoon. Alle stof hoopt zich op en natuurlijk moet deze af en toe eens weggehaald worden, zeker als je allergieën of astma hebt. Als je bedenkt dat je met stofzuigen in een half uurtje tussen de 100 en 130 calorieën verbrand, val je ook nog wat af!

Wassen

Alle vuile kleding verzamelen! Maar denk ook aan de handdoeken, theedoeken, beddengoed, dweilen, kleedjes… Al snel heb je een wasmachine vol. Met een lekkere geurende wasmiddel is het snel weer schoon. De meeste wasmachines hebben de optie om te centrifugeren tegenwoordig, waardoor je het daarna zo op je droogrekje kunt hangen! Handig is om kleuren even te scheiden in drie categorieën: kleuren, wit en zwart. Zo voorkom je dat je nieuwe witte vestje straks roze is. Ook kun je in de supermarkt kleur-opname doekjes kopen die het kleurverloop tegengaan.

Heb je een vlek in je kleding? Behandel het dan eerst even voor met één van de speciale vlekkenverwijderaars! Daarna even wassen en de kans is groot dat de vlek verdwenen is.

Afwassen

Afwassen vinden velen niet leuk, maar zal ook af en toe moeten gebeuren (het bestek, de borden en glazen zijn ook vanzelf op). Borden met saus of andere etensresten kun je het beste eerst even afspoelen als je niet direct wil afwassen, daarmee voorkom je dat alles aankoekt en je veel meer moeite moet doen om de vuile vaat weer schoon te krijgen.

Boodschappen doen

Eten kopen voor vanavond, wat drankjes voor een feestje of gewoon je dagelijkse drinken: je zult ervoor naar de supermarkt moeten. Handig is om vooraf een lijstje te maken, waardoor je voorkomt veel meer te kopen dan wat je nodig hebt (en dat scheelt geld) of dat je iets vergeet (waardoor je weer terug moet). Ook kun je beter geen boodschappen doen als je honger hebt: bewezen is dat je dan meer lekkere dingen koopt, waardoor je niet alleen vaker moet stofzuigen om de kilo’s er weer af te werken, maar je ook meer geld uitgeeft.

Koken

Lekker koken en eten waar jij zin in hebt. Voor/tijdens het boodschappen doen heb je bedacht wat je vanavond gaat maken. Met het voorbereiden ben je zo een half uurtje bezig. Gelukkig baart oefening kunst en kun je op internet een hoop lekkere recepten vinden. Ook zijn in de supermarkt genoeg pakjes te krijgen waarop het recept staat uitgeschreven. Na een keer maken kun je eens kijken wat voor jou handig is en of je misschien een deel van het pakje kunt gebruiken.

Ramen lappen

Woon je in een huurwoning, dan wordt in ieder geval de buitenkant vaak voor je gedaan (hiervoor betaal je servicekosten). Natuurlijk kun je het ook zelf doen: een emmertje sop, een spons en wisser en de ramen worden weer schoon. De eerste keer misschien niet streeploos, maar ook hier baart oefening kunst.

Bed verschonen/opmaken

Bij een eenpersoonbed nog redelijk te doen, maar een tweepersoonbed is best lastig (zeker als je klein bent!). De kussenslopen en de matrasovertrek vallen wel mee (even straktrekken). Met het dekbedovertrek kun je meer moeite hebben. Zie dit ook als workout: een 10 minuten het bed verschonen is toch weer 30 tot 45 calorieën! Tevens kun je ook het best één keer per maand je matras omdraaien (onderkant wordt boven) en 180 graden draaien (voeteneind wordt hoofdeind), zodat je matras langer meegaat.

Douche/badkamer schoonmaken

De tegels kun je dweilen met een sopje en babydoekjes werken perfect voor de wastafel (snel en makkelijk). De douche kun je één keer per maand/twee maanden met anti-kalk middel behandelen, zodat de douche langer meegaat. Vergeet niet de haren uit het putje te halen (waarvoor speciale opvangbakjes zijn die je in het putje kan leggen – op die manier raakt de afvoer niet verstopt).

Het toilet schoonmaken

Een fles bleek (het makkelijkste is een fles met een speciale hals) en een wc borstel is wat je nodig hebt. Je spuit de bleek onder de rand en met de wc borstel maak je de pot schoon. De bril en deksel kun je ook hier met een babydoekje doen en even nadrogen met toiletpapier. Snel en makkelijk.

De tuin onderhouden

Heb je de luxe van een tuin in je eerste huis? Dan zul je af en toe moeten grasmaaien (één keer per week) en/of onkruid moeten wieden. Als je het leuk vindt kun je fruit- of groenteplantjes planten (die ook in een pot op een balkon kunnen!), zodat je in de lente/zomer misschien wel zelfgekweekte frambozen, aardbeien, sla of komkommers hebt!

Lees verder

© 2013 - 2024 Marilyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken in de huishouding, wat houdt dat in?Werken in de huishouding, wat houdt dat in?Misschien overweeg je wel om een baantje in het huishouden te nemen. Gewoon om je vakantie op te vullen, om jezelf nutti…
Werken in de huishoudelijke zorg bij ouderenEen baan in de huishoudelijke zorg is vooral onder vrouwen populair. Misschien denkt u er zelf over om als huishoudelijk…
Tips voor het huishoudenTips voor het huishoudenHet huishouden, we krijgen er allemaal mee te maken. De meeste mensen hebben er een hekel aan, maar het moet toch gebeur…
Begroting makenBegroting makenDoor het maken van een begroting kun je inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven. Een begroting is niets anders dan e…

Nespresso apparaat/machine ontkalken/reinigen; citroenzuurNespresso apparaat/machine ontkalken/reinigen; citroenzuurHet ontkalken van je apparatuur in huis kan een lastige klus zijn, vooral als het water hard is en dus veel kalk bevat.…
Kärcher Window Vac: ramen lappen zonder water knoeienKärcher Window Vac: ramen lappen zonder water knoeienDe Kärcher Window Vac zuigt het vuile water weg bij het ramenlappen. Dat scheelt vuil water knoeien op vensterbank, vloe…
Marilyn (105 artikelen)
Laatste update: 31-12-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.