Duurzaam boodschappen doen

Duurzaam boodschappen doen Door bewust boodschappen te doen kan er veel bespaard worden op het milieu. Door bewust te kiezen voor duurzame producten zal er veel minder uitstoot plaats vinden. Het is daarbij belangrijk om bijvoorbeeld te letten op de verpakking, maar ook de wijze waarop een bepaald product vervoerd is. Verder is een product veel slechter voor het milieu dan wanneer iemand kiest voor een alternatief. Lees er alles over in dit artikel. Steeds meer mensen willen zich inzetten voor een beter milieu en willen dit ook laten doorklinken in hun levenswijze. Een belangrijk onderdeel daarvan maakt de manier uit hoe wij boodschappen doen. Er kan namelijk op die manier veel geld worden bespaard. In het ene product zijn bijvoorbeeld veel meer grondstoffen verwerkt dan in een ander product. Ook belangrijk is het om te kijken of een bepaald product gerecycled kan worden. Verder is het belangrijk te kijken naar het verpakkingsmateriaal en hoe het naar ons toe is gekomen. Hierbij geldt: niet alles wat van ver komt is goed. Als fruit met de boot is vervoerd is dat bijvoorbeeld veel minder belastend voor het milieu dan wanneer het met het vliegtuig is ingevlogen.

Beleg

Met beleg gaan we het verschil niet maken. Wel is kaas op het brood drie keer zoveel milieubelastend als jam, pindakaas of hagelslag. Dat komt omdat het een zuivelproduct is.

Melk

Koeien laten scheten en daardoor komt er veel methaan in de lucht. Sojamelk komt uit de sojaboom. Het kan dat daar bossen voor zijn gekapt. Er zijn ook duurzame vormen van sojamelk. Deze hebben een apart label.

Bier en wijn

Bier is bier, dus daar zit weinig verschil tussen. Het is hierbij vooral belangrijk te kijken naar het verpakkingsmateriaal. Een statiegeldfles levert de minste uitstoot op. Een flesje dat je kan weggooien het meest. Bier in een blikje van staal heeft de helft minder uitstoot dan bier in een blikje van aluminium.

Groente

Groente uit eigen bodem is altijd een goede keuze. Vaak zijn groenten in blik en glas het meest milieubelastend. Dat komt omdat zij vaak van ver zijn ingevlogen of per vrachtwagen naar Nederland zijn gekomen.

Aardappelen en rijst

Bij een rijstmaaltijd blijft gemiddeld 40 procent van de rijst over. Deze wordt weggegooid. Bij aardappels is dat minder, maar nog altijd een kwart.

Vlees

Vlees is erg milieubelastend. Tegelijkertijd zitten er ook grote verschillen tussen de soorten vlees. Zo is rundvlees tot zeven maal meer belastend voor het milieu dan kip. Dat komt omdat kippen veel sneller groeien dan koeien. In het geval van een melkkoe is de belasting iets minder hoog. Dat komt omdat de koe door de melk ook meer opbrengsten heeft. Het kopen van plofkip bespaart het milieu niet. Dit is vooral van invloed op de levenswijze van de kip.

Fruit

Voor fruit geldt hetzelfde als voor groenten. Als het van ver komt is het klimaatbelastend. De kans is groot dat het is ingevlogen wanneer het gaat om producten die zijn ingevlogen.

Koffie

Espresso is drie maal zo belastend voor het milieu als gewone filterkoffie. Verder heeft het vooral te maken met de manier waarop we met de koffie omgaan. Doen we het in een thermoskan of op een plaatje en hoeveel water we gebruiken. Nespresso is door de verpakking zeker meer belastend voor het milieu, maar hoeveel is onbekend. Daar is nooit onderzoek naar gedaan.
© 2013 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duurzaam eten betekent duurzaam kopen en kokenDuurzaam eten betekent duurzaam kopen en kokenDe trend van duurzaam leven zet zich ook door in onze keuken. Duurzaam betekent gericht op de toekomst. Eenderde van de…
Duurzaam consumeren is bewust consumerenDuurzaam consumeren is jezelf een bewuste houding aanmeten als het gaat om wat je koopt en waarom. Duurzaam consumeren d…
Waar doen vegetariers en veganisten hun boodschappen?Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen besluiten om minder vlees te gaan eten. De redenen hiervoor zijn uiteenlope…
Duurzaam consumerenDuurzaam consumerenSteeds vaker wordt er gesproken over duurzaamheid. Duurzaam betekent met verstand omgaan met het milieu en de mens. De g…

Twaalf schoonmaaktipsSommigen zullen op zoek zijn naar slimme tips om met weinig arbeid veel te kunnen schoonmaken. Dat zijn de mensen die ni…
Opgeruimd het nieuwe jaar in - orde maakt gelukkigerOpgeruimd het nieuwe jaar in - orde maakt gelukkigerNieuwjaarsdag is het moment van goede voornemens. In miljoenen huishoudens bestaat een van die voornemens uit een opgeru…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TanteTati, Pixabay
  • De Volkskrant, Mag het iets anders zijn, 5 januari 2013
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 23-11-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.